2011. április 12., kedd

Hírek St. Paulból és Londonból

Susan Nelson bírónő meghozta döntését az általa kötelezővé tett mediációról. Arthur J. Boylan magistrate judge-ot nevezte ki a feladatra, aki nagyon sok hasonló egyeztetésen működött már közre. Boylanhoz a feleknek el kellett juttatniuk állásfoglalásukat tegnap estig, ma találkozik a "segédbíró" a játékosokkal, holnap a tulajdonosok képviseletével és az egyeztetési folyamat csütörtökön veszi kezdetét. Mint Nelson közölte, az itt elhangzottak szigorúan bizalmasak, és a mediáció semmilyen fórumon nem használható fel a felekkel szemben a továbbiakban. Ez azonban mégiscsak egy jelentős döntés, hiszen - mint később kiderült - ha itt történne megegyezés, akkor az bírósági egyezségnek számítana, és ezáltal, ha nem tévednek az elemzők, a bírósági felügyelet fennállna a továbbiakban. Egyéb következményeket is sejtet a döntés, mégpedig, hogy Nelson felülbírálta ezáltal az NLRB elsődleges hatásköri szerepét, és visszautasította azt is, hogy a felek visszatérjenek a kollektív egyeztetésekhez az FMCS-be, tehát szerinte a decertifikáció érvényes. Nelson jelezte, hogy továbbra is gondolkodik a lockout megszüntetésének ügyéről, a korábban kihirdetettnek megfelelően fogja majd döntését bejelenteni. Mindezeket figyelembe véve egyre nehezebb a tulajdonosok helyzete, sok hozzáértő már garantálja is a lockout megszüntetését. Szerintük a tulajdonosok talán akkor járnának a legjobban, ha a döntés előtti bírósági mediáció alatt meg tudnának egyezni a játékosokkal, ez azonban elég nehéz feladatnak tűnik, hiszen a játékosok éppen arra várnak, hogy a lockout megszüntetésével javuljon alkupozíciójuk a tulajdonosok kárára. Így valószínű, hogy a Nelson döntése előtti bírósági mediáció nem hordozza magában az új CBA megszületésének lehetőségét, hiszen ha a tulajdonosi kör további engedményeket tesz, a játékosok valószínűleg úgy reagálnak majd erre, hogy megfontolandó ajánlat, de ha megszűnik a lockout, akkor még ennél is jobb feltételek várnak majd rájuk. Nelson emellett bejelentette, hogy hivatalosan is összekapcsolta a két NFL ellen indított pert, és elfogadta DeMaurice Smith és Robert M. Cooper felvételét a játékosok, illetve az NFL ügyvédei közé.

Az AP tegnapi információinak megfelelően Stanley Kroenke hétfőn megvásárolta a két főrészvényes, Danny Fiszman és Nina Bracewell-Smith 16,1 és 15,9 %-os részesedését, és így az Arsenal FC 62,89 %-át birtokolja. Emellett a törvényeknek megfelelően ajánlatot kellett tennie a fennmaradó részvényekre is, amelyet meg is tett. A kisrészvényesek asztalán ott van egy ajánlat, amely részvényenként 11750 font körüli összegről szól. (Ennyit kapott egyébként Fiszman és Bracewell-Smith is.) A nagyobb gondot Kroenke számára az üzbég származású, de Oroszországban élő milliárdos, Alisher Usmanov kivásárlása jelenti. A friss Forbes lista szerint a világ 35. leggazdagabb emberének számító üzletember az Arsenal közel 27 %-át birtokolja. Usmanov eddig is nehezen viselte, hogy nagy részesedése ellenére - Kroenkével szemben - kirekesztették a döntési folyamatokból, most pedig teljesen váratlanul érte az amerikai lépése. Valószínűleg azonban sértődöttsége ellenére meg fog válni részesedésétől a milliárdos, és Kroenke 100 %-os tulajdonos is lehet ennek következtében. Az Arsenal FC teljes felvásárlása körülbelül 500 millió fontba kerülhet a Rams tulajdonosának, a tranzakciók a klub értékét 731 millió fontra becsülik. (A Forbes tavaly áprilisban 1181 millió dollárra becsülte az Ágyúsok értékét.) A klub bejelentése szerint Kroenke korábban garantálta, hogy a pénzt nem hitelek révén teremti elő.

Egyéb hírek röviden:

-A Vikings új stadionjával kapcsolatos pénteken benyújtott tervről újabb részletek kerültek nyilvánosságra. A helyi önkormányzat számára újabb vagy megnövelt adókból származó bevételeket terveztek, mégpedig a jegyek árába beépítenének egy 1 dolláros plusz tételt, illetve bizonyos adók esetében akár 3 %-os emelkedésre is sor kerülne. Emellett az államnak hozzáférése lenne a Vikings beszámolóihoz, ami felettébb érdekes elképzelés, belegondolva abba, hogy a CBA vita milyen érzékeny pontja a beszámolók publikálása. Mi több, ha a csapat valaha elhagyná az államot, a Vikings név, a csapat színei, logói, trófeái, múltja, mind átruházódnának a városra. Tehát az elköltöző franchisenak teljesen új arculatot kellene terveznie, és a Vikings örökre Minnesotához láncolódna. Amennyiben a csapat elköltözne, de helyükre érkezne egy új vagy máshonnan ide költöző csapat, azonnal átvehetné a "jogelőd" arculatát.

-A Tampa Bay Buccaneers meghosszabbította GM-jének, Mark Dominiknak a szerződését négy évvel. A kiválóan draftoló, fiatal csapatot építő szakember két év alatt remek munkát végzett a Bucs élén. A csapathoz kapcsolódó hír továbbá, hogy korábbi LB-jüket, Derrick Brooksot a Tampa Bay Storm AFL franchise elnökének választották.


-Az NCAA döntést hozott arról, hogy az egyetemek nem iratkozhatnak fel többé a Rivals.com és Scout.com recruiting oldalaira, ezeket az oldalakat a továbbiakban nem használhatják a csapatok.


-A USC megkezdte tárgyalásait a Fox Sport-szal a marketing és média jogainak értékesítéséről, de további részletek egyelőre nem ismertek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése