2011. április 24., vasárnap

A Brandon Marshall ügy és hétvégi hírek röviden

A tegnapi nap legsokkolóbb híre az volt, hogy Brandon Marshallt, a Miami Dolphins kiváló WR-ét késsel megszurkálta a felesége. Marshall az intenzív osztályon kötött ki, majd este már a műtét után otthon volt (felépülése állítólag 2-3 hetet vesz majd igénybe), illetve az asszonyt is kiengedték a börtönből óvadék fejében, de továbbra is fegyverrel elkövetett testi sértés ellene a vád. Mindig is tudtuk, hogy Marshall időzített bomba, ez az eset sem bizonyít mást. Mielőtt sokan a feleségére támadnának, érdemes átböngészni az elkapó hasonló ügyeit, amelyek egészen 2004-ig nyúlnak vissza. Denverből való tradejének hátterében is nagyrészt az állandó balhék álltak, illetve az, hogy nem akart a csapat egy ilyen játékosnak dollártízmilliókat garantáló új szerződést adni. Megtette helyettük új állomáshelyén a Dolphins. Megszerezték a játékost két második körös pick ellenében és egy egy évre szóló 2,5 millió dolláros szerződéssel, amit hamarosan felváltott egy négyéves, összességében maximum 47,5 milliót hozó megállapodás. Már akkor is sokan megkérdőjelezték, hogy megéri-e egy olyan játékosnak ilyen szerződést adni, aki egy incidensre van egy komolyabb eltiltástól. Sajnos, nem sajnos, meg kellett adni, és annyira nem is felelőtlen kontraktus ez. Két második körös picket kidobni egy év produkcióért lett volna felelőtlenség. A szerződés első évében, 2010-ben Marshall 9,5 millió dollárt keresett (5,5 millió aláírási pénz+4 millió garantált alapfizetés). Innentől válik érdekessé a szerződés, hiszen minden a 2011-es option bónusz kifizetésétől függ. Ha nem kerül sor erre, akkor ugyan Marshall 2011 és 2012 során kap a Dolphinstól 3 millió dollárt, de a WR azonnal szabadügynökké válik, 2011-ben más csapat színeiben szerepelhet. Ha a 2011-es idény kezdetét követő egy hónapon belül sor kerül a 3 milliós option bónusz kifizetésére, akkor a játékost tovább alkalmazza a Miami összesen további garantált 12,5 millióért, amellyel a szerződés garantált tartalma összességében 25 millió dollárra emelkedik (9,5 millió első év+3 millió option bónusz+6,5 millió garantált 2011-ben és 6 millió garantált 2012-ben). A szerződés negyedik évében nem szerepel garantált összeg.

Tehát a csapatnak két lehetősége van, vagy megtartja Marshallt 15,5 millió dollár kifizetést garantálva, vagy elküldi 3 milliót kifizetve. Viszon
ylag jól bebiztosított szerződés ez a játékos múltját is figyelembe véve. Természetesen jelenleg a feleségét vádolják, de nyilvánvaló, hogy az önvédelem mögé fog bújni, és Marshall múltját tekintve nem valószínű, hogy ő ebből a helyzetből simán kisétáljon. A Dolphins feladata eldönteni, hogy megéri-e nekik a továbbiakban alkalmazni a WR-t. És bár a lockout elhúzódása nem jó az egyre több letartóztatás, törvénysértés miatt, legalább a csapat vezetőségének van arra esélye, hogy a történtek alaposabb kivizsgálása után hozza meg döntését Marshall sorsáról.

Egyéb hírek:
-Az NFL hat héten belül várja azt, hogy az NLRB visszajelezzen a decertifikációval kapcsolatban. Az én tippem szerint erre nem fog sor kerülni.
-Megnevezésre került az a jogi vállalkozás, amely állítólagosan a 70 főnyi NFL játékost gyűjtötte. A Barnes & Thornung cáfolta, hogy az övék lenne az NFLPA által kiszivárogtatott levelezés, amely miatt az NFL-t vádolta meg a volt szakszervezet a játékosok megosztásának kísérletével.
-Jelentkezett közben egy újabb cég (Cafferty Faucher), amely hasonló tettre vállalkozik, szeretné a középkategóriás játékosokat az asztalok mellé leültetni (és közben az ügyből jól profitálni)
.
-A New York Daily News mellett több forrás is beszámolt arról, hogy hétfőn valószínű Susan Nelson döntése a lockouttal kapcsolatban, állítólag maga Arthur Boylan is utalt erre.
-A mediáció elhalasztása, és a lockouttal kapcsolatos döntés elhúzódása miatt a csoportos per másod
ik lépését, az NFL válaszbeadványának leadását április 27-ről május 23-ra csúsztatta a bíróság.
-Adam Schefterék az ESPN-nél megvizsgálták a sorsolást, és arra a következtetésre jutottak, hogy az lehetőséget nyújt arra, hogy az első három hét elmaradjon addig húzódó lockout esetén, és ennek ellenére ne maradjon el egyetlen mérkőzés se, a Super Bowl csak egy hetet csússzon. Másrészt a második és negyedik hét nem tartalmaz egyáltalán olyan mérkőzéseket, amelyet divízióellenfelek játszanak egymással, azt a két hetet így könnyen törölni lehet végszükség esetén.
-Az összes NFL alkalmazott 12 %-os fizetéscsökkentése érvénybe lépett a héten.
-Több forrás foglalkozott azzal a ténnyel, hogy a játékosok megtámadták a csoportos perben a draftot is. Roger Goodell commissioner beszélt arról, mennyire nem lenne jó egy cap és draft nélküli NFL. Erre Goodellt többen megtámadták a játékosok közül amiatt, mert szerintük nem a lényegről beszélt, itt elsősorban a lockout megtámadásáról van szó, nem értik, azzal miért nem foglalkozik a komisszár. A média erre rögtön lecsapott, hogy a játékosok nem realizálják azt, hogy Jeff Kesslerék tényleg megtámadták ezeket a jól bevált versenykorlátozó, de a ligát kiegyensúlyozottabbá tevő elemeket. Azonban két lényeges pontot elhallgat Goodell és a média is. Először is, a trösztellenes perek 95 %-a a Yale egyetem egyik professzora szerint kiegyezéssel ér véget, és nem hirdetnek ki végső győztest, tehát nincs veszélyben a draft intézménye. Ha erre mégis sor kerül, és a játékosok nyernének, így meg kellene szüntetni ezeket a versenykorlátozó akadályokat, azok a munkajogi kivétel felhúzásával, az NFLPA szakszervezeti újraalakulásával kivitelezhetővé válnak, mert akkor az nem ütközik a Sherman Actbe. Tehát a szokásos vakítás zajlik, azt csodálom csak, hogy ezúttal a médiát is sikerült csőbe húzni.
-Az adidas újabb leendő NFL játékosokkal írt alá szponzori szerződést, amelynek keretében a rookiek pályafutásuk alatt a cég cipőiben játszanak majd. A két új kliens Von Miller (OLB, Texas A&M) és Randall Cobb (WR, Kentucky).

-Az Under Armour tavaly novemberben írt alá Tom Bradyvel egy megállapodást, amelynek értelmében Brady az ő cipőjükben játszik a jövőben. Emellett a QB a cég résztulajdonosa is lett, a mértéket sem akkor, sem azóta nem hozták nyilvánosságra. A jövő heti drafttal kapcsolatban az Under Armour kisebb kampányba kezdett, a Facebookon lehetett ebben részt venni. 12 szerencsés jelentkezőnek lehetősége lesz New Yorkba utazni a draftra, és ott egy chat erejéig beszélgetni Bradyvel.
-A Patriots irányítója ezen kívül a héten értékesítette manhattani házát is, amit 2006-ban 14 millió dollárért vásárolt, de sohasem használt. Ezen is sikerült jelentős hasznot realizálnia, 17,5 millióért szabadult meg az ingatlantól, ami 25 %-os, inflációval korrigálva 12,8%-os profitot jelent a vásárlási árhoz képest. Bravúros teljesítmény ez az ingatlanpiac jelenlegi állapotát nézve.
-Zach Miller, a Raiders Pro Bowler TE-je elhagyta az Athletes First ügynökséget és a CAA-hez írt alá, így a cégnek már három potenciálisan szabadügynökké váló oaklandi kliense van Miller, Nnamdi Asomugha és Michael Huff személyében. Szintén a CAA-nél kötött ki Calais Campbell (DE, ARI), valamint Antonio Cromartie (CB, NYJ), akik az elhunyt Gary Wichard kliensei voltak. Earl Bennett, a Bears WR-e pedig otthagyta Brett Favre és Jay Cutler nem túl jó hírű ügynökét, Bus Cookot és az Octagonhoz írt alá.
-A Cincinnati Enquirer beszámolt arról, hogy a Bengals gondolkodik egy fedett edzőlétesítmény építéséről, amit Marvin Lewis HC nagyon szeretne kivitelezni. Mike Brown tulajdonos elmondta, hogy ő ezt annyira nem szeretné, de nem is zárkózik el az ötlettől (fordítás: most sem akarok semmit a csapatra költeni, csak ha nagyon muszáj). Valószínűleg a projektben a Cincy nem számíthatna Hamilton megyére, akik jövőre már így is 800.000 dollárt tesznek bele a Paul Brown Stadium felújításába. Persze ez nem jelenti azt, hogy a megyét ne akarnák rávenni más dolgokra is, itt van például a gyepszőnyeg cseréje és a tervezett HD kijelző ötlete...
-A Star Tribune publikálta a Vikings leendő stadionja kapcsán a részletesnek mondható pénzügyi terveket, amelyek az államra jutó 300 millió dolláros hozzájárulást biztosítják majd. 10 %-kal nőne a sporttal kapcsolatos emléktárgyak forgalmi adója (így például a Twins baseballsapkáinak ára is); 5 %-os jövedelemadó emelés kerülne bevezetésre azoknak a sportcsapatokhoz kötődő játékosoknak és alkalmazottaknak az esetében, akik az államban realizálnak jövedelmet, és az éves szinten meghaladja a 250.000 dollárt; a korábban már említett Vikings témájú szerencsejátékból származó bevétel; 6,5 %-os adó a közvetlen műholdas TV szolgáltatásokra, és 6,5 %-os adó a leendő stadion luxushelyeinek árába építve. Érdekes elképzelések, amelyek közül valószínűleg a forgalmi adót a többi minnesotai csapat, a luxus helyek adóját a Vikings, a jövedelemadót pedig minden helyi sportcsapat rossz szemmel fog nézni.
-Az NCAA bejelentette, hogy a Fiesta Bowl ügyében mégsem döntenek egy hónapon belül, hanem majd a későbbiekben várható valamikor a döntés. A kérdés csak az a jelek szerint, hogy találnak-e olyan nagy szőnyeget, ami alá befér a Fiesta Bowl problémája. Sajnálatos, hogy a college foci mindig így rendezi a kérdéses és/vagy visszás eseteket.
-A San Jose Mercury News szerint a Pac-10 konferencia vezetősége a nemrég megszakadt Fox Sports-szal való egyeztetések folyamán több mint 300 millió dollárt kért évente a konferencia elsődleges közvetítési jogaiért, amit a Fox nem volt hajlandó kifizetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése