2011. április 17., vasárnap

Keddig szünetelnek az egyeztetések, ügynökök és egyéb érdekességek

Pénteken mindössze három és fél órán át tartott a mediáció az NFL és a játékosok képviselete között. Ekkor Arthur Boylan pontot tett a heti beszélgetésekre, és úgy határozott, kedden délelőttig szünetelnek az egyeztetések. Boylan a források szerint kisebb "házi feladatot" is adott a feleknek, biztatta őket arra, hogy álláspontjaikat gondolják át bizonyos kérdésekben. Albert Breer, az NFL.com riportere felhívta arra a figyelmet, hogy Susan Nelson bírónő a mediációt teljesen elszakította az ügy azon szálától, amely a lockout megszüntetésével kapcsolatos. A jövő hét folyamán várható leghamarabb a bírónő döntése arról, hogy a játékosok kérésének eleget téve megszakítja-e a lockoutot, ha erre sor kerülne, és azt később magasabb szinten sem másítják meg, akkor a szurkolók már boldogok lesznek, hiszen az azt jelenti, hogy az NFL 2011-es idénye biztosan nem marad el. A bírósági csatározás az új CBA-ért egy másik, szurkolók számára annyira nem fontos eseménnyé alakulna át ebben az esetben. Az megmaradna érdemlegesnek azok számára, akik érdeklődnek a jogi folyamat, illetve az NFL leendő gazdasági modellje iránt. Az egyeztetésekkel kapcsolatos hír az is, hogy Drew Brees, a Saints irányítója bejelentette, hogy hamarosan megjelenik majd a mediáción.

A lockout végét a játékosokon és a szurkolókon kívül leginkább az ügynökök várják. Andrew Brandt legújabb cikkében kiemeli - ahogy erről már én is írtam a blogban korábban - hogy az unió decertifikációja megszüntette az ügynökök tevékenységének szabályozását. Bárki lehet jelenleg ügynök, az ügynökök bárkivel felvehetik a kapcsolatot, nincsenek szankciók. Azonban ne higgyük azt, hogy ez annyira jó lenne az ügynököknek. A befutottak félnek attól, hogy elvesztik a klienseiket pár olyan piacra belépő, képzetlen és rutintalan, de magát jól eladni képes próbálkozóval szemben, aki kisemmizi a játékosokat. Másrészt, általában az ügynökök finanszírozzák a velük szerződő újoncok felkészülését a draftra, és ha az ügynökkel való szerződés és a csapattal való szerződés aláírása között bármilyen pénzszükséglete lesz a játékosnak, azt is fedezik. A lockout elnyújtja ezt a periódust, és bár korábban sem rögtön a draft után írtak alá a rookiek, de legalább az ügynök tudta becsülni azt az időpontot, amíg hiteleznie kell ügyfelének. Emellett, nem alaptalanul félnek attól sem, hogy ez az év hozza magával azt a változást, amely még a magasan draftolt játékosok által számukra hozott bevételt is limitálja (újonc bértábla vagy az újonc modell hasonló jelentős átalakítása). Beszámoltam már arról is, hogy egyes játékosok állítólag hiteleket vesznek fel 18 és 24 % közötti kamatra, de ez csak a második lehetőség, a játékosok elsőre mindig az ügynökükhöz szaladnak, aki ha tud, segít. Brandt kiemelte, hogy pár ügynökkel beszélt, akik kis részletekben pénzt juttatnak jelenleg is a játékosoknak. Több ügynök emellett a közösségi médiákat használja arra, hogy szurkoljon/kampányoljon az új CBA megszületéséért, a pénzügyi következmények mellett ugyanis nehezen boldogulnak a szabadügynökké váló ügyfeleikkel is, akiknek semmi igazán pozitívat nem tudnak mondani.

Dez Bryantet, a Dallas Cowboys WR-ét az eddigi offseason folyamán folyamatos problémák üldözték, amelyek többsége ki nem fizetett számlákkal volt kapcsolatos. Az elkapónak sikerült az egyik ékszerüzlettel megegyeznie a napokban, akiknek körülbelül 260.000 dollárral tartozott. Teljes, ékszervásárlásokhoz kötődő adóssága valahol 1 millió dollár körül mozoghat, hiszen tudomásom van egy több mint 600.000 és egy másik 250.000 dolláros kiegyenlítetlen számláról is. A 600.000-es tétel ügyében is be van perelve a tehetséges játékos. És gondoljunk bele, ezek csak ékszerek, milyen adósságai lehetnek még ezen kívül...

A Fiesta Bowl ügyvédei nem tétlenkednek, egy ötlettel álltak elő annak a problémának a megoldására, ami a politikusoknak juttatott pénzeket és ingyenes szolgáltatásokat illeti. Mégpedig, kiküldik nekik a számlát a szolgáltatásokról, illetve a pénzbeli "adományok" visszafizetésére kötelezik őket. Jogalapjuk ilyen tettre ugyan nincs, de nincs egy politikus számára nagyobb fenyegetés, minthogy egy ilyen botrány kapcsán a neve nyilvánosságra kerül, ez pedig fizetésre kényszerítheti őket...

DeMeco Ryans, az Alabama egyetem volt, és a Houston Texans jelenlegi linebackere 300.000 dollárt ajánlott fel alma matere számára. A felajánlott pénzmennyiséggel Ryans egy ösztöndíjat finanszíroz majd közgazdasági területen, az egyetem Commerce and Business Administration programjának keretében.

A South Carolina egyetem fő döntéshozó testülete megszavazta a pénteki napon a Gamecocks főedzőjének, Steve Spurriernek a fizetésemelését. Spurrier 2011-ben 2,8, 2012-ben 2,875, 2013-ban pedig 2,95 millió dollárt keres majd ennek értelmében. A HC fizetése a 2010-es 2 millióról annak köszönhetően emelkedett 800.000 dollárral, hogy SEC Championship Game-ig vezette együttesét. Érdekesség, hogy nem terveznek egyelőre szerződéshosszabbítást a legendás edzővel.

Kiszivárgott információk szerint a UFL csökkenti béreit. Eddig 50.000 dollár illette meg a játékosok többségét az alapszakasz alatt, most viszont mérkőzésenként 5.000 dollárt kapnak majd, ami összességében 10.000 dolláros csökkenést eredményez. Így várhatóan a bérek a 2009-es 35.000, és a 2010-es 50.000 dollár után idén 40.000-re változnak. Természetesen a kiemelkedő játékosok továbbra is többet keresnek ennél, egyes QB-k fizetése továbbra is 150.000 és 200.000 dollár közé esik majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése