2011. március 7., hétfő

JaMarcus ára

JaMarcus Russell, az Oakland Raiders korábbi QB-je, a 2007-es draft 1/1-ese az elmúlt napokban ismét a figyelem középpontjába került. A tavaly nyári elküldése óta csapat nélkül álló Russell a jelek szerint anyagi gondoknak néz elébe. Az irányító 195.512 dollárral tartozik, és azzal fenyegetik, hogyha három hónapon belül nem fizet, akkor elárverezik az oaklandi villáját. Az összeg nem túl nagy, de jelzi, hogy az egykor minden idők addigi legjobb újoncszerződését aláíró QB-nak kezdenek anyagi gondjai lenni. Az 538 négyzetméret alapterületű ingatlanban hat hálószoba, hat fürdőszoba és négy kandalló található, a garázsban négy autó fér el, és ehhez még jön a tökéletes kilátás a San Francisco-öbölre. 2007-ben 3 millió dollárért vásárolta meg az ingatlant Russell.

Írásunknak nem az lesz a célja ezúttal, hogy kiderítsük, hogyan jutott ide Russell, hanem azt kutatjuk Andrew Brandt korábban megjelent cikkének segítségével, hogy mennyi pénzt bukott a Raiders összesen az irányítóval, aki minden idők egyik legnagyobb bustja lett.

A 2006-os NCAA szezonban remeklő LSU QB a 2007-es drafton olyan játékosok között kelt el első helyen, mint Calvin Johnson, Joe Thomas, Adrian Peterson, Patrick Willis, vagy Darrell Revis. Mindannyian a liga sztárjai jelenleg, posztjuk legjobbjai között tartják számon őket, Russell pedig csapat nélkül áll, és valószínűleg már nem is kap lehetőséget az NFL-ben való bizonyításra.

JaMarcust az LMM Sports Management képviselte, amelynek elsőszámú embere Ethan Lock, de mellette Eric Metz és Vance Malinovic is fontos szerepet tölt be a tárgyalások során. Nem tartoznak a legnagyobb ügynökségek közé, klienseik száma körülbelül 50-re tehető. Lock mindent megtett azért, hogy maximalizálja kliense fizetését, így buzdította a játékost arra is, hogyha kell, akkor akár a training campbe vagy az alapszakaszba nyúló holdouttól se riadjon vissza. Így is történt a dolog, a tárgyalások nagyon nehezen haladtak, és Lock csupán az alapszakasz kezdete után tudott megegyezni Al Davisékkel. Emiatt Russell első meccsre jutó fizetését nem kapta meg a szezonban, csupán egy csökkentett mennyiséget, a szerződés alapján lehívható összeg azonban így is maximálisan 68 millió dollár volt.

Az első évben, 2007-ben a Raiders igyekezett minimalizálni az 1/1-esre jutó bérköltség, köszönhetően annak, hogy be kellett férni az Entering player pool (újonc fizetési sapka) alá. A fizetése így csupán 2,976 millió dollár lett, amely garantált alapfizetésből állt. Az aláírási pénz csupán a második évben illette meg. (Ebből már érthetjük is, hogy miért vett fel hitelt JaMarcus a villa megvásárlására 2007-ben.)

2008-ban érkezett a másodéves signing bónusz, ami 19,9 millió dollárt hozott a konyhára a QB-nek, ehhez csatlakozott még 370.000 dollárnyi alapfizetés, így a végösszeg 20,27 millió dollár lett.

2009-re, látva a játékos addigi teljesítményét, a Raiders átalakította a szerződést, úgynevezett supersede-et valósított meg. Ennek következtében Russell kapott egy második aláírási pénzt, kiváltva a 2011-es és 2012-es garantált pénz kötelezettségét. A supersede lehetősége az alapszerződésben rögzítve volt, de a szerződés összesített számai nem változtak, és maradt a hat éves időtartam is. A második signing bónusz 3,44 millió dollárról szólt, ehhez jött még 1,865 millió dollárnyi roster bónusz, és a 7,8 millió dollárnyi garantált pénzmennyiség. Összesen tehát 13,105 millió dollár volt ekkor a jussa.

2010-ben 3 millió dollárnak megfelelő garantált keresete volt. Jogosult lett volna még 9,45 milliónyi alapfizetésre, ha a rosteren tartózkodik, csakhogy a nyár folyamán elküldték, miután letartóztatták.

Köszönhetően a supersedenek, a szerződés utolsó két évében már csak nem garantált alapfizetése lett volna JaMarcusnak - 2011-ben 9,35 millió, 2012-ben pedig 5,835 millió dollár - így ezeket már nem kellett a Raidersnek kifizetnie az elbocsátást követően.

A szerződés tartalmazott még lehívható bónuszokat, amelyeket Russell sohasem tudott kiérdemelni. Maximum 4 millió dollárt tehetett zsebre, ha Pro Bowler, All-Pro lett, vagy egyéb egyéni díjat kapott teljesítményéért. Maximum 600.000 dollárt ért volna, ha a top 5-ben szerepel az NFL-ben a TD-k számában, passzolási ratingben és passzolt yardokban.

A Raiders összes bérköltsége - JaMarcus összkeresete
2007: 2,976 millió dollár
2008: 20,27 millió dollár
2009: 13,105 millió dollár
2010: 3 millió dollár
Összesen: 39,351 millió dollár

Emellett Russell 2010-es elküldése közelítőleg 18 millió dollárral terhelte meg az Oakland salary capjét. Valószínűleg annak is köszönhető, hogy JaMarcus ma már nincs a ligában, hogy 2010-ben nem volt salary cap, így a Raiders nyugodtan lenyelhette ezt az őrült összeget.

Russell 31 mérkőzésen szerepelt a Raiders színeiben, amelyeken 18 TD passzt adott, dobott 23 interceptiont és eladott további 15 labdát fumble formájában, miközben 50 % körül passzolt. A statisztikák azonban nem mondják el a teljes történetet... Ma, amikor a CBA tárgyalások egyik fontos pontja az újonc fizetések ügye, őt hozzák fel a felek elsőként, soha, egyetlen újoncnak sem fizettek még ki ennyi pénzt ilyen gyenge produkcióért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése