2011. március 23., szerda

Lockout hírek a tulajdonosok találkozójáról

Hétfőn vette kezdetét a tulajdonosok szokásos éves találkozója New Orleansban, amelyen a szokványos témákat elnyomták a CBA-val kapcsolatos események. Természetesen ezúttal is sor került a Competition Committee szabályváltoztatásokat tárgyaló találkozójára, de mindent elmond, hogy a jogászok többet beszéltek az elmúlt két napban, mint mindenki más, beleértve a komisszárt, Roger Goodellt is.

A találkozón három tulajdonos nem jelent meg, Robert Kraftot (NE) fia, Jonathan képviselte, mivel személyes okok miatt nem tudott megjelenni, Williams Clay Ford (DET) és Paul Allen (SEA) pedig nem is nagyon szokott részt venni a találkozón. Fordot a Lions elnöke, Tom Lewand, Allent pedig a Seattle háromfős vezetősége képviselte. Fordról nem tudunk részletesebben, miért maradt távol, a Microsoft révén hatalmas pénzeket felhalmozó és a leggazdagabb NFL tulajdonosnak számító Allen viszont inkább azzal volt elfoglalva, hogy tovább bővítse repülőgép-parkját. Egy MiG-29-es orosz vadászrepülőgépet szerzett be és tesztelt az elmúlt napokban a több mint tíz repülőgépet és a világ egyik legnagyobb privát yachtját (Octopus, másik yachtja, a Tatoosh is a top 100-ban található) birtokló milliárdos.


David Boies és Gregg Levy, a lockout kapcsán elkészített, tegnap részletesen elemzett beadványáról, és a jogi csatáról tartott a tulajdonosoknak több mint három órás tájékoztatót. A játékosok március 28-áig válaszolhatnak majd a beadványra, természetesen majd azt is elemezzük, ha sikerül az eredeti dokumentumhoz hozzájutnom. A blogban többször idézett Gabriel Feldman, a Tulane egyetem sportjogász professzora igen erősnek nevezte az NFL által leadott briefet, egyetlen hibájának azt tartja, hogy csupán egy precedensre tudják építeni az NLRB-re vonatkozó pontot (meg kell várni a döntésüket, és illetékesek abban, hogy eldöntsék mikortól nem él a munkajogi kivétel), miközben a Legfelsőbb Bíróság több esetben kimondta, hogy a decertifikációval a munkajogi kivétel megszűnik létezni.


Jeff Kessler és DeMaurice Smith levelet írt az NFL-nek, amelyben kifejtették, hogy a jogászokon keresztül esély van arra, hogy megpróbáljanak megegyezni a felek, de az NFL erről hallani sem akart. Az NFLPA részéről ugyanis nem tényleges egyeztetéseket javasolnak, hanem a bírósági csata előtti kiegyezést, és ez az NFL-nek nem tetszik. A mediátor előtti egyeztetések valószínűleg csak úgy folytatódhatnának, ha az NFL kezdeményezné azt a jogászoknál, majd megegyeznének arról, hogy az nem lehet része az NFL érvelésének a decertifikáció támadása során. Erre valószínűleg nem fog sor kerülni, az NFL ugyanis pont azt szeretné bebizonyítani, hogy a szakszervezet feloszlása "csalás".

Roger Goodell komisszár keddi sajtótájékoztatójának legfontosabb gondolatai:
-A tulajdonosok és a liga teljes szezonra készülnek.
-Felkészültek arra a lehetőségre is, ha a bíróság kényszerítené őket a szabályok lefektetésére.
-Nem merült fel az a lehetőség, hogy helyetteseket szerződtessenek a csapatok a jelenlegi játékosok helyett.
-A personal conduct policy (a pályán kívüli viselkedés szabályozása) a lockout alatt nincs érvényben, így eltiltások sem lesznek. Az új CBA dönt majd valószínűleg arra vonatkozólag, hogy azok a játékosok szankcionálhatóak-e, akik a lockout alatt kerültek bajba.
-És kiderült az is, hogy Goodell és Smith nem beszélt egymással március 11. óta.

Hírek máshonnan:
-Az HBO állítólag több csapat mellett megkereste a Tampa Bay Buccaneerst is azzal kapcsolatban, hogy ők szerepeljenek idén a csatorna training campről készült sorozatában, a Hard Knocksban. A Bucs az a csapat, amely leginkább hajlik arra, hogy részt vegyen a projektben, de egyelőre szerződést még nem írtak alá a felek az NFL jövőjével kapcsolatos kérdések miatt.
-Stephen Ross, a Dolphins tulajdonosa a Palm Beach Postnak adott interjújában elmondta, hogy szépen kifejezve nem szimpatizál a szakszervezetekkel, legyen szó kormányzati alkalmazottak, építőmunkások vagy éppen a játékosok uniójáról. Emellett kritizálta az NFLPA elvárásait azt illetően, hogy a bevételek százalékában legyen megszabva továbbra is a fizetési sapka mértéke, különösen figyelembe véve azt, hogy a költségek milyen mértékben növekednek és azok fedezésére nem lesz elég hosszútávon a tulajdonosoknál maradó bevételek mértéke egy ilyen modell esetén.
-A 49ers leendő santa clara-i stadionja kapcsán érdekes, már-már átláthatatlan folyamatok zajlanak. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója áll minden probléma mögött, aki az állam 26 milliárd dolláros deficitjét azzal szeretné csökkenteni, hogy elvonja a fejlesztési alapok által különböző projektekre felhalmozott pénzt. A stadion építésére Santa Clara megye 114 millió dollárt készít elő, amelyből jelenleg 4,5 és 40 millió dollár közötti összeg sorsa került veszélybe. Hogy "elmenekítsék" a pénzt Brown elől, előbb átutalták Santa Clara városnak, majd a 49ersnek. Érdekesség, hogy többen tiltakoztak az átutalás ellen, mert a csapatnak nincs kötelezettsége arra, hogy visszafizesse az összeget, amennyiben nem épül fel a stadion.
-Szintén stadionokkal kapcsolatos hír, hogy megkezdődött a Vikings decemberben beomlott otthonának, a Metrodomenak a felújítása. Itt sok probléma nem volt a pénz előteremtésével, a projekt költségeinek ugyanis nagy részét fedezi a biztosítás.
-Jaclyn Fujita, az NFLPA bizottsági tagjának, Scott Fujitának a felesége a Nation blogjában megjelentette levelét, amely elsősorban arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy milyen áldozatokat hoz egy játékos azzal, hogy az amerikai futballt választja. A levél elolvasható a következő linken: Wish of an NFL wife. Természetesen az írás kötődik a lockouthoz, az annak következtében megszűnt egészségbiztosításhoz és a volt játékosok egészségügyi állapotához is.

Végül íme egy videó az amerikai kormányzat szerepéről és felelősségéről a CBA konfliktusban:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése