2011. május 4., szerda

Bírósági ügyek, Pac-10 szerződés, BCS pénzosztás

Hamarosan megszülethet az 8th Circuit döntése a lockout megszüntetésének felfüggesztése kapcsán, de a bíróság nem tétlenkedik ezen túl sem. Bejelentették, hogy a gyorsított eljárás bekövetkezik a fellebbezés ügyében, és feltehetőleg június közepére tudni fogjuk, mi lesz a szezon sorsa. Egyesek ugyan beszélnek en banc (11 fő előtti) meghallgatásról St. Louisban, illetve Legfelsőbb Bírósági fellebbezésről, de ezek nem valószínűek. Május 9-én az NFL kezdi el a beadványok benyújtását fellebbezés ügyben, erre válaszolnak a játékosok 20-án, majd 26-án újabb NFL beadvány érkezik be. A bírósági meghallgatásra pedig június 3-án kerül sor, ahol mindkét fél 30-30 percet kap majd.

Igazán komplex azonban csak ezután lesz a bírósági ügyek sora, amit lehet már nem is tudunk majd rendesen követni. St. Louisban az 8th Circuit előbb a lockout megszüntetés felfüggesztéséről dönt, majd pedig a fellebbezési procedúra veszi kezdetét május 9-én. St. Paulban Nelson bírónőnél elkezdenek szivárogni a módosított papírok és elkezdődnek majd a csoportos per meghallgatásai. A játékosok tegnap adták be módosított beadványukat a csoportos perben, ezt azonban csak a felfüggesztéssel kapcsolatos döntés után olvasom át. Május 12-én pedig Minnesotában soros az NFL a
lockout pénzek ügyében, ott David Doty dönt a játékosoknak járó kártérítés mértékéről, a lockout pénzalapok esetleges megosztásáról.

Az NFL csapatok eközben kiküldték egy éves tender ajánlataikat a draftolt játékosok ügynökeinek. Ennek elsősorban adminisztratív jelentősége van. Ha nem kerül sor a tenderek kiküldésére, akkor a játékosok jogait elveszítik a draftoló csapatok.
A statisztikák szerint 42 millió amerikai néző látta az NFL draft legalább egy percét. Ez az adat egészen jónak tekinthető a lockout fényében, igaz, amikor a draft leginkább követett része, az első kör zajlott, éppen nem volt lockout. 2010-ben 45,4 millió, 2009-ben 39 millió nézőt mutatott ez a statisztika. Adatok, amivel ezt a számot érdemes lehet összevetni (igaz a statisztikák megállapítása kicsit más): minden idők legnézettebb amerikai TV műsora az idei Super Bowl volt 111 millió nézővel, Osama Bin Laden halálának Barack Obama, amerikai elnök általi TV-s bejelentését 56,5 millióan nézték.

Szokványos az NFL-ben, hogy a csapatok belépőire játékosok profilját nyomtatják rá. A Giants ezúttal ehhez hasonló, de egyedi ötlettel állt elő. Az idei jegyeken a Giants csapat színeiben pompázó szurkolók szerepelhetnek majd. Tegnaptól lehet a képeket benevezni, és a 20 legjobb közül végül a jegyekre felkerülő tíz képet a Facebookon szavazhatják majd meg a szurkolók.

Térjünk át a college focira, ahol a hét eddigi legnagyobb híre a Pac-10 konferencia új TV-s szerződésének bejelentése. Egyelőre még ugyan hivatalos sajtótájékoztatóra nem került sor, de már mindenki tudni véli, hogy a Fox és az ESPN megegyezett a július 1-től Pac-12 néven, és két új csapattal tovább működő konferenciával. Az első jelentések 12 éves szerződésről szóltak, amely 2,7 milliárd dollárt garantál a Pac-10-nek, majd később már 3 milliárd dollárról szóltak a hírek. A kiszivárgott részletek szerint a Comcast az egyeztetések utolsó hetében lépett ki a versenyből. A konferencia bizonyos jogokat visszatart, de lényegében értékesítette a két TV társaságnak az elsődleges jogokat fociban, kosárlabdában és az olimpiai sportokban. A fennmaradó jogok lehetőséget teremthetnek egy konferencia specifikus csatorna indításához, amelyben a Comcast érdekelt lenne, de egyelőre a Pac-10 számára a kiszivárgott hírek szerint a saját csatorna nem prioritás. A Fox a szerződés értelmében a foci és kosármeccseket közvetíti majd. Előbbieket a Foxon főműsoridőben, illetve az FX-en, a kosárlabdát pedig az FSN-en. Az ESPN közvetít majd focit, kosárlabdát és olimpiai sportokat is. Állítólag garantálták, hogy bizonyos számú mérkőzést az ABC-n közvetítenek majd főműsoridőben. A Fox és az ESPN felváltva közvetítheti majd a Pac-10 kosárlabda tornáját, illetve fociban a Pac-10 Championship Game-et. Összegeket tekintve jelenleg ez a szerződés a college foci történetének legjobb, konferenciákra vonatkozó TV-s szerződése.

Az NCAA nyilvánosságra hozta, hogy a non-BCS konferenciák hogyan részesültek a BCS Bowlok alapjaiból. Azt már januárban tudtuk, hogy a BCS Bowlokra egy csapatot küldő BCS konferenciák (ACC, Big East, Big-12) 21,2, a két csapatot delegálók (BigTen, Pac-10, SEC) pedig 27,4 millió dollárban részesültek egyenként. Ekkor bejelentették azt is, hogy az öt non-BCS konferencia összességében 24,7 millió dollárra jogosult a Rose Bowlt nyerő TCU részvétele okán. A hét folyamán kihirdették az adatokat, ez alapján nem meglepő, hogy a TCU konferenciája, az MWC kapta a legtöbb pénzt, 12.746.183 dollárt. Őket követi a WAC ($4.044.042), a C-USA ($3.341.900), a MAC ($2.639.758) és a Sun Belt ($1.937.617).

Az egyik legnagyobb média ügynökségnek tartott IMG egyetemi sportokkal foglalkozó ága, az IMG College is kezdi bővíteni új osztályát, amelynek feladata, hogy növelje az egyes egyetemek által értékesített jegyek számát. Korábban, a Rutgers kapcsán már bemutattam ezt a viszonylag újnak tekinthető kezdeményezést, amelynek során az egyetem kiszervezi jegyértékesítését. Az IMG legújabb partnere a Duke egyetem lett, amely a Templehöz és a South Alabamához csatlakozik.

A sikeres non-BCS csapattal rendelkező Boise State egyetemet szabályszegéseken kapta az NCAA. 63 szabályszegésre került sor, elsősorban a toborzások folyamán, amelyek kapcsán összesen 4.934 dollárnyi meg nem engedett juttatást adott az egyetem. Ezek között szerepel olyan is, amelynek során egy sportoló 2 és fél dolláros ebédjét finanszírozta az iskola. A legnagyobb tétel 417,55 dolláros volt. A Boise jelezte, hogy az összes szóban forgó tételt megtérítették a toborzott játékosok azóta. Az NCAA-nek ez azonban feltehetőleg nem lesz annyira fontos, meg fogják büntetni a Boiset.

A Georgia egyetem megemelte két pozíciós edzőjének fizetését. A WR edző, Tony Ball fizetése 165.480 dollárról 200.000 dollárra nőtt. Ballnak nagy szerepe volt a két draftolt Bulldogs elkapó, AJ Green és Kris Durham fejlesztésében. Bryan McClendon RB edző fizetése pedig több mint megduplázódik. Ő is 200.000-et keres majd a tavalyi 90.000 dollár után. A két új pozíciós edző, Will Friend (OL) és Kirk Olivadotti (LB) fizetése 200.000 illetve 250.000 dollár lesz.

Az ESPN OTL rovata nem akármilyen hírekről számolt be a napokban. Nem profi vagy egyetemi fociról van szó, hanem egy ifjúsági ligáról Dél-Floridában, amelyben 5 és 15 év közötti gyerekek szerepelnek korcsoportonkénti bontásban. Az ESPN szerint már ezt a közeget is "megmérgezi" a pénz körforgása. A lelátókon jelen van az alkohol és a marihuána füst mellett az illegális fogadás is. Nagy pénzmennyiségek cserélnek gazdát egy mérkőzés alatt, egyes eseményekre, vagy mérkőzésekre több tízezer dollárnyi tét is érkezik. Ezen túl, a nagy playekért egyes játékosok és szüleik is kapnak a kézről kézre járó pénzből. Állítólag a közönség negyede bűnözőkből áll. Al Harris, a Packers korábbi CB-je - aki ebben a ligában játszott gyerekként, és akinek a fia is itt szerepel jelenleg - kijelentette, hogy az illegális fogadásokat lebonyolítók kivétel nélkül drogdílerek. Sok esetben sor kerül arra is, hogy a fogadók megkeresik a legjobb játékosokat, akikkel vagy azok nehéz helyzetben levő szüleivel megegyeznek adott összegben csak azért, hogy a gyerek szívét-lelkét kiadja a pályán és ezáltal a leendő fogadásokat igyekeznek befolyásolni.
5.000-10.000 dollárt befektetnek, majd nyernek alapszakasz-meccsenként 20.000-30.000 dollárt. A fizetett játékosok sokszor ugyanarra a pályára lépnek, mint ezek a bűnözők, a pénz miatt elvesztik fókuszukat, és a tanulás helyet a bandák felé sodródnak. A legérdekesebb az, hogy sokszor a fogadásokban az edzők is érintettek. A rendőrség pedig nem tesz semmit, mert nincsenek panaszok...

Kicsit térjünk át végül a sporttal kapcsolatos videojátékokra. Azt hiszem, még nem számoltam be arról, hogy végül Peyton Hillis, a Brown RB-je lett a befutó a Madden szavazáson, így az idei játék, a Madden 12 borítóján ő szerepel majd. Emellett érdemes megemlíteni, hogy az EA szerint a lockout nagyon jót tett az NCAA Football sorozatnak. Annak ellenére, hogy az NCAA Football 11 már egy éve megjelent, a tavaszi eladási adatok is igen jelentősek. A franchise beindítása óta a college játék több mint 868 millió dollár bevételt hozott a cégnek, a 11-es verzió pedig átlépte a 3 millió értékesített játékot. A Mark Ingram portréjával díszített NCAA Football 12 július 12-én jelenik meg majd PS3-ra és XBoxra, ez lesz az első év, amikor PS2 verziót nem adnak ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése