2011. április 6., szerda

"Lapszemle" az újabb nagy nap előtt

Ma a minnesotai kerületi bíróság St. Paulban található épületében kerül sor a Brady vs. NFL és az Eller vs. NFL perekben a meghallgatásokra. Mindkét félnek 20 perce van saját érvelésére, majd időt kapnak a másik fél álláspontjára történő válaszadásra is. Az NFL részéről David Boies, a játékosok oldaláról Jeff Kessler lesz az "előadó". Várhatóan döntés egy héten belül lesz az ügyben, de egyesek szerint akár már holnap is sor kerülhet erre, hiszen nagyon sok anyagot nyújtottak be már a felek. Kiderült, hogy a két per végleges összevonásához még kell a felperesek hozzájárulása is majd, az NFL már megadta ezt, és Susan Nelson bírónő is szorgalmazza az összevonást.

Az ESPN jogi szakértője, Lester Munson szerint a játékosok számára két nehézség adódhat, egyrészt az NLRB felszólalása az ügyben még a meghallgatás előtt (ami nem fog megtörténni valószínűleg), illetve azt bebizonyítani, hogy helyrehozhatatlan, pénzzel meg nem téríthető kár éri őket.
Szerinte Susan Nelson megszünteti majd a lockoutot, annak ellenére, hogy ő is elismeri, nem mindennapi eset egy előzetes végzés kimondása. Ennek okai szerinte a következők:
-Egyértelmű, hogy az NFL csapatok a monopolhelyzetükkel visszaélnek, annak köszönhetően akarják a játékosokat arra kényszeríteni, hogy lemondjanak egy adott pénzmennyiségről.

-Nem kétséges, hogy a decertifikáció ténylegesen megtörtént, és feloszlott a szakszervezet.

-És az sem, hogy a teljes szezon elvesztése már kimeríti a helyrehozhatatlan kár feltételeit (inkább az a kérdés, hogy jelenleg milyen helyrehozhatatlan kár éri őket, erre utalt a korábbi gondolat).

Fontos szempont lehet ez utóbbi, tehát a szezon teljes elvesztésének veszélye, illetve az, hogy a lockout megszüntetése a két fél erőviszonyait kiegyenlítené a vitában (ezzel én nem értek egyet, mert ha nincs lockout, akkor a játékosok már valamivel jobb helyzetben vannak, és a trösztellenes vádjaik első pontjában győzedelmeskedtek; szerintem itt vagy egyik, vagy másik fél kerül előnybe, kiegyenlített helyzet nincs).

Munson szerint Nelson múltja alapján a játékosokkal szimpatizál majd. Még ügyvédként többször képviselt egy nagyobb csoportot hatalmas vállalatokkal szemben (legnagyobb sikere még ügyvédként a Minnesota állam vs. Philip Morris ügy, amikor a dohányipari óriást sikerült "legyőznie", és 7 milliárd dollárt hajtott be a cégtől).

Emellett Munson jelezte, hogy biztos a fellebbezés az ügyben, akárki is nyer, St. Louisban a U.S. Court of Appeal for the 8th Circuit-en kerül majd erre sor három bíró előtt. Ő úgy gondolja, hogy ez hosszabb procedúra lesz, és csak nyár elején zárul le (már annyi mindent hallottunk, hogy tényleg nem lehet ezt tudni).


Michael McCann, sportjogász, aki többek között a Yale-en is tanít, az SI-on pár érdekes gondolattal szolgált az ügyről. McCann nem érzi annyira egyértelműnek a lockout megszüntetését, egyszerűen azért, mert túl nagy hatása lehet az érdemi ügyre, illetve a CBA helyzetre. Mind a négy fontos pontot végigelemzi (helyrehozhatatlan kár, a játékosok esetleges győzelme az érdemi ügyben, a döntés előnyei a játékosok számára vs. hátrányai az NFL-re nézve és a közérdek), és ő is leginkább a helyrehozhatatlan kárt kérdését látja problémásnak. Érdekes, hogy bár az utolsó pontban, a közérdek esetében látja a játékosok egyik legerősebb érvét, mégis van egy megjegyzése ezzel kapcsolatban. Mégpedig, hogy Nelsonnak azt is mérlegelnie kell, hogy egy esetleges lockoutot megszüntető határozat bármely, nemcsak sport területen érintett szakszervezetet a decertifikációra ösztönözhet a jövőben, és arra, hogy a kollektív egyeztetések helyett a kezdetektől a bírósági utat favorizálja. Kiemeli McCann azt is, hogy az Eller vs. NFL per esélyesebb lehet a lockout megállítására, éppen azért, mert kikerüli az NLRB panaszt.

Egyéb érdekességek:
-Az NFL 87, jelenlegi vagy volt játékos alapítványa számára átutalt összesen 1 millió dollárt jótékonysági céllal. A szervezetek maximum 50.000 dollárt kaptak egyenként. Érdekesség, hogy két Brady vs. NFL felperes, Peyton Manning és Drew Brees alapítványa is kapott a juttatásokból. Az NFL Charities nevű szervezeten keresztüli jótékonykodás 1973-ig nyúlik vissza, az elmúlt 20 évben, az előző CBA elfogadása óta lett egyre jelentősebb tétel az átutalt pénzmennyiség, összesen körülbelül 17 millió dollár került alapítványok számlájára az elmúlt két évtizedben. Fontos azonban megjegyeznünk, hogy ezen tételek fő forrásai a játékosokra kirótt, és általuk befizetett büntetések, amelyekből egyre több van Roger Goodell komisszárságának kezdete óta. Greg Aiello, az NFL szóvivője ezúttal cáfolta, hogy ebben a tételben lenne egy centnyi játékosok által befizetett, és így csak átcsoportosított összeg is.

-A mai napig 1192 játékos kötötte meg COBRA biztosítását, amelyet ők maguk fizetnek, mivel a lockout megszüntette az egészségbiztosítást is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése