2011. március 10., csütörtök

Gyülekeznek a viharfelhők

A CBA tárgyalások fordulatot vettek a beszámolók nyilvánosságra hozásának ügye miatt, és mára a legoptimistább bennfentesek is negatívan látják a szituációt. Egyre növekszik azoknak a száma, akik szerint a decertifikáció lesz a következő lépés, és a pozitív szemléletűek is csupán egy újabb hosszabbításban mernek reménykedni.

Komoly vita támadt tegnap az NFL és az NFLPA között azt illetően, hogy mennyi beszámolókból származó információt kért korábban a szakszervezet. Jeff Pash kijelentette, hogy minden eddiginél több információt kapott az NFLPA, de ez is kevésnek bizonyult. Érdekes módon a tulajdonosokat éppen az nfl.com leplezte le, miután előkutatták DeMaurice Smith 2009. május 18-án írt levelét Roger Goodellhez, amelyben 10 kategóriát említ, amelyekre szükségük van ahhoz, hogy átlássák a tulajdonosok érveinek jogosságát. Ennél jóval kevesebbről szólt az ajánlatuk.

Michael Silver, a Yahoo riportere, írásában több dologra felhívta a figyelmet a beszámolók ügyében:
-Szerinte két lehetőség van, a tulajdonosok vagy megmutatják a teljes beszámolókat, vagy ha nem akarják, akkor csökkentik az elvárásaikat. Erre már részben sor kerül, engedtek körülbelül 200 millió dollárt igényeikből.
-Az NFLPA 50-50 %-ot akar a bevétel megosztás terén úgy, hogy benne legyenek azok a költségek is, amiket eddig a tulajdonosok egyből kivontak a megosztandó bevételek köréből, ez körülbelül 1 milliárd dollár.
-A szakszervezet az elmúlt 10 év teljes beszámolóit akarja, ami valljuk be, nem teljesen indokolt, részletek is elegendőek lennének.
-Csupán ligaszintű papírokat kaptak az elmúlt 5 évről, tehát még 32 csapatos bontást sem, amit a média közölt. Semmilyen csapatszintű adat nem került ki, még akkor sem, ha említve volt egyesek neve. Emellett az NFL közölte volna azon csapatok nevét, amelyek az elmúlt évben csökkenő profitot produkáltak.
-Az NFLPA szavazáson utasította el az NFL ajánlatát és kérte az elmúlt 10 évre szóló beszámolókat.
-Silver szerint a bíróságon szinte biztos betekintést engednének nekik a beszámolókba, ahogy az megtörtént 1992-ben is.
-Egy meg nem nevezett játékost idézett Silver, aki utalt arra, hogy kiderült az, mennyire megbízhatóak a tulajdonosok a TV-s szerződések ügyében, így nem fognak velük tovább alkudozni amíg be nem bizonyítják állításaik igazságtartalmát.
-Három ok Silver szerint a tulajdonosok számára az információ visszatartására:
1. nem akarják, hogy a nyilvánosság előtt magyarázkodniuk kelljen valamelyik tétel miatt,
2. nehogy kiderüljenek esetleges "érdekes" ügyek, amelyeket a hatóságok is örömmel áttanulmányoznának,
3. nem akarja egyetlen tulajdonos sem azt, hogy a többi tulajdonos, akik végül is versenytársak, beletekinthessen a beszámolójába.
-Több tulajdonos úgy gondolja, hogy azért, hogy zárva maradjanak a könyvek, engedne igényéből. Silver azt említi, hogy végül is ez majdnem olyan mint egy adó. Azért, hogy úgy maradjanak, a tulajdonosoknak le kellene mondani az igényük egy részéről, és azt "befizetni" a játékosoknak.

A tegnapi egyeztetésekre a beszámoló probléma rányomta a bélyegét. Nem igazán jutottak előrébb a felek. Az NFLPA a biztonság kedvéért a helyszínre rendelte ismét auditorát, de neki semmi dolga nem volt. A tulajdonosoknál megjelent Art Rooney II (PIT) is Clark Hunt (KC) és John Mara (NYG) mellett. Estére egyre több új információ került ki, amelyek még tovább fokozták a pesszimizmust. Jason Cole, a Yahoo riportere közzétette, hogy megegyezés született az újonc fizetések ügyében, de ezt hamarosan cáfolták. Cole nem tudott összegekről beszámolni, csak annyit közölt, hogy az első körös játékosok 4 éves, a többiek 3 éves szerződéseket kapnak majd. A 3 éves kontraktust kapók esetében lehetőség van a negyedik évben RFA tenderek kiosztására.

Az NFLPA benyújtott David Dotyhoz egy kérvényt annak érdekében, hogy hozzák nyilvánosságra a TV-s szerződések ügyében keletkezett döntéseket és egyéb dokumentumokat. DeMaurice Smith pedig kijelentette, hogy a 18 mérkőzéses alapszakaszt az NFLPA kategorikusan elutasítja, és nem hajlandóak erről a pontról a továbbiakban vitázni.

A mai nap sorsdöntő lehet, ennek megfelelően a tulajdonosok CBA bizottsága az Izraelben tartózkodó Robert Kraft (NE) kivételével jelen lesz az egyeztetéseken. Jerry Jones (DAL), Jerry Richardson (CAR), Mike Brown (CIN), Mark Murphy (GB), Pat Bowlen (DEN) és Dean Spanos (SD) csatlakozik Clark Hunthoz (KC), John Marahoz (NYG) és Art Rooneyhoz (PIT). Az NFLPA is várhatóan teljes létszámban képviselteti majd magát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése