2011. március 21., hétfő

Hétvégi lockout hírek röviden

A hétvégén sem csillapodtak az indulatok a felek között, a sajtóban, a twitteren üzengettek egymásnak a felek. Nézzük meg röviden, mi történt köztük az elmúlt napokban:

-A játékosok között általános düh fogadta Roger Goodell levelét, ahelyett, hogy az e-mail közelebb hozta volna a feleket egymáshoz, éppen ellenkező reakciót váltott ki. Sokan spamnek titulálták a komisszár írását, többen felszólaltak ellene az aktív játékosok közül.


-Szombaton az NFLPA részéről a végrehajtó bizottság tagjai válaszoltak a levélre saját írásukkal, amelyben vastagítva kiemelték, hogy ők bizony tökéletesen tudják mi zajlott az egyeztetéseken, tehát ha Goodell mást akar beállítani, mint ami történt, vagy ha információk elhallgatásával akar befolyásolni, akkor rossz helyen kopogtat.


-Mike Vrabel felvetette annak az ötletét, hogy folytatódjanak az egyeztetések, de az NFL kontingense nélkül, közvetlenül a tulajdonosok és a játékosok között. Ne feledjük, a játékosok számára annyira nem lenne jó a közvetlen egyeztetés, az NLRB panasz kapcsán visszaüthetne.


-A játékosok továbbra is számítanak a tulajdonosok részéről az elmúlt 10 év auditált beszámolóira, az, hogy bírósági ügy lehet a dologból és most nem egyeztetnek, semmit sem változtatott.


-Az NFLPA Marco Islanden, Floridában találkozott a hétvége folyamán, ahol a sajtó kérdéseire is szívesen válaszoltak, és az érdeklődőket még jobban beavatták a kollektív szerződéssel kapcsolatos megrekedt egyeztetéseken történtekbe.


-Itt derült ki az, hogy a tulajdonosok utolsó ajánlata miért volt annyira elfogadhatatlan, és miért nevezte azt DeMaurice Smith a sporttörténelem legrosszabb ajánlatának (később ez bekerült a játékosok levelébe is). A tulajdonosok ki akarták hagyni a jövőbeli előre becsült bevétel növekedések feletti részből a játékosokat. Magyarul, ha becsültek volna például 4 %-os növekedést, és valójában 15 %-kal nőtt volna a bevétel, akkor a 11 % nem lett volna megosztandó, a tulajdonosok megtarthatták volna. Mindezt annak figyelembevételével, hogy az NFL tervei szerint 2025-re a liga a jelenlegi 9 milliárd helyett 25 milliárd dollár éves bevételt fog generálni, és a Moody's új tanulmánya szerint a 2013 utáni TV-s szerződések már jelentőst TV-s bevétel emelkedést hoznának - önmagában 8-9 milliárd dollár között - a játékosok nem fogadhatták el. Az NFL becsült számai a következő négy évből az első kettőben 4-4 %-os, majd a következő kettőben 2,5 %-os emelkedést prognosztizáltak csupán, miközben a Moody's tanulmánya átlagosan 8 %-kal számol. Az is nyilvánosságra került, hogy az ajánlat csak az első négy évre tartalmaz szabályozást a bevétel megosztására, az ajánlott CBA pedig 10 évre vonatkozott.
Az NFL reagált a felvetésekre, és jelezték, ha akkora probléma volt ez a kérdéskör, lett volna rá mód, hogy módosítsanak. A korábbi egyeztetések és ajánlások alkalmával ez a pont nem így nézett ki a játékosok szerint, csupán az utolsó ajánlatban szerepelt, amely az utolsó napon, pár órával a határidő lejárta előtt került az asztalukra.


-DeMaurice Smith, az NFLPA vezetője lemondott fizetéséről - amely éves szinten 1,8 millió dollárt tesz ki - amíg nem oldódik meg a CBA vita. Smith tehát követi a komisszár Goodellt, és a főtárgyaló Pasht, akik 10 és 5,5 milliós éves bérük aktuális részéről mondtak le a helyzet rendezéséig. Smith semmit sem keres, Goodell és Pash fizetése jelenleg 1 dollár.


-Az NFLPA a jövő hét folyamán találkozni fog Floridában az NFL-hez kötődő, visszavonult játékosokat képviselő NFL Alumni nevű szervezet vezetőjével, George Martinnal, hogy átbeszéljék a problémáikat. Mint arról beszámoltunk a liga közeli szervezet nagyon dühös volt az NFLPA-re, egyrészt nem vonták be őket a tárgyalásokba, csak saját hasonló szervezetüket (az NFLPA-nek is van visszavonultakat tömörítő szervezete), másrészt egy visszavonultaknak jó NFL ajánlatra mondtak nemet.


-A Houston Texans játékosai szeretnék azt, ha bekapcsolódna a CBA vitába a tulajdonosok oldalán a tíz fős tulajdonosi bizottságba nem tartozó Bob McNair. Állításuk szerint, ha olyan emberek ülnének a bizottságban, mint a Texans befolyásos tulajdonosa, hamar rendeződne a helyzet, ami mindenkinek érdeke, a tulajdonosoknak is, a játékosoknak is, és a szurkolóknak is.


-Matt Light, a Patriots csapatának NFLPA reprezentánsa csalódottságát fejezte ki azt illetően, hogy Robert Kraft üzleti ügyei miatt kihagyta az egyeztetések utolsó hetét. Ma kezdődik a tulajdonosok szokásos éves találkozója New Orleansban, és Kraft ezen sem tud részt venni, ezúttal személyes okok miatt.


-Domonique Foxworth, a Ravens CB-je és az NFLPA végrehajtó bizottságának tagja bejelentette, hogy nincs szándékukban újraalakítani a jövőben a szakszervezetet. Ezáltal a trösztellenes védelem egyáltalán nem állna fenn a jövőben, a ligát bármikor be lehetne perelni a játékosoknak. 1993-ban Gene Upshaw hasonlóan gondolkodott, de végül engedett a tulajdonosoknak, és a bírósági CBA settlement megszületésekor az unió újraalakult, méghozzá a tulajdonosok több engedményének köszönhetően.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése