2011. április 23., szombat

A tíz legbefolyásosabb NFL játékosügynök

"Who had I become? Just another shark in a suit?" - kérdezte önmagától a játékosügynök képében megszólaló Tom Cruise az 1996-os Jerry Maguire című filmben. Sajnos a film által bemutatott kép az ügynökök világáról igaz, és a Jerry Maguire-ök nem igazán léteznek. A jófiúkat felfalják a cápák, akiket éltet a rohanó életmód, a másiknak való betartás, és van bőr a képükön bármilyen cselekményre. A listámon szereplő összes ügynökre mondták már azt, hogy róla mintázták a filmben szereplő Jerryt, a valóság viszont az, hogy mindegyikük közelebb áll az ördöghöz, mint Maguire-höz. Nézzük, kiket sorolnék saját véleményem szerint a top 10-be jelenleg:

1. Tom Condon (Creative Artists Agency)
A CAA ügynökség, amely nagyon sok területen képviselteti magát, eredetileg nem a sportok terén jeleskedett. Condon elcsábítása hozta magával az ügynökség palettájának szélesítését. Az olyan hollywoodi sztárok képviselete, mint Sandra Bullock, Brad Pitt, Angelina Jolie, George Clooney, Tom Cruise, Penelope Cruz, Steven Spielberg, Tom Hanks, Robert De Niro, Jamie Foxx, Robert Downey Jr., Bruce Willis, Nicole Kidman, Scarlett Johansson, Natalie Portman mellett főleg a zenei kliensek köre volt bő (jelenleg többek között Usher, Justin Timberlake, Christina Aguilera, Shakira, Andrea Bocelli, Ludacris, John Mayer, és Justin Bieber ügynökei), illetve a televíziós paletta volt számottevő (jelenleg Oprah és Eva Longoria emelhető ki). Aztán megérkezett Condon, aki hozta magával Peyton és Eli Manninget, amivel beindult a cég, és hamarosan jöttek az újabb részlegek, amelyek magukhoz csábították Cristiano Ronaldot, David Beckhamet, Novak Djokovicot, Derek Jetert, LeBron Jamest, Dwayne Wade-et, Tony Parkert, Sidney Crosbyt, és a Sedin ikreket). Mindez a folyamat nem indult volna meg Condon nélkül, aki az elmúlt 12 évben hét első helyen elkelt játékost képvisel, köztük a tavaly választott Sam Bradfordot (mellette még négy első körös játékos lett a kliense 2010-ben). És érdemes még megemlítenünk olyan játékosokat, mint Drew Brees, Nnamdi Asomugha, Tony Romo, LaDainian Tomlinson, Matt Ryan, Jake Long vagy éppen a Packers mestere, Mike McCarthy. A sor nagyon hosszú, több mint 80 NFL játékos ügynöke jelenleg Condon, akik közül sokakat megosztva képvisel a nagy lendülettel feltörő Ben Dográval egyetemben. Condonnal kapcsolatban még az érdekes, hogy játszott a ligában és volt az NFLPA elnöke is három éven át, aktív karrierje alatt elvégezte a jogi egyetemet, és annak lezárulta után vált ügynökké. Nem jellemző az, hogy valaki egy Tom Condon által képviselt játékost el tudna csábítani, aki egyszer a kliense lett, nem szabadul, és jönnek a sporttörténelmi szerződések egymás után...

2. Drew Rosenhaus (Rosenhaus Sports)
Drewt az is ismeri, akinek fogalma sincs a játékosügynökökről, és egészen biztos, hogy a honi amerikai foci kedvelők fele megismeri arcról a médiában körülrajongott, nagy médiafelhajtásairól és kemény szerződéskiharcolási módszereiről híres Rosenhaust. Általános gyűlölet övezi az ügynökök piacán Drewt, ez elsősorban a módszereinek köszönhető. Az elmúlt 5 évben gyakorlatilag megkétszerezte ügyfelei számát, amely közelíti a 150 főt, előszeretettel váltanak rá olyan játékosok, akiknek szerződése lejár az adott év végén. Úgy gondolják, Drew a legjobb tárgyaló a szabadügynök-piacon, ez azonban inkább annak köszönhető hírnév, hogy Rosenhaus nagyon el tudja magát adni. Miközben Condon évről évre a drafton tarol, addig Rosenhausnak a free agency jut. Kliensei között sok nehéz eset szerepel, egykori Miami játékosok sokasága (ottani kapcsolata annak köszönhető, hogy amikor jogra járt az egyetemre, megismerkedett sok játékossal), Chad Ochocinco, TO, DeSean Jackson, Plaxico Burress. Számomra az a leginkább impresszív a tevékenységével kapcsolatban, hogy Terrell Owenst, akit már sokan leírtak, végleg lemondtak róla viselkedése miatt, kétszer el tudta sózni egy-egy évre, előbb a Bills majd a Bengals számára. Ha Rosenhaus a szabadulása után Plaxnak is talál csapatot, akkor megemelem a nem létező kalapomat előtte.

3. Benjamin Dogra (Creative Artists Agency)
A feltörekvő ügynököt már említettem korábban, az ügynökszakmában ő jelenleg a number 1, mindenki az ő módszereit igyekszik másolni, de befolyásban még csak közelíti Condont és Rosenhaust. Hamarosan azonban megelőzi majd őket, hiszen maga a szakma is a legjobbnak tartja jelenleg. Dogra az elmúlt hét évben a legtöbb első körös draftpicket képviselte összesítve, amely nem akármilyen tett ebben a szakmában. Ennek eredménye volt az, hogy a CAA 2006-ban lecsapott rá. Dogra annak idején Leigh Steinberg kezei alatt kezdett kibontakozni és hamarosan elindult a csúcs felé. Egyéni kliensei között megtalálható Mario Williams, Adrian Peterson, Patrick Willis, DeMeco Ryans és Jonathan Stewart, de újabban közösen képvisel játékosokat Condonnal.

4. Joel Segal (Lagardere Unlimited Football)
Segalról mondhatjuk azt, hogy a kedvenc ügynököm. A francia szuperügynökséggel, a Lagardere-rel tavaly egyezett meg arról, hogy beolvasztja a vállalatba a BEST Footballt, saját cégét. A Lagarderenek elsősorban tenisz portfóliója kimagasló (Henin, Wozniacki, Azarenka, a Bondarenko testvérek, Babos Timi (!), Roddick, Gasquet, Fish, Fernando Gonzalez, Wawrinka, Querry, Isner, Monfils, Mathieu és a Bryan ikrek többek között) és az NBA is erősnek nevezhető John Wallal, Jason Richardsonnal, Joakim Noahval, Drew Goodennel és Jrue Holliday-jel. Azonban a teljes áttöréshez elengedhetetlen volt Segal NFL játékosállománya, amely meghaladja a 70 főt. Köztük olyan játékosok szerepelnek, mint Chris Johnson, Percy Harvin, Randy Moss, Marques Colston, Will Smith, Levi Brown, DeAngelo Hall, Reggie Bush, Santonio Holmes, a Pouncey ikrek és Michael Vick. Különösen utóbbi kiemelendő. Segal a kezdetektől Vick ügynöke, nem hagyta cserben játékosát a börtön alatt sem, sőt, ő maga is közreműködött, mind anyagilag, mind tanácsadóként (jogi diplomája is van, és praktizált is) a Vick ellen folytatott perekben, eljárásokban. Nagyon sokat köszönhet Vick neki, és talán nélküle nem is jutott volna ilyen hamar ismételt lehetőséghez az NFL-ben. Segal 20 első körös picket képviselt az elmúlt tíz évben és az elmúlt öt évben mindig minimum kettőt. Sorozata idén is folytatódhat, hiszen Mike Pouncey és Mark Ingram is potenciális első körös prospect.

5. Mark Bartelstein (Priority Sports and Entertainment)
Ismeretlen név lehet sokak számára az egykori Morgan Stanley alkalmazott. Bartelstein 1985-ben felhagyott munkájával a befektetési banknál és megalakította a Priority Sports and Entertainmentet, amely korunk legnagyobb, még egy ügynök kezében található ügynöksége. A cég a kezdeti gyengélkedés után rangos sportügynökséggé vált az NBA és az NFL világában. Jelenleg több mint 80 NFL kliense van, amelyek közül kiemelkedik Haloti Ngata, Arian Foster, Nate Kaeding, Alan Faneca, Luis Castillo, Joe Staley, Kris Dielman, Tyson Alualu, AJ Hawk és Robert Gallery.


6. Eugene Parker (Maximum Sports Management)
Parker évtizedek óta a piacon működik, és talán arról a leghíresebb, hogy ő volt Deion Sanders és Emmitt Smith ügynöke karrierjük alatt, és jelenleg is ő képviseli a két Hall of Famert. Általában kevés klienssel dolgozik Parker, de őket a lehető legjobban igyekszik képviselni. A tavalyi év kivételesen sikeres volt számára, hiszen sikerült három első körös prospectet is elcsábítania, ráadásul a top 5 pickből kettő vele írt alá, Ndamukong Suhról és Trent Williamsről van szó. A harmadik ügyfele pedig a Dallasban kikötő Dez Bryant lett. Parker kliensei között szerepel emellett Larry Fitzgerald, Hines Ward, Richard Seymour, Jason Peters, Greg Jennings, Steven Jackson, Adrian Wilson, Felix Jones, Tyson Jackson és Michael Crabtree. Utóbbi játékos miatt elképzelhető, hogy még mindig dühösek rá kicsit a 49ers fanjai, de zseniális tárgyaló hírében áll, aki ráadásul a szokásosnál többet foglalkozik a játékosokkal is.

7. David Dunn (Athletes First)
David Dunn talán az összes létező ügynök közül a leginkább kétes figura. Leigh Steinberg mellett indult ő is, Dogrához hasonlóan, cégüket, az SMD-t viszont felforgatta akkor, amikor külön útra lépett, és elvitte a legendás Steinberg klienseinek egy részét, közelítőleg 50 főt. Steinberg, a 80-as, 90-es évek sztárügynöke (ebben az időszakban nyolc 1/1-es ügyfele volt) azóta félig-meddig kivonult az NFL világából, jelentős kliensei közé csak Ben Roethlisberger tartozik. Per kezdődött a két fél között, amelynek eredménye az lett, hogy Dunn 44,6 millió dolláros kártérítést kellett, hogy fizessen Steinbergnek. A döntést követően az ügynök fizetésképtelennek vallotta magát, Dunn mindig talál utat arra, hogy megoldja a helyzetet... 2006-ban az NFLPA másfél évre eltiltotta, de emiatt sem vesztett erejéből, ügyfél állományából és befolyásából. Fő kliensei közé tartozik Carson Palmer, Aaron Rodgers, Ray Lewis, Todd Heap, Wes Welker, Reggie Wayne, Mark Sanchez, Earl Thomas, Sean Weatherspoon és Toby Gerhart.

8. Todd France (FAAM)
Kevés szó esik France-ről, pedig az elmúlt évek draftjain elég jelentős szerzeményei vannak, fokozatosan növekszik portfóliója és tekintélye. Ő már abba a körbe tartozik, akitől a top ügynökök - elsősorban Drew Rosenhaus - könnyedén el-elcsábítanak egy-egy játékost. Idei legnagyobb szerzeménye Marcell Dareus, aki potenciális top 5 pick lehet. További nevesebb kliensek: Ronnie Brown, Takeo Spikes, Ray Rice, Vernon Davis, Karlos Dansby, Dwayne Bowe, Kenny Britt, Aqib Talib, DeMaryius Thomas, Nate Allen.

9.
Mike Sullivan (Octagon Football)
Sullivant még France-nél is kevesebbszer említik, de ez nem véletlen eset, ha valaki az Octagonnál dolgozik. A cég a világ legnagyobb sportügynöksége, így a foci osztály vezető ügynöke csak egy ember a sok közül. Közel 500 játékost képvisel az Octagon a négy major ligában és ezekből nem magaslik ki az NFL portfólió. Neves kliensek azért vannak, gondoljunk csak LaMarr Woodleyra, Justin Tuckra, Leon Hallra, Aaron Curryre, Pat Chungra vagy OJ Atogwere. Az idei legnagyobb fogása Sullivannek Cameron Jordan, a California védekező falembere. Emellett érdekes a HC képviselet is, hiszen az Octagonnal és Sullivannel szerződött Marvin Lewis, Jack Del Rio, Brian Billick és Bill Cowher is.

10. Pat Dye Jr.
(SportsTrust Advisors)
A lista utolsó helyére nehéz volt egy embert találni, hiszen annyira sok ügynök van, lassan közelíti az 1000-et a számuk a tavalyi 840 fő után. Gondolkodtam a szintén edző businessben érdekelt Jimmy Sextonon (Parcells, Saban, Spurrier) is, de végül Pat Dye Jr. mellett maradtam. Akárkit is választottam volna azonban, ő már kint lett volna az elitből, ez egészen biztos. Dyenak remek tárgyalási stílusa van, és 40 főt meghaladó portfóliója sem mindennapi. Ennek olyan tagjai vannak, mint DeMarcus Ware, Brian Urlacher, Ryan Clady, Ben Grubbs, Jon Stinchcomb, Calvin Pace vagy Rolando McClain.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése