2011. március 18., péntek

Goodell levele és a Bucs előrelátó lépése

Roger Goodell NFL komisszár levelet írt 1.900 játékosnak a tegnapi napon. A levél részletezi a tulajdonosok utolsó ajánlatát, amire nemet mondott az NFLPA, illetve kéri a játékosokat arra, hogy vegyék rá arra a szakszervezetet, hogy a tárgyalások folytatódjanak a jogi út helyett. A levélben érdekes a szakszervezet szó használata, hiszen jelenleg nem az az NFLPA hivatalosan és ha Goodell tárgyalásokat akar kezdeményezni, nem kell mást tennie, mint felvennie a kapcsolatot a perben részt vevő játékosok ügyvédjeivel azzal kapcsolatban. Elég erőtlen PR próbálkozásnak tűnik ez a Goodell levél is, elsősorban azért, mert a játékosok ha valamennyire érdekli őket a helyzetük, ha máshol nem, akkor már interneten olvashattak az utolsó ajánlatról., és valószínűleg tájékoztatást is kaptak róla. Másrészt feltehetőleg vissza fog ütni a dolog, és még ha volt is reális esély az egyeztetésekre a bírósági találkozó előtt, akkor ezek után még kevesebb lesz. Az NFLPA-nek valószínűleg nem tetszik majd az, hogy a komisszár - aki szerintük a tulajdonosok szócsöve az egész CBA vitában - kikerülve őket kezdett el kampányolni a játékosoknál. Chester Pitts, a Seahawks játékos reprezentánsa a következőt mondta a levélre: "Azt mondtam a játékostársaimnak, hogy fogják a levelet és égessék el. Nem vagyunk ennyire buták." Ehhez még hozzájön az, hogy DeMaurice Smith a nap folyamán a sporttörténelem legrosszabb ajánlatának nevezte a tulajdonosok utolsó ajánlatát. Jeff Pash a liga részéről természetesen azonnal válaszolt Smith meglehetősen furcsa szavaira egy fél oldalas, semmiféle új információt nem tartalmazó közleménnyel. Tehát megint túl vagyunk egy olyan napon, ami a felek közötti ellenségeskedés növelését tökéletesen szolgálta. Csak az a kérdés, hogy lehet-e ezt még tovább fokozni?

Az NFLPA a tegnapi napon megegyezett az Athletes' Performance nevű szervezettel arról, hogy a lockout ideje alatt a játékosok kedvezményesen edzhessenek az alapvetően draft felkészítésre használt létesítményeikben. Korábban is sor került náluk offseasonbeli privát workoutokra, azonban a jelenlegi helyzetben sokkal kiterjedtebb lehet az ilyen irányú kihasználtsága a létesítményeknek. Sok játékos jelezte már, hogy egy elhúzódó lockout esetén szívesen gyakorolnának egy helyen, és ez a szerződés lehetőséget biztosít erre. Az Athletes' Performancenek öt tréning központja van (Phoenix (AZ), Los Angeles (CA), Frisco (TX), Gulf Breeze (FL), Norwell (MA)), amelyet a játékosok alkalmanként 500 dollárért vehetnek igénybe.


Jason Babin, szabadügynök Pro Bowler DE néhány napja jelezte, hogy nagyon is elképzelhető, hogy egy elhúzódó lockout esetén a UFL-ben vagy CFL-ben próbál majd játszani. Szabadügynökként nem kell attól tartania, hogy egy esetleges lockout alatti sérülés miatt az NFL csapata a későbbiekben, a lockout állapot rendezése után szankciókkal sújtja majd, vagy felbontja szerződését. Ketten már el is hagyták az NFL-t, méghozzá a jelenleg is tartó AFL kedvéért. Troy Bergeron és Rod Windsor az NFL-ben csupán a practice squadig jutottak, így sokan még a nevüket sem ismerik. Azonban ők indították el a keveset kereső játékosok vándorlását más ligákba.


A Tampa Bay Buccaneers megegyezésre jutott Hillsborough megyével az esetlegesen elmaradó mérkőzések kieső bevételeinek ügyében. A megye részesül a bevételekből és a pénzmennyiség elmaradása elég jelentősen érintené őket. A Bucs úgy döntött, hogy a várható bevételkiesést megtéríti a megyének, méghozzá egy hitelkonstrukció formájában, amelyet csak akkor kell visszafizetnie a megyének, ha mégis sor kerülne a szezonra. Nagyon okos és előrelátó döntés volt ez a csapat részéről, várhatóan többen követik majd a példát. Sokan javasolták már azt a helyi hatóságoknak, hogy pereljék be az NFL-t a lockout miatt, főleg ha az valamilyen formában közvetlen bevételkiesést jelent számukra (hiteltörlesztés, meccsnapi bevételekből való részesedés, stb.), a Tampa talán ennek próbálta elejét venni a döntéssel.


A Cincinnati Bengalsról is kiderült, hogy milyen lépéseket tettek a lockoutra való tekintettel, elbocsátások nincsenek egyelőre, de általános 30 %-os fizetéscsökkentést vezettek be az alkalmazottak körében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése