2011. április 27., szerda

Káosz a csapatoknál, papírhegyek a bíróságon

Susan Nelson bírónő döntését követően a játékosok egy része már másnap reggel munkára jelentkezett a csapatoknál, akik nem igazán tudták, mit kellene kezdeni velük. A legtöbb együttesnél beengedték őket a létesítményekbe, de a várakozásoknak megfelelően nem kezdhették meg offseason programjukat, nem edzhettek az edzőtermekben sem. A Seahawks és a Bills esetében került sor csupán a létesítmények zárva tartására a játékosok előtt, de az NFL később ezt cáfolta, félreértésre hivatkozva. Az egyetlen csapat, ahol workoutokat engedélyeztek a tegnapi napon, a New York Giants volt, de az NFL elmarasztalta őket emiatt, és ma már a Giants sem engedett be senkit még az öltözőig sem. A liga vár arra jelenleg, hogy Nelson bírónő döntsön arról, hogy mit is jelent a lockout megszüntetése pontosan, és mi lesz a potenciális felfüggesztéssel a fellebbezés időszakában.

A felfüggesztés kérdésében a liga szinte azonnal beadta a szükséges papírokat, erre a játékosok ma reggel válaszoltak. Az NFL 15 oldalas beadványában szerepel, hogy őket helyrehozhatatlan kár éri a lockout azonnali megszüntetése miatt. A legtöbb forrás ebből a pontból gúnyt űz, hiszen nehezen nevezhető helyrehozhatatlan kárnak az, amit az NFL elszenved, mikor maguk vallják, hogy a liga is szenvedett a lockout miatt. Hivatkoztak a felmerült káoszra is, amelyet a közvélemény szerint végül is maga az NFL idéz elő azzal, hogy maguktól nem lépnek a szabályok lefektetése terén. Időre is lenne szükségük, hogy fair szabályozást tudjanak életbe léptetni. bevallásuk szerint Természetesen érveltek azzal is az NFL részéről, hogy a döntés újabb trösztellenes szabályszegésekbe kergeti őket. Ezt a pontot a játékosok a ma reggeli 23 oldalas beadványukban azzal válaszolják meg, hogy semmi sem akadályozza meg az alperesek számára olyan szabályozás bevezetését, ami nincs kitéve a trösztellenes törvény fenyegetésének. A másik pont a free agency beindulása, amely az NFL álláspontja szerint váratlanul érné őket. Úgy tűnik a ma reggeli papírok alapján, hogy a játékosok biztosak abban, hogy az NFL a 2010-es szabály szerint akart működni a továbbiakban. A váratlanságot azzal védik ki, hogy kiosztásra kerültek itt RFA tenderek a 2010-es szabályok alapján, így a liga nem lehet felkészületlen, nem érheti őket váratlanul a döntés, készültek a további működésre a 2010-es szabályok alapján már a lockout előtt is. Emellett az NFL publikálta a sorsolást, ami szintén arra utal, hogy készülnek a leendő szezonra. A játékosok szerint szó sincs itt váratlanságról, felkészületlenségről. A játékosok helyi képviselője, Barbara Berens által benyújtott beadvány végül arra kéri a bírónőt, ha Nelson garantálja a felfüggesztést, akkor ítéljen meg 1 milliárd dollárt biztosítékként. Mivel a bírónő már megállapította, hogy a játékosokat helyrehozhatatlan kár éri a lockout miatt, és az pénzben nem megtéríthető, így érthető az, hogy egy ilyen hatalmas összeget jelöltek meg. A játékosok szerint az NFL nem tudja bebizonyítani, hogy helyrehozhatatlan kár éri őket, ha nincs lockout; nem valószínű, hogy az érdemi ügyben sikerrel járnak; és a közérdek sem áll a lockout felfüggesztése mögött. Az NFL levélben kérte Nelsont, hogy az 1 milliárd dollár kérdésében hadd nyújtsanak be egy válaszbeadványt, mert úgy érzik, joguk van erre. A bírónő engedélyezte egy maximum négy oldalas anyag benyújtását a kérdésben.

Eközben Nelson foglalkozik a leendő szabályozás kérdésével is. A játékosok kezdeményezték egy általuk elképzelt szabályozás bevezetését, amelyet eljuttattak a bírónőnek még tegnap, az NFL-nek erre választ kell benyújtania a mai nap folyamán, így várhatóan erről a kérdéskörről még tovább húzódik a vita, és leghamarabb csak a hét vége felé lehet döntés.

Kiderült az is, hogy az 8th circuiten az NFL részéről Paul Clement, korábbi Solicitor General fog érvelni. A Solicitor General az Egyesült Államokban a Legfelsőbb Bíróságon képviseli az államot, az állam nevében érvel és minden olyan ügyben beadványokat fogalmazhat meg, amelyben az államnak csak minimális érdekeltsége is van. Az SBJ szerint azonban a játékosok sem akarnak lemaradni, és ők is megtalálták a maguk Solicitor Generalját, méghozzá Ted Olsont. Érdekesség Olsonnal kapcsolatban, hogy a Bush vs. Gore perben ő képviselte George W. Busht, miközben a másik oldalon Al Gore nevében David Boies érvelt. Olson és Boies azóta több ügyön dolgozott együtt.

Hírek a bírósági eseményeken túl:
-A Nike sem maradhatott az adidas és az Under Armour mögött, szponzori szerződést kötöttek négy leendő újonc játékossal, akik a cipőiket fogják viselni a megállapodás értelmében. A négy leendő NFL játékos: Patrick Peterson (CB, LSU), AJ Green (WR, Georgia), Nick Fairley (DT, Auburn) és Ryan Williams (RB, Virginia Tech).

-Marshall Faulk, Hall of Famer RB-nek az adóhatósággal akadt gondja, miután kiderült, hogy 105.000 dolláros adótartozása van, amit többszöri felszólításra sem fizetett be. Marshall a tétel jogosságát vitatja, így bírósági ügyre kerülhet majd sor. Ügynöke szerint az összeg megfizetésének elmaradása nem jelenti azt, hogy Faulknak anyagi gondjai lennének, a probléma hamarosan megoldódik majd, vagy teljes egészében, vagy a bírósági döntés függvényében részben kiegyenlítésre kerül a tartozás.
-Az Oakland-Alameda County Coliseum, a Raiders otthona a mai naptól Overstock.com Coliseum néven ismert, miután az Overstock.com megvásárolta a stadion névhasználati jogait. A szerződés értelmében hat éven át évi 1,2 millió dollárt kap majd a megye kormányzata a cégtől, amely akár teljesen átszabhatja a stadion belső arculatát, megjelentetheti logóit gyakorlatilag bárhol az épületben. A szerződés lehetőséget biztosít arra, hogy a Raiders és/vagy az Oakland Athletics baseball csapat létesítményből való távozása esetén felmondják a megállapodást. Mivel az Overstock.com jelenleg új arculat kialakításán dolgozik, elképzelhető, hogy nevük hamarosan O.co-ra változik, így ezt a stadion nevének újabb változása is követheti.
-A 49ers is névadó szponzort keres, igaz a leendő, Santa Clarában felépítendő stadionjához. Meg is bízták a CAA Sports ügynökséget azzal, hogy keresse meg a legmegfelelőbb partnert. A 937 millió dolláros költséggel felépítendő stadiont már évek óta tervezik, de nagyon lassan haladnak az események.
-Szintén a 49ers-szel kapcsolatos hír, hogy a továbbiakban a Facebook korábbi CFO-ja, Gideon Yu lesz felelős a csapat üzleti stratégiájának kidolgozásáért. Yu feladata abban merül ki, hogy maximalizálja a csapat lehetőségeit, lehetőleg új, kreatív terveket indítson be, amelyek új bevételforrásokat teremtenek a 9ers számára.
-Michael Vick, az Eagles QB-je szerződést írt alá a Bombo Sports & Entertainmenttel, amely az NBA és a Manchester United exkluzív videó jogait is birtokolja. A vállalkozás egy 70-90 perces dokumentumfilmet készít majd az irányítóról, amelyet a cég tervei szerint a szezon kezdetekor mutatnak majd be az NFL csapattal rendelkező városokban a mozik. A Bombo CEO-ja, Bob Potter bejelentette, hogy tárgyal az ESPN-nel és más sport profillal rendelkező társaságokkal a leendő film esetleges TV premierjéről is.
-Tim Tebow, a Denver irányítója a D1 Sports Training & Therapy Savannahban (Georgia) található edzőlétesítményének résztulajdonosa lett Herschel Walker társaságában. A D1 hálózat 11 létesítménnyel rendelkezik USA-szerte, és az egyes helyek résztulajdonosai között szerepel Peyton Manning és Philip Rivers is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése