2011. április 30., szombat

8th Circuit: Átmenetileg visszatér a lockout

Az 8th Circuit az esti órákban úgy döntött, hogy átmeneti jelleggel visszahelyezi a lockoutot. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az NFL már sikerrel járt volna Nelson bírónő lockout megszüntetésével kapcsolatos döntésének a felfüggesztését illetően a fellebbezési procedúráig, vagy az alatt. Csupán egy maximum egy hetes átmeneti adminisztratív felfüggesztésről van szó, amíg a bírósághoz beérkeznek a papírok, az ügyvédek azok készítésével foglalkoznak, illetve, amíg a három bíró döntést hoz arról, hogy megadja-e a teljes fellebbezési procedúra alatti, kb. 4-6 hetes felfüggesztést.

A három bíró közül, akik meg fogják ítélni, hogy a felfüggesztés a teljes procedúra alatt fennálljon-e, egy már a mostani döntés ellen is felemelte szavát, és nemet mondott, így 2-1 arányban hoztak döntést az átmeneti felfüggesztésről. Kermit Bye, a nemet mondó bíró azzal indokolta döntését, hogy szerinte ez nem egy vészhelyzet, vagy szükséghelyzet, amelynek esetében az 8th Circuit hasonló döntést szokott hozni. Emellett kiemelte, hogy szerinte az NFL nem szenved el még egy ilyen átmeneti idő alatt sem helyrehozhatatlan kárt, így emiatt ő szintén nem hozná meg ezt a döntést, és amúgy is rövid időn belül döntenek az esetleges hosszabb távú felfüggesztésről. Williams Duane Benton és Steve Colloton nem vetett fel hasonló problémákat az átmeneti felfüggesztés meghozásával kapcsolatban.


Érdemes még azt kiemelni, hogy ez a döntés nem jelzi előre azt, hogy mit fog dönteni a bíróság a lockout hosszabb távú visszahelyezéséről. Az azonban a leírtak alapján egyértelműnek tűnik, hogy Dyet az NFL-nek már nehéz lesz meggyőznie, marad a másik két bíró. Az NFL papírjai a lockout felfüggesztése ügyében már beérkeztek, a játékosok pedig ma adták be arra válaszukat. A ligának még hétfőn van egy válaszlehetősége, és utána várhatjuk a döntést arra vonatkozólag, hogy érvényben marad-e a lockout a fellebbezési procedúra alatt. A beadott dokumentumokat vasárnap folyamán igyekszem majd tartalmazni. Előre csak annyit közölnék az érdeklődőkkel, hogy az NFL beadványa május 31-ére, a játékosok beadványa június 3-ára időzítette a fellebbezéssel kapcsolatos utolsó papírok leadását, tehát június eleje-közepe felé lesz arról döntés körülbelül, hogy a bíróság egyetért-e Nelson bírónővel a lockout kapcsán, vagy megmásítja a döntését. A lockout hosszabb felfüggesztése kapcsán pedig a jövő hét elején várható a bíróság visszajelzése.

A NFL az átmeneti felfüggesztés bejelentése után nem lépett azonnal, de a draft második napjának lezárása után értesítette csapatait, hogy azonnali hatállyal érvénybe lép a lockout alatt megszokott szabályozás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése