2011. április 28., csütörtök

A liga pénteken megkezdheti működését, a játékosok egyelőre nem tradelhetőek

Az NFL a mai napon bejelentette, hogy amennyiben nem kap visszajelzést az 8th Circuitről, akkor pénteken reggel 8 órakor a liga megkezdi működését. Ez azt jelenti, hogy a játékosok elkezdhetnek majd kommunikálni csapatukkal, bemehetnek a csapatok létesítményeibe, ahol részt vehetnek kivizsgálásokon, rehabilitáción, és részesülhetnek egészségügyi ellátásban is. Kiadhatóvá válnak a playbookok, a game filmek elemzése, a videózás is elkezdődhet. A játékosok beszélhetnek az edzőkkel szinte mindenről, mini-campekről, OTA-król, offseason workoutok tervezett lebonyolításáról is. A workoutok és az OTA-k el is kezdődhetnek. Az ezeken részt vevő játékosok jogosultak a 130 dolláros napidíjra, és ezek a workoutok beszámítanak majd abba a tételbe, amely alapján a workout bónuszok járnak. A kötelező és önkéntes mini-camekre is sor kerülhet. Folytatódik az NFL drog programja, és a tesztelések rendje is hamarosan eljut az illetékesekhez. Emellett a játékosok részt vehetnek a csapat által szponzorált és/vagy csapat által szervezett PR eseményeken. Az összes többi kérdés azonban egyelőre szabályozatlan, azokról bővebben pénteken vagy hétfőn reggel hallhatnak a csapatok az NFL-től. A későbbiekben szabályozzák a 2011-es szezon kezdő időpontját, a free agency kezdetét és a tranzakciókat. Így jelenleg úgy tűnik, hogy a draft során nem kerülhet sor játékosok bevonására a tradekbe, és jelenlegi körülmények között nem kerülhet sor tranzakciókra, hiszen nincs lefektetett szabályozás, ami alapján ez megvalósulhatna.

Ezek az események azonban még mindig függnek az 8th Circuittől, amely akármikor dönthet a Nelson bírónő által kimondott döntés (a lockout megszüntetése) felfüggesztéséről. A mai nap folyamán átmeneti jelleggel, majd a későbbiekben teljesen (a játékosok beadványa az ügyben pénteken, az NFL válasza hétfőn soros az ügyben). Az NFL három kérést intézett az 8th Circuithez a fellebbezés mellett: 1. gyorsított eljárás (ami kissé meglepő azután, amit Nelson bírónő döntésében olvashattunk), 2. a lockout megszüntetésének felfüggesztése a fellebbezési procedúra kezdetéig, 3. a lockout megszüntetésének felfüggesztése a fellebbezési procedúra alatt. Az azonban mindenképp pozitív a szurkolók számára, hogy beindult egy folyamat, és belső információk szerint az NFL nem feltétlenül pozitív azt illetően, hogy a bírónő döntése után az 8th Circuit majd nekik ítél.

Annak ellenére, hogy a ma esti draftot még az előző CBA is szabályozta, több jogi szakértő hangoztatta tegnap este folyamán, hogy az NFL nagyot kockáztat a draft megrendezésével. 1978-ban már illegálisnak minősítették a draftot egyszer, és kimondták róla, hogy a trösztellenes jogszabályok megszegésének minősül. Ezen elemzők úgy vélik, hogy az NFL kisebb öngólt rúg azzal, hogy a draftot megrendezi jelen körülmények között, hiszen egy adut adnak a játékosok kezébe a trösztellenes csoportos per során. Ezen hangok szerint az NFL jobban járt volna, ha törli a 2011-es NFL draftot a lockout megszüntetését követően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése