2011. április 5., kedd

Sport Világkongresszus, bíróságok és az Anheuser-Busch szerződés

A Sport Világkongresszust március 30-án és 31-én rendezték meg Miamiban. Az esemény érdekessége volt, hogy minden valamirevaló szereplője megjelent az amerikai major sportok világának. A szponzorok, a szakszervezetek, sport területen tevékenykedő jogászok, a csapatok gazdasági alkalmazottai és ügynökök. A legérdekesebb pillanatokat az tartogatta, amikor Daniel Kaplan, a Sports Business Journal szerkesztője moderálta az NFLPA fő ügyvédjének, Jeff Kesslernek, és az NFL tanácsadójának, a Proskauer jogi vállalkozás egyik fő sportjogi szakértőjének, Bob Battermannak a beszélgetését. Kevés új dolog hangzott el a felek részéről, az egyik legérdekesebb az volt, hogy Kessler úgy véli, az NFL minden eddiginél szigorúbb szabályozásokat vezet majd be, ha a bíróság annak lefektetésére kényszeríti őket. Azzal indokolta álláspontját, hogy szerinte a tulajdonosok így vagy úgy szeretnék visszavenni a játékosoktól azt a pénzt, amit kitűztek maguk elé a szerződésből való kilépésükkor és ezt a lehetőséget ragadják majd meg rá. Emellett érdekesség volt az, hogy a jelenlevő szakértők az NBA esetében még az NFL-énél is hosszabb és keményebb csatát tudnak elképzelni. Az NBA szponzorai és az NBPA próbálta oldani a légkört, és az NBA számára is dolgozó Kessler kijelentette azt is, hogy egyelőre ott még közel sem biztos a jogi út, de ez sem űzte el a sötét felhőket.

Az Eller vs. NFL per hasonlóan a Brady vs. NFL-hez Susan Nelson bírónő elé került. A visszavonult játékosok és újoncok nevében beadott pert kezdetektől szerették volna összekapcsolni a Brady-féle perrel. Ezt támogatja az is, hogy egy olyan újoncot vettek még fel a felperesek közé, aki nagy valószínűséggel nem draftolt szabadügynök (UDFA) lesz (Antawan Walker, a University of Wisconsin-Stout WR-e és returnere). Így azt a két területet próbálják lefedni, amire a Brady per nem hivatkozott. A perben az NFL hétfőn adta be állásfoglalását, amelyben a Brady ügy esetén felvetettekkel megegyezően érveltek, illetve jelezték azt is, hogy a pernek nincs alapja azért sem, mert a benne szereplő leendő vagy volt játékosokat jelenleg semmilyen szerződés nem köti az NFL-hez, illetve utóbbiaknak a kifizetések jövő márciusig garantáltak. Susan Nelson a tegnap esti órákban közleményben tudatta, hogy a két pert teljesen összekapcsolta, így mindkét ügyben a meghallgatásokra április 6-án, e hét szerdáján kerül sor.

Von Miller, a Texas A&M OLB-je bejelentette, hogy ott lesz a drafton, és 6-án a bíróságon is megjelenik. Érdekes lesz április 28-án Roger Goodellel kezet fogva látni a pódiumon - ha a szokásos "ceremóniára" kerül sor - azok után, hogy ott ült az NFL-lel szemben a meghallgatáson. Drew Brees, a Saints QB-ja jelezte, hogy ő valószínűleg nem lesz ott a szerdai prezentáción. Egy másik felperes, Mike Vrabel viszont másképpen hallatott magáról. Indiana államban egy kaszinóban keveredett bajba. Lopásért tartóztatták le, miután nem fizetett pár üveg sörért. Feltehetőleg tisztázzák az ügyet, amennyiben nem, akkor viszont a tett felony (magas rendű törvénysértés) volta miatt hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható a Chiefs OLB-je.
A drafton részt vevő játékosok esetében sokáig vita volt arról, hogy elmenjenek-e New Yorkba vagy sem. Az NFL által meghívott 20 játékosból eddig csupán egy, Jake Locker, a Washington egyetem irányítója mondott nemet, de ő sem az NFLPA-vel való szimpatizálás okán, hanem mert szeretné szerettei, barátai körében eltölteni ezt az eseményt, nem pedig New Yorkban.
A leendő meghallgatással kapcsolatban már több forgatókö
nyv is megjelent. Az egyik szerint megtörténhet, hogy a bírónő ahelyett, hogy a végzés kimondásával foglalkozna, megpróbálhatja a feleket a megegyezés felé terelni. Amennyiben látja esélyét a helyzet rendezésének, nem mondja ki a végzést. A másik szélsőséges álláspont szerint akár még a meghallgatás napján kimondhatja a lockout megszűntét, de általában egy hétbe bele szokott telni a döntés. Emellett Nelson dönthet úgy is, hogyha a lockout eltörlése mellett foglal állást, hogy azonnali hatállyal kimondja a lockout végét, és azt fenn is tartja a fellebbezés ellenére is. Amennyiben egy bíró kimond egy ilyen határozatot, arra a fellebbezni vágyó fél válaszolhat, és kérheti a fellebbezési procedúrán át a döntés felfüggesztését. Erre is van lehetősége nemet mondani Nelsonnak.

Március 31-én az NFLPA beadta David Doty szövetségi bíróhoz kérvényét azt illetően, hogy az NFL-t a bíróság büntesse meg a TV-s szerződések ügyében felmerült károkért, emellett háromszoros büntető kártérítést is szabjanak ki a szándékosan rosszhiszeműen eljáró ligára, és vonják meg a TV-s szerződések lockout passzusainak értelmében szezon nélkül is járó díjakat az NFL-től, amennyiben nem tudnak megegyezni a játékosokkal annak megosztásáról. Meghallgatás csak május 12-én lesz az ügyben, ami azt vetíti előre, hogy a döntésnek csak abban az esetben van nagy tétje, ha nem szüntetik meg addig a lockoutot. Viszont, ha az megtörténne, még akkor is jelentős kártérítést kaphatnának a játékosok. A kései dátum jelzi, hogy Doty igyekszik magát kivonni a jelenlegi CBA vitából, amennyire csak lehet.

Az NFL eközben tovább folytatta a PR háborút a visszavonult játékosokkal kapcsolatosan. Előbb arra hívták fel a figyelmet, hogy milyen pozitív intézkedéseket tesznek érdekükben (ezt korábban említettem ennek a bejegyzésnek a második felében), majd nyilvánosságra hozták, hogy átutalták a 2010-es szezon bevételeinek következtében jutó, jövő márciusig szóló programok költségeit, összesen 245 millió dollárt. A még korábban el nem különített 177 millió dollárt elhelyezték a BNY Mellon egyik new yorki fiókjában. Az NFLPA válasza annyi volt erre, hogy ezt az egész rendszert csakis a volt szakszervezetnek és név szerint John Gordynak, az első kollektív szerződés 2009-ben elhunyt kiharcolójának köszönhetik a visszavonultak, amelynek a következtében fennálló tettekre az NFL-t szerződés kötelezi. Erre maguktól a tulajdonosok képtelenek lettek volna. A liga ezt megfejelte egy tegnap kiküldött levéllel, amelyben taglalja azt a volt játékosoknak kedvező ajánlatot, amit az NFLPA visszautasított március 11-én. Ennek keretében az 55 év feletti visszavonultaknak új járulékok kifizetését ígérték, amely az ő esetükben minimum 60 %-kal emelte volna a kifizetések mértékét, emelték volna az egyes programok (mozgássérültek, 88 plan) kereteit, kiterjesztették volna a második karrier programot (ez segít a pályafutás után új szakma szerzésében vagy futballhoz közel a munkához jutás feltételeinek kialakításában), és évente kb. 300 millió dollár került volna át a visszavonultakhoz az újoncokon spórolt összegekből. A levelet természetesen sikerült a legpraktikusabban lezárni, Mark Murphy, a Green Bay Packers elnöke és Jerry Richardson, a Carolina Panthers tulajdonosa írta csak alá. Murphy 1977 és 1984 között játszott a Redskinsben, Richardson 1959-ben és 1960-ban a Coltsban játszott. A nevek és pozíciók alatt jól láthatóan ki van emelve a játékosmúlt, hogy szimpatikusabb legyen a levél a visszavonultaknak.

A mindig kritikus Mises Economics Blog számára író trösztellenes jog szakértő, Skip Oliva hat pontban foglalta össze azokat a következtetéseket, melyeket eddig le tudunk vonni a CBA helyzetről és a lockoutról. Megállapításai a következőek:
1. Roger Goodell az, akinek gondoltuk, csupán egy üres zakó. (Pontjának céltáblája a komisszár, akit gyengének, határozatlannak, és a tulajdonosok felé elfogultnak tart.)
2. DeMaurice Smithnek volt egy terve, és azt eddig tökéletesen megvalósította. (Oliva szerint, ha már a lockout megszüntetése megtörténik, azzal is hatalmas taktikai győzelmet arat a Smith-féle terv.)

3. A játékosok elkötelezettek a bírósági utat illetően. (Ez mindaddig remek számukra, amíg a bíróság valamiben nem ítél ellenük, akkor viszont nagy bajban vannak.)
4. A tulajdonosoknak mintha nem is lenne terve. (Az utolsó ajánlatot ad hoc javaslatként jellemzi, majd elmondja, hogy a "trösztellenes per" azonnal védekező álláspontra kényszerítette őket. És úgy gondolja, addig, amíg a vezető nélküli tulajdonosok közül valaki előre nem lép, és agresszívan nem lép fel a helyzet rendezéséért, esélytelen a megegyezés.)

5. A külső szemlélő esélytelen arra, hogy beleszóljon a vitába. (Legyen szó akár a szurkolókról, akár a médiáról, nincs szavuk ebben a pénzről szóló konfliktusban, talán egy kivétel lehetne, a TV társaságok, akik a semmiért fizetnek, és még a reklámbevételeik is csökkenhetnek elmaradt szezon esetén. Azonban összehangolt kampány és kiállás kellene részükről, ami nem valószínű.)

6. Ne várjuk, hogy Obama vagy a Kongresszus besegít. (Vannak fontosabb dolgaik is jelenleg, és Washington már a 2012-es választásra készül, annál semmi sem jelentősebb most számukra.)

Andrew Brandt az NFP-n és a Forbes blogjában érdekes cikket közölt a workout bónuszokkal kapcsolatban, amelyek a lockout miatt elveszhetnek a játékosok számára. A cikk apropóját az adja, hogy április 4-e volt az utolsó nap, amikor beindult volna valamely csapat offseason workout programja, amely maximum 14 hetes lehet. Egy hét alatt négy napot edzenek a játékosok, és a részvétel nem kötelező, csak ajánlott (különösen a nem sztárok közé tartozók számára). Illetve vannak olyan játékosok is, akiknek a szerződése ezt kötelezővé teszi. 2010-ben 130 dollár napidíj járt a játékosoknak, ez a 14 hétre összesen 7280 dollár. 2011-re a díj 145 dollár/napra emelkedett volna. Brandt mesél arról is, hogy amikor a Packers-höz megérkezett Mike McCarthy, akkor át kellett alakítani a játékosok szerződését az offseason miatt. Alapvetően Green Bay nem egy játékosbarát hely offseasonben, így a játékosok igyekeztek máshol felkészülni, McCarthy viszont megkövetelte a jelenlétet. Így került be a játékosok szerződésébe az, hogyha a workoutok 85 %-án megjelennek, akkor egy adott összeg, úgynevezett workout bónusz illeti meg őket. Brandt a Packers-nél ezeket pár ezer dollártól 500.000 dollárig "árazta be", a játékos értékétől függően. Jelenleg nagyon sokan veszítik el ezen bónuszukat, hiszen ez a szerződés megfogalmazásától függő feltételekkel jár, általában az összes tervezett workout %-ában, és a játékosoknak most nincs lehetőségük ezek teljesítésére.

A legmagasabb workout bónuszok jelenleg (zárójelben a poszt, a csapatnév és a bónuszhoz kötött teljesítési kötelezettség %-ban):

750.000 dollár: D'Brickashaw Ferguson (OT, NYJ, 85 %)
500.000 dollár: Shawn Andrews (OG, NYG, 90 %), Stacy Andrews (OG, SEA, 90 %), Nate Clements (CB, SF, 90 %), Jay Cutler (QB, CHI, 90 %), Karlos Dansby (LB, MIA, 90 %), DeAngelo Hall (CB, WAS, 85 %), Eli Manning (QB, NYG, 90 %), Shawne Merriman (LB, BUF, 70 %), Kerry Rhodes (S, ARI, 85 %), Aaron Rodgers (QB, GB, 85 %), Justin Smith (DE, SF, 90 %), Bryan Thomas (LB, NYJ, 85 %), Brian Urlacher (LB, CHI, 85 %), DeMarcus Ware (LB, DAL, 90 %)
400.000 dollár: Donald Penn (OT, TB, 85 %)

350.000 dollár: Mike DeVito (DE, NYJ, 90 %)

300.000 dollár: Brandon Chillar
(LB, GB, 85 %), Greg Jennings (WR, GB, 85 %)
250.000 dollár:
Michael Boley (LB, NYG, 90 %), Tom Brady (QB, NE, 90 %)*, Lance Briggs (LB, CHI, 85 %), Matt Cassel (QB, KC, 90 %), Darnell Dockett (DT, ARI, 90 %), Sedrick Ellis (DT, NO, 90 %), Ryan Grant (RB, GB, 85 %), Devin Hester (WR, CHI, 85 %), Derrick Johnson (LB, KC, 90 %), Bryant McKinnie (OT, MIN, 90 %), Donovan McNabb (QB, WAS, 85 %), Chad Ochocinco (WR, CIN, 85 %), Calvin Pace (LB, NYJ, 85 %), Joey Porter (LB, ARI, 90 %), Antrel Rolle (S, NYG, 90 %), Bart Scott (LB, NYJ, 85 %), Ty Warren (DE, NE, 90 %), Adrian Wilson (S, ARI, 90 %)
200.000 dollár: Tully Banta-Cain (LB, NE, 90%), Drew Brees (QB, NO, 90 %), Vernon Davis (TE, SF, 90 %), Donald Driver (WR, GB, 85 %), Jahri Evans (OG, NO, 90 %), Brandon Marshall (WR, MIA, 90 %), Ryan Pickett (DE, GB, 85 %), LaDainian Tomlinson (RB, NYJ, 85 %)
180.000 dollár: Jerod Mayo (LB, NE, 90 %)

160.000 dollár: Robert Mathis (DE, IND, 90 %)

150.000 dollár: Nick Barnett (LB, GB, 85 %), Justin Tuck (DE, NYG, 90 %)

*Tom Brady a listán szereplő egyetlen játékos, akinek arra az esetre is be van biztosítva a szerződése, ha 2011-ben elmarad a teljes offseason program. A 2012-es évre jutó 250.000 dollárja ebben az esetben 500.000 dollárra nő.
(forrás: ESPN)

Április 1-jével az Anheuser-Busch és prémium söre, a Bud Light lett az NFL hivatalos sörszponzora a Coors Lightot váltva. A tavaly megkötött szerződés szerint az NFL ezért hat évre 1,2 milliárd dollárt kap a cégtől. Azonban ez nem jelenti azt, hogy az Anheuser-Busch azonnal a 32 franchise exkluzív partnere is lenne, csak 28 csapatra igaz ez. Négy csapat, a Packers, a Bears, a Vikings és a Cowboys továbbra is a MillerCoors (Coors Light) exkluzív partnere marad. Emellett az lesz a TV nézők számára is nyilvánvalóvá váló következmény, hogy a Bud Light reklámok elszaporodnak és csökken a Coors Light reklámok száma, de ugyanakkor akár folytatódhat is a megszokott edzők sajtótájékoztatóira épülő kampánya a cégnek, azonban innentől kezdve valós sajtótájékoztatókból nem szemezgethetnek. Pozitívuma a szerződésnek az Anheuser-Busch számára Darren Rovell szerint, hogy innentől az egész országban árulhat csapatok logóival, jelképeivel ellátott csomagolású, vagy azzal címkézett sört. Egyszerű csapatszponzorként csupán az adott együttesek 75 mérföldes vonzáskörzetében értékesíthetnek ilyen terméket. A cég hamar lépett, és beindította a facebookon Best Round Ever kampányát, amelyen minden 21 évet betöltött és USA-ban élő résztvevőnek van esélye arra, hogy 10 millió dollárral gazdagodjon. Nem kell mást tenni, mint hibátlanul eltalálni a draft első körében a játékosok elkelési sorrendjét. (Akinek ez sikerül, annak gratulálni tudok, a történelemben szerintem erre még nem volt példa, valahol a hibátlan March Madness bracket szintjén van a nehézség foka, bár ott legalább limitált a mezőny...)

Egyéb hírek röviden a profi és college foci világából:
-Roger Goodell megerősítette, hogy a HGH-val (növekedési hormonok) kapcsolatos teszteknek szerepelniük kell az új CBA-ban.

-Az NFLPA március 28-ával kezdve kezdeményezte a tárgyalások folytatását a tulajdonosokkal, akik nemet mondtak erre. Természetesen a jogászokon keresztül került volna sor az eseményre, de annyi még kiszivárgott, hogy az NFLPA a végrehajtó bizottsága tanácsadói részvételének elismerését kérte volna Susan Nelson bírónőtől. Az NFL ebbe természetesen nem mehetett bele, mert ezzel a decertifikációt támadó beadványukat bukták volna el.

-Fred Dryer, korábbi Pro Bowler DE még 2009-ben perelte be az NFL Filmst azért, mert szerinte illegálisan használták fel a róla készült felvételeket, tüntették fel régi képanyagokon új műsorokban, amelyekből profitáltak. Dryer perében 2012. április 1-jén kerül sor tárgyalásra.

-Az EA-t pedig a Madden franchise kapcsán perelték be. A sorozat eredeti elindítója annak idején még Commodore 64-re, MS-Dosra, vagy Apple II-re készítette el az első Madden Football. A korábbi fejlesztő, Robin Antonick most jött rá arra, hogy a Madden mai verziója még mindig abból a változatból származtatható, amit ő annak idején megalkotott. Antonick 1992-ig megkapta a jogdíjakat, azóta nem utalják neki. Az 1990-es évek elején arról volt szó, hogy a Maddent másoknak küldik tovább fejlesztésre és a liszenszek átadására sor is került Antonick engedélye nélkül. A fejlesztő a károk és az elmaradt nyereségbeli részesedések megtérítését kéri a vállalkozástól. Az EA és Antonick források szerint az elmúlt évben többször egyeztetett a problémáról, de ezek a megbeszélések nem vezettek eredményre.
-A leendő Pac-12 az első egyetemi konferencia, amely hivatalosan is jelezte, amennyiben az NFL szezonig húzódna a lockout, ők bizony komolyan elgondolkodnának azon, hogy vasárnap is játsszanak összecsapásokat szombat helyett.
-A
korábban taglaltaknak megfelelően, sor kerül a perre az ESPN TV csatorna és a Conference-USA között. A vád az a C-USA ellen, hogy amikor januárban a Fox-nak értékesítette a konferencia közvetítési jogait, nem tett eleget az ESPN-nel fennálló szerződésbeli kötelezettségeinek.
-Az egyetemi fociban az az általános vélemény jelenleg, hogy a Fiesta Bowl helyreállítja majd megtépázott renoméját. A Bowl lehetőséget kapott arra, hogy az áprilisi BCS találkozón beszéljen a konferenciák vezetőségével problémáiról és magáról a megtörtént esetről.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése