2011. április 8., péntek

Nelson vs. Cohen: Újabb ok a vitára

Lehet, sokan már a cím elolvasásakor megijedtek, hogy újabb per kezdődött, ezúttal azonban nem erről van szó. A pozitívum az, hogy mindkét CBA vitában érintett fél szeretne egyeztetni a másikkal, a negatívum pedig, hogy nem tudják eldönteni, hogy erre hol kerüljön sor. Mindkét fél másik helyszínt akar, természetesen amiatt, mert más és más következményeket hordozhatna az, hogy hol kerül ezekre sor. Az NFL kezdeményezett, amikor elküldte levelét Nelson bírónőnek. A levélben az szerepelt, hogy szeretnének egyeztetni - sőt, még azt is megígérik, hogy ennek nem lesz következménye a Brady vs. NFL perre - de erre az FMCS-ben, George Cohen felügyelete alatt kellene sorra kerülnie. Az NFL fő indoka az, hogy Susan Nelson bírónővel és a bírósággal szemben Cohennek már 16 napnyi tapasztalata van a két fél közötti egyeztetésekben, és nem mellesleg, ez a szövetségi mediátor fő szakterülete is. Az NFLPA, a játékosokat tanácsadóként segítő ex-szakszervezet erre megírta Nelson bírónőnek, hogy szívesen eleget tesznek az ajánlatának, és a bíróságon át, az ő felügyelete mellett egyeztetnek ügyvédeik az NFL-lel. Közleményt adtak ki arról, hogy nem akarnak Cohennél tárgyalni, mert kiderült, hogy nem elég hatékonyak a megbeszélések vele, nem is elég keménykezű a vita rendezéséhez, nincs hatalma a két fél között, úgy, mint a bíróságnak lenne.

Az indoklások gyönyörűek, de mint már tegnap is utaltam rá, a történet nem erről szól. Sokkal lényegesebb pont áll az egyeztetések helyszínének problémája mögött, mint Cohen tapasztalata vagy keménykezűsége. Egyrészt a decertifikáció jogosságának kérdése, másrészt a bírósági felügyelet a tét.

Ha Cohennél, az FMCS-ben folytatódik a mediáció, bizonyítható, hogy az NFLPA továbbra is kollektív egyeztetéseket folytat, a decertifikáció "csalás". Ha ezt a pontot ki is vesszük az NFL ajánlatnak megfelelően a kérdéskörből, akkor is ott van még a másik terület. Ha Cohennél történne megegyezés, nem valószínű, hogy lenne bírósági felügyelete az új CBA-nak, vitás kérdésekben nem lenne kihez fordulni. Tehát ez az út csak az NFL-nek jó.

Ha a bíróságon, Nelson felügyelete alatt folyik a mediáció, azzal az NFL elismeri az NFLPA decertifikációját, hiszen nem a szakszervezettel tárgyal, hanem a játékosok ügyvédeivel, és az NFLPA "tanácsadóival". Ha ott történne megegyezés, bírósági felügyelete lenne az új CBA-nak, vitás kérdésekben bármikor lehetne menni a bíróságra, mint annak idején Doty felügyelete alatt. Ez így pedig csak az NFLPA-nek jó.


A két levél tehát megint csak PR-re volt jó, továbbra is fenntarthatjuk, hogy az egyeztetések nem valószínűek. Talán egy remény van, ha a bírónő a kérés helyett kötelezi a feleket a megbeszélésekre, maguktól egészen biztos, hogy nem fognak tudni ebben sem megegyezni...

Egy tanulsága azonban van az ügynek, alulbecsült pont volt ez eddig a két fél vitájában. A tulajdonosok még a decertifikáció támadása kapcsán is lemondanának az FMCS egyeztetések érvként való "felhasználásáról" annak érdekében, hogy megmeneküljenek a leendő, új CBA bírósági felügyeletétől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése