2011. április 13., szerda

A játékosok és a pénz

A napokban a kezembe került egy SI cikk, amely 2009-ben jelent meg. Az írás a gazdasági recesszió hatásainak elemzésével indult a profi sportolók viszonylatában, de hamarosan arra a következtetésre jutott, hogy válság ide vagy oda, nagyon sokan bajba kerülnek anyagilag recesszió nélkül is. Több tényező játszik ebben közre, amelyekből elsődleges az intelligencia, a gazdasági műveltség hiánya.

A tanulmányban publikálásra kerül az a sokkoló adat, hogy az NFL játékosok 78 %-a két évvel a pályafutásának vége után csődbe megy, vagy pénzügyi gondjai vannak munkanélküliség vagy válás miatt. Az NBA-ben ez az arány 60 % öt évvel visszavonulás után. Az MLB esetében azt emelték ki, hogy mai aktív játékosok a pénzügyi ismeretek hiánya miatt sokszor piramisjátékok áldozatai lettek, olyan jelenlegi játékosok, mint Johnny Damon (OF/DH, DET), Jacoby Ellsbury (OF, BOS) vagy Mike Pelfrey (SP, NYM) váltak hasonló csalások áldozatává. Pelfrey, a Mets kezdő pitchere a New York Postnak például azt nyilatkozta, hogy a vagyonának 99 %-a befagyasztásra került az ügyletei miatt. A gazdasági műveltség hiánya fontos szempont ebben a folyamatban, amelynek során az elméletben a pályafutásuk alatt egész életükre vagyont halmozó sportolók pár év alatt anyagi zavarba kerülnek. Olyan üzletekbe vonják be őket, amelyek már kezdetben is halálra vannak ítélve. A játékosoknak elég egy-két szép mondat, és beleugranak bármilyen befektetésbe, akármilyen nevetséges projektről is legyen szó.

Emellett általában tanácsadóknak sem szakembereket, hanem hozzájuk közel álló barátokat, rokonokat, vagy hirtelen feltűnő "bizalmasokat" neveznek ki, akiknek véleményére túlságosan adnak. Az NFLPA szerint 1999 és 2002 között 78 játékos veszített összesen 42 millió dollárt azzal, hogy kérdéses hátterű tanácsadókat alkalmazott. Köztük volt Luigi DiFonzo többször elítélt bűnöző, aki a Hall of Famer RB, Eric Dickerson életét tette tönkre, vagy a megbukott játékosügynök, Tank Black, aki 15 millió dollárt sikkasztott el játékosoktól, többek között Fred Taylortól (RB, JAC/NE). Egy atlantai befektetési alap áldozatai lettek a korábbi kiváló Broncos játékosok, Steve Atwater (S), Rod Smith (WR) és Terrell Davis (RB). Probléma az is ilyen szempontból, hogyha még óvatosak is és nem mennek bele befektetésekbe, hogy nincsenek tisztában az árakkal. Egy-egy tanácsadó könnyen kicsalhatja a havi biztosítási díj tízszeresét-húszszorosát is egy játékostól és a különbözetet megtartja, miközben ő gondoskodik a játékos pénzügyeiről.

És itt van még a család is. A válások nagyon gyakoriak, a profi sportolók 60-80 %-a elválik. Ezekre többnyire a visszavonulás után kerül sor, amikor az élet megváltozik. A korábbiakkal szemben mindkét fél otthon ül, és folyamatosan fogy a pénz és az életszínvonal is csökken. A feleség ekkor elhatározza, hogy ezt nem bírja tovább, a fokozatosan fogyó pénz rá eső részét meg akarja menteni, elválik, a volt sportoló pedig vagyonának felét elveszti. Itt jön az a probléma a képbe, hogy a más területen tevékenykedő, hasonló anyagi helyzetben levőkhöz képest a házassági szerződések aránya sokkal alacsonyabb a profi sportolók körében.
Éppen a válások fenyegetése miatt gyakori, hogy középiskolabeli szerelmüket veszik el a játékosok, mert arra építenek, hogy aki a befutás előtt is szerette őket, az majd utána is fogja. A kérdés csak az, hogy a semmiből érkezett kislány, aki nőként megismerte a fényűző életet, akar-e ezek után a semmibe visszakerülni? És akkor a mindent komplikáló gyermek tényezőt még nem is taglaltuk. Van pár remek példánk, az NBA-ből Shawn Kempre (korábbi PF - hét gyerek hat nőtől), az NFL-ből Travis Henryre (korábbi RB - kilenc gyerek kilenc nőtől) és Antonio Cromartie-ra (CB, NYJ - nyolc gyerek hét nőtől) érdemes gondolnunk, és az általuk fizetett gyermektartás havi összegére.
Sokszor elmarad a végrendelet megírása is, amely ahhoz vezet, hogy a játékos halála esetén többen civakodnak a megmaradt vagyonon. Derrick Thomas, a Chiefs 33 évesen elhunyt pass rushere, aki körülbelül 30 millió dollárt keresett karrierje során, ilyen helyzetet hagyott hátra. Hét gyermek öt anyja vitázott a bíróságon a megmaradt 1,16 millió dolláros vagyon elosztásáról.

A legnagyobb gond sokak szerint azonban a hirtelen, a sikerrel párhuzamosan a játékosok életében megjelenő emberekhez köthető, akiknek ilyen-olyan elvárásaik vannak, és a játékosok egyszerűen nem tudnak nekik nemet mondani. Mindenki közel akar férkőzni hozzájuk, profitálni akar belőlük, és a játékosok többsége nem olyan okos, hogy az összes ilyen embert távol tartsa magától. Elég, ha egy-kettő a közelükbe férkőzik, annyi is képes "kirabolni" és tönkretenni őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése