2011. április 8., péntek

Konferenciahívás, a Vikings stadionja és college hírek

Az NFL és a játékosok bírósági levelezésének az lett a vége, hogy Susan Nelson bírónő másfél órás konferenciahíváson vett részt a felekkel egyetemben az egyeztetések helyszínének kapcsán. Arról semmilyen információnk nincs, hogy mi fog történni, mert Nelson megkérte a résztvevőket, hogy kezeljék bizalmasan az elhangzottakat, így a média semmit sem tudott meg a lezajlott beszélgetésről. Nelson ilyen irányú kérése sokkal komolyabb, mint Cohené volt a márciusi megbeszélések alatt, mert ha itt valaki kiszivárogtat valamit, annak már következményei lehetnek a bírósági eljárás folyamán is. Mindeközben a játékosok részéről a mai napon egy beadvány érkezett be a minnesotai kerületi bíróságra, amelyben azt kérik, hogy DeMaurice Smith, mint ügyvéd csatlakozhasson a játékosok képviseletéhez.

A Minnesota Vikings új stadionját támogató terv benyújtásra kerül a mai napon a Képviselőház és a Szenátus elé több forrás szerint. Ugyan még nincs kijelölve a végleges helyszín és még semmi sem biztos, de két republikánus képviselő szerint itt az ideje, hogy a pénzügyi háttér tisztázásra kerüljön. A 900 milliós projekt egyharmadát állná a Vikings, 33 % lenne a helyi, és szintén ennyi az állami hozzájárulás mértéke. A kiszivárgott, nem hivatalos információk szerint szerepel a tervezetben az állami 300 milliós részlet finanszírozására a forgalmi adó emelése bizonyos csapathoz köthető termékek esetében, szerencsejátékkal kapcsolatos bevételek fokozása, illetve az egyik legérdekesebb pont, a játékosok keresetének fokozott adóztatása. (Ezt a pontot valószínűleg vagy a Vikings, vagy a játékosok bíróságon megtámadnák, ha elfogadásra kerülne.) A helyi pénzmennyiség előteremtésére is helyi adókból halmozódna fel elsősorban az összeg. A lakosok nincsenek túlságosan feldobva attól, hogy nekik kellene a sportcsapat stadionjának 66 %-át finanszírozniuk adók révén, különösen, amikor az állam is deficittel zár évről évre. Jogos lenne tehát a projekt megszavaztatása a lakosság körében, de erre nem fog sor kerülni a jelek szerint. Ennek oka, hogy a Vikings vállalná azt, hogy a stadiont bármely más, nem amerikai futballal kapcsolatos esemény megrendezésére az állam és a város rendelkezésére bocsátja, azok bevételeiből nem részesedne, és emellett bérleti díjat is fizetne a stadionért. Így papíron lényegében olyan kölcsönné alakul át az államháztartási felajánlás, ami idővel, a visszafizetés után profitot is hozhat az állam és a város konyhájára.

Mark Ingram, az Alabama egyetem Heisman győztes futójátékosa három héttel a draft előtt elbocsátotta ügynökét, Rocky Arceneaux-t. Feltehetőleg Jimmy Sexton vagy Joel Segal lesz az új ügynöke, de az sem kizárt, hogy az egykor apját képviselő Michael George visszatér az agent világba miatta.

Egy másik elit draft prospect, Patrick Peterson, az LSU CB-je teljesen más okból került a figyelem középpontjába az elmúlt héten. Petersont a Texas A&M volt CB edzője szerint az Oregon és LSU kapcsán is felmerült "street agent", Will Lyles 2007-ben meghirdette számukra egy vizit során. Lyles azt mondta az edzőnek, hogy 80.000 dollárnál többet kell fizetniük azért, hogy Peterson az Aggiesnél kössön ki. Végül nem fizettek neki, és a corner az LSU-n kötött ki. Peterson azonnal tagadta a felmerült vádakat, egyrészt közölte, az állításokkal szemben sohasem járt a Texas A&M kampuszon, és nem is ismeri Lylest. A probléma az, hogy a mai világban már semmi sem titok. 2007-ben Peterson igenis járt az egyetemen egy barát társaságában, aki többek szerint Lyles volt. Döntésekor még utalt is arra, mennyire tetszett neki az egyetem.

A Missouri egyetem két évvel, 2017-ig meghosszabbította főedzője, Gary Pinkel szerződését. Pinkel továbbra is évi 2,35 millió dollárt keres majd, plusz lehívhat még 100.000 dollárnyi bónuszt. Ezzel egyetemben azonban a segédedzőinek fizetését megemelték, amely összességében jelenleg már 2,26 millió dollár éves költséget jelent a sportosztály számára, a korábbi 2,1 millióval szemben. Brady Hoke, a Michigan egyetem új főedzője valószínűleg jobban fog keresni Pinkelnél, hiszen az ő szerződése átlagosan 3,25 millió dollárról szól a következő hat évre. A konstrukció azonban érdekes, hiszen a tényleges, garantált bére 2 millió dollártól 2,5 millióig terjed, évenként 100.000 dolláros emelkedéssel. Emellett azonban 1,5 millió dollár illeti meg akkor, ha a harmadik és akkor is, ha a hatodik évében még a Wolverines HC-ja. A Big Ten megnyerése 500.000 és 625.000 dollár közötti pénzmennyiséggel jár az edző számára, a konferenciadöntőbe jutás pedig 300.000 és 400.000 dollár közötti bevételt hoz számára alkalmanként. A bowl kvalifikáció kivívása 75.000 és 175.000 dollár közötti juttatással jár Hoke számára, és további 100.000 dollárnyi fedezetet kap elsőosztályú utazásai költségének fedezésére.

A leendő Pac-12 konferencia nem bocsátkozott új tárgyalásokba a Fox Sports-szal és hagyta lejárni a szerződésük értelmében április 1-ig tartó határidőt a 2012-2013-as szezon utáni megújítását illetően. Így a nyártól 12 tagú konferencia közvetítési jogaiért a szabad piacon versenghetnek majd a TV társaságok. A favorit azonban így is a los angelesi székhelyű Fox lesz, amely hatalmas energiákat mozgat meg college portfóliója bővítéséért idén. Nagy érvágás volt számukra, hogy a Time Warnerrel szemben a helyi NBA csapat, a Lakers mérkőzéseinek közvetítéséről lemaradtak, újabb helyi presztízsveszteséget így nem engedhetnek meg maguknak. A másik nagy esélyes a Comcast lehet, az ESPN versenybe kelése a kizárólagos jogokért viszont nem valószínű, egyrészt az időzóna különbség, másrészt a viszonylagos telítettség miatt.

Az AP egyik mai cikke a BCS Bowlok CEO-inak fizetését elemzi, különös tekintettel az Orange Bowlra. 2009-ben a Bowl CEO-jának, Eric Pomsnak a fizetése 42 %-kal emelkedett, 358.000-ről 507.000 dollárra. Mellette a gazdasági és marketing részleg vezetője, valamint a mindennapi működésért felelős COO fizetése is 24 és 38 % közötti mértékben emelkedett. Mindhármójuk keresete 250.000 dollár körül alakult. Az emelkedéseket a gazdasági nehézségek között az magyarázta a Bowl szóvivője szerint, hogy a szezon során két mérkőzést szervezett a Bowl, hiszen a National Championship Game is rájuk jutott.
Poms 507.000 dollárját felülmúlja másik két BCS Bowl, a Fiesta volt CEO-jának John Junkernek (674.000 dollár) és a Sugar CEO-jának, Paul Hoolahannek (645.000 dollár) a keresete is. Érdekes módon a Rose Bowl akkori ügyvezetője, Mitch Dorger csupán 282.000 dollárt keresett 2009-ben, utódja, Scott McKibben azonban saját bevallása szerint már évi 425.000 dollár alapfizetéssel számolhat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése