2011. március 3., csütörtök

Mediáció, igazolások, elbocsátások és egyéb újdonságok

Az elmúlt két nap az NFL és NFLPA közötti egyeztetésekben az első héthez képest sok változást hozott. Kedden megjelent az első tulajdonos Washingtonban, mégpedig a Giants tulajdonosa, John Mara. Az NFLPA részéről tiszteltét tette az eddig hiányzó Kevin Mawae és Drew Brees is, így a szakszervezet minden fontos képviselője megjelent már a tárgyalóasztalok mellett. Szerdán a tulajdonosok 10 fős CBA egyeztetésekért felelős bizottsága is felbukkant Washingonban. Érdekes módon még Jerry Richardson is optimista volt, és a tulajdonosok képviselete reményét fejezte ki azt illetően, hogy a határidő meghosszabbítható és van értelme tovább tárgyalni. Ez azonban nemcsak rajtuk múlik majd. A jelenlegi helyzetben éppen azért tűnik valószínűbbnek a decertifikáció, mert az NFLPA nem hallott az NLRB-től semmit, és a TV-s döntés is nekik kedvez. Szépen lassan ezeknek köszönhetően az NFLPA felé kezd elmozdulni az eddigi egyensúly.

Tegnap este aztán Virginiában találkozott a 32 tulajdonos, és mindössze két órás megbeszélést tartott. Az ülésen nem született döntés arról, hogy mit fog lépni az NFL a mai nap folyamán. Később a 10 "felelős" külön egyeztetéseket tartott Roger Goodell társaságában.
Jeff Pash, az NFL főtárgyalója még a találkozó előtt nyilatkozott arról, hogy reméli, a mediáció tovább folytatódik. Ezt az NFLPA is szeretné, így ma is sor kerül egyeztetésekre a felek között. Ezen azonban már nem lesznek jelen a tulajdonosok, akik Virginiából hazafelé indultak.


A mai nap során emellett sor kerül egy meghallgatásra a Kongresszus előtt is, amit Sheila Jackson Lee kezdeményezett. A texasi képviselő a lockout gazdasági hatásaira akarja felhívni a figyelmet, és mind az NFLPA, mind az NFL jelenlétére számít. Beszédet mond majd az eseményen Jeff Saturday és Chester Pitts, két jelenlegi csapatreprezentáns (Saturday a végrehajtó bizottság tagja is), valamint a visszavonult játékosok nevében Bruce Smith.

A Standard&Poor's módosította korábbi tanulmányát, és közzétette, hogy szerintük az NFL csapatok a TV-s pénzek nélkül is bírnák a lockoutot egy éven át, nem lenne gond számukra a tartozások aktuális részének törlesztése. Itt hívnám fel arra a figyelmet, hogy David Doty nem vonta meg még a tulajdonosoktól a pénzt, mint azt sok helyen kommunikálják. Csupán arról döntött, hogy az NFL megszegte a CBA-t. Az esetleges büntetésekkel kapcsolatban majd egy másik meghallgatáson dönt. Ezzel próbálta Doty azt megelőzni, igencsak fair módon, hogy rányomja bélyegét a CBA egyeztetések utolsó óráira. Jogos döntése azonban még így is az NFLPA helyzetét könnyíti meg.

Folyamatosan írják alá a franchise taggel ellátott játékosok a szerződéseiket. Tegnapelőtt Chad Greenway, majd tegnap Michael Vick és Haloti Ngata látta el aláírásával a dokumentumot. Kiderült az is, hogy Kamerion Wimbley franchise tagje exkluzív, a korábban nyilvánosságra hozott nem-exkluzív tag helyett.

Valószínűleg minden taggel ellátott játékos aláírja a papirost estig, kivéve az Eagles kickere, David Akers, aki nem kér a transition tagből.

A Browns által elbocsátott DE/DT, Shaun Rogers aláírt egy évre a Saintshez, a Bills által túl drágának ítélt DT, Marcus Stroud pedig két szezonra a Patriotshoz.
A Seahawks szerződést hosszabbított Leon Washingtonnal. A kiváló returner négy évre 12,5 millió dollárért írt alá, amiből 3,5 millió garantált. A lehívható bónuszok miatt a szerződés összértéke 16 millió dollárra nőhet. A Jets végrehajtotta ígért tranzakcióit, így Damien Woodyhoz csatlakozott Jason Taylor, Vernon Gholston és Kris Jenkins is az állástalanok klubjában. A Redskins is tovább folytatta cut sorozatát, elengedték a támadófal játékosát, Derrick Dockeryt és a 3-4-ben magát nem túl jól érző DE/OLB-t, Andre Cartert. A két elbocsátással közel 5 millió dollárt spórol a Skins. A Denver a liga egyik legjobban fizetett TE-jétől, a blokkolóként végzett kiváló munkájáról híres Daniel Grahamtől vált meg. Graham 2011-ben több mint 5 millió dollárt keresett volna csak alapfizetés formájában. A Packers AJ Hawktól (LB) vált meg, aki 10,5 millió dolláros garantált fizetést kapott volna a csapattól jövőre. Hawk a jelek szerint az elbocsátás ellenére maradni szeretne Green Bayben, és a pletykák szerint csupán alá kell írnia új, 5 éves szerződését a csapattal.

Korábban beszámoltam arról, hogy az NFL csapatok elkezdték kiosztani az RFA tendereket, íme egy remek összefoglaló táblázat róluk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése