2011. március 6., vasárnap

Hétvégi lockout hírek, a UFL válsága

Annak ellenére, hogy megegyeztek a felek arról, hogy egy hetet még adnak az új CBA megszületésének, a médiában továbbra is nagyon sok olyan hír jelenik meg, amely a lockout esetén bekövetkező eseményeket taglalja. A mindenen túláradó optimizmus mellett, amit ez a döntés magával hozott, a józan ész tartja magát. Nem lehet azt vakon elkerülni, hogy a tulajdonosok 2007 óta építenek be lockout passzusokat alkalmazottaik szerződésébe, 2008 óta azért tárgyalták újra a TV-s megállapodásokat, hogy minél több pénzt halmozhassanak fel, a játékos-szakszervezet pedig a 2010-es szezon kezdete óta előkészítette legnagyobb fegyverét, a decertifikációt, amely a bírósági csatározást készíti elő.

Fontos, a blogban még nem említett információ, hogy DeMaurice Smithnél ott voltak a tárgyalásokon a kitöltött, aláírt decertifikációs papírok. Semmi más nem kell ahhoz, hogy bírósági ügy legyen a dologból, minthogy azt bemutassák az NFL-nek, még az NLRB részére sem kell elküldeni őket, és indulhat is a pereskedés.


Mint már
sokszor említettük, a tulajdonosok nem kifejezetten rajonganak David Dotyért, a CBA vitákban illetékes 81 éves szövetségi bíróért, akit több ízben vádoltak meg azzal, hogy a játékosok irányába elfogult. Sőt, kizártnak nevezte több tulajdonos is azt, hogy valaha elfogadnának egy olyan CBA-t, amelyben Doty említésre kerül, mint CBA ügyekben illetékes bíró. Lester Munson, az ESPN jogi szakírója hívta fel a figyelmet arra a héten, hogy egy CBA lejárat előtti decertifikáció esetén a játékosok valószínűleg Dotynál kezdeményeznék a trösztellenes jog érvényében a class action lawsuitot (csoportos per). Emellett Doty elé kerülne be a játékosok lockoutot megszüntető végzésre vonatkozó kérelme, valamint a TV-s pénzek megvonását kezdeményező végzés kérelme is. Mondhatjuk azt, hogy Doty el lenne látva rendesen munkával a két fél pereskedése miatt. És vajon hogy döntene ezekben az ügyekben a rutinos bíró? A legvalószínűbb az, hogy kimondaná a végzést a TV-s pénzek megvonásáról, azért hogy a tulajdonosok és a játékosok is kölcsönösen érezzék a munkaszünet következményeit, a minél hamarabbi rendezést elősegítve. A lockoutot megszüntető végzést nem mondaná ki, és lassítaná a decertifikáció következtében fellépő folyamatot, arra vezetve a feleket, hogy megszülessen egy 1993-ashoz hasonló settlement. Tehát, hogyha Dotyhoz kerül be mindhárom ügy egy esetleges jogi csata során, még akkor is van reményünk arra, hogy a jogászok viaskodása, a helyzet totális elmérgesedése helyett Doty képes lesz a feleket megegyezés felé vezetni, ahogy már egyszer tette. Persze ehhez az is kell, hogy a tulajdonosok a bíró elleni ellenszenvüket egy kicsit félretegyék.

A pénteki eseményekből is van tanulnivalónk sok forrás szerint. A hosszabbítás végül a következő folyamat végén ment végbe. George Cohen kezdeményezte a megegyezést a tárgyalások folytatásáról. A mediátor feltételek nélküli hosszabbítását az NFLPA pár perc alatt elfogadta. Ezután az NFL és a tulajdonosok képviselői befáradtak az FMCS székházba, és órákon át tanakodtak, hogy mi legyen. Berendelték még az NFLPA képviselőit is, majd elfogadták a tervezetet. Az NFLPA végrehajtó bizottsága ezután két perc alatt megszavazta a hosszabbítást. Ez a folyamat is mutatja azt, amit több sajtóforrás kiemelt korábban is, mégpedig, hogy a tulajdonosok sokkal kevésbé egységesek, mint a játékosok. Furcsa ezt azok után leírni, hogy Antonio Cromartie szavai még itt csengnek a fülünkben. Azonban, míg DeMaurice Smith vezetésével a szakszervezet pár perc alatt képes egy-egy döntést meghozni, addig a tulajdonosok semmiféle joggal nem ruházták fel sem Roger Goodellt, sem Jeff Pasht, sem Bob Battermant. Minden egyes kérdésben vissza kell vonulniuk, és dönteni. Az NFLPA-t a kiszivárgott hírek szerint már nagyon zavarja, hogy se igent, se nemet nem mondhat a másik fél anélkül, hogy ne kellene róla órákat tanácskozni. Egy igazi vezető hiányzik a tulajdonosi oldalon, míg az NFLPA-nél ez megvan Smith személyében.

Kiderült az is, hogy Robert Kraft, a New England Patriots tulajdonosa, a CBA ügyben illetékes bizottság tagja nem lesz jelen a jövő heti egyeztetéseken. Kraft izraeli és egyesült királyságbeli üzleti körútra indul. Jelenlétének elmaradása azonban sokak szerint akár jó hír is lehet, az elmúlt hét során ugyanis éles szóváltásokba keveredett Kraft az NFL lockout tanácsadójával, Bob Battermannal.

A Fitch is előállt saját tanulmányával az S&P után. Szerintük sem lenne az NFL csapatokra drasztikus hatással egy egy évnél rövidebb munkamegszakítás. A hitelminősítőnél ugyan változna az adósságok besorolása, de csak minimálisan. Egy hosszabb távú lockoutnak viszont komolyabb következményei is lehetnek, mind az NFL működésére, mind a besorolásra vonatkozóan.


David Cornwell felhívta a figyelmet arra, hogyha a decertifikáció megtörténik, akkor az NFLPA fő szabályozásai mind megszűnnek, nem lesz szabály arra, hogy ki lehet ügynök, az eltiltott ügynökök többé nem lesznek eltiltva, és eltörlődik a draftra vonatkozó három éves szabály (csak high school után három focival töltött évet követően jelentkezhet valaki a draftra). Sokak szerint ez semmit sem jelent, nem bizony, amíg el nem kezdődik a játék, de ha arra sor kerül, és nincs szabályozás, mert nincs NFLPA, akkor bárki lehet ügynök, és bárki kijöhet a következő draftra. Az NFL-nek a tovább működés során ezeket a kérdéseket is rendeznie kell, ha bekövetkezik a jogi csata és a lockout.

A Jaguars, a Bears, a Vikings, a Saints és a Colts bejelentette, hogy nem tervezi azt, hogy fizetés nélküli távollétre kényszeríti alkalmazottait lockout esetén.

A Wall Street Journal elemezte az esetleges lockout reklámpiacra gyakorolt hatását. Több mint 3 milliárd dollárnyi pénzmennyiség átcsoportosítására kerülne sor más területekre. Az elsődleges célpont a Mediaweek cikkírója, Antonio Crupi szerint a college foci lehet, de a WSJ szerint szóba kerülhet a golf, a kosárlabda és a jégkorong is. Sőt, akár még különböző sorozatok, sitcomok szüneteiben is reklámozhatnak a korábban NFL szünetekben promótáló társaságok. Lauren Schuker írása szerint a vállalkozások április-május magasságáig szokványosan nem kötelezik el magukat a hirdetések mellett, de a jelenlegi szituációban ez tovább is tolódhat. Matthew Futterman, szintén a WSJ-től utalt arra, hogy az NFL elvesztése a legmegbízhatóbb, bár egyik legdrágább fegyver megszűnését jelentené marketing szempontból a cégek számára, amely által a legkönnyebb elérni Amerika legnagyobb célközönségét.

A UFL-t másfél hónapja még az NFL egyik legjobb helyettesítőjeként, a játékosok fő célpontjaként szemléltettük lockout esetén. Azóta nagyon sok minden változott. A tulajdonosok között vita alakult ki, Michael Huyghue komisszárt mindenki támadja, és folyamatosan nőnek a kielégítetlen kötelezettségek. Az első csepp a pohárban az volt, amikor Mark Cuban beperelte a ligát, mert nem fizetett vissza neki határidőben 5 millió dollárt, majd egy sacramentoi PR vállalkozás perelte be őket szintén tartozás visszafizetésének elmulasztása miatt. A legújabb panaszkodó pedig a Mayo Clinic, amelynek 224.500 dollárral tartozik a UFL. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a liga komoly válságban van, és Huyghue elbocsátása is bármikor megtörténhet. Azonban a 2011-es szezon a liga szóvivője szerint ennek ellenére nincs veszélyben.


Két nem CBA és lockout orientáltságú hírünk keretében be tudunk arról számolni, hogy Mike McCarthy, a Super Bowl győztes Green Bay Packers vezetőedzője meghosszabbította szerződését a csapattal. Nem hivatalos források szerint 32,25 millió dollárt kereshet 5 év alatt. Illetve arról, hogyha Michael Vick, az Eagles irányítója megkapja a franchise tagnek megfelelő összeget, akkor a következő évben leszámolhat adósságaival. 2008-ban a QB 10 és 50 millió dollár közötti adósságról nyilatkozott, amikor fizetésképtelennek vallotta magát. A legújabb hírek szerint még körülbelül 20 millió dollárral tartozik, amit a tag szerződése fedezhet. Vick az elmúlt két évben keresett 6,8 millió dollárjából csupán 300.000-et tarthatott meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése