2011. március 21., hétfő

A FOX újabb nagy tervei, az Oregon college botránya és Wichard halála

Régen foglalkoztunk már a college világával, elérkezett az idő arra, hogy egy kicsit betekintsünk ismét az ottani eseményekbe is a részletesen követett NFL lockout mellett.

Néhány hónapja sokan a Big 12 konferencia
összeomlását látták már szemeik előtt. A Nebraska elhagyta a konferenciát a Big Ten kedvéért, és hamarosan a Colorado is távozott a kibővített Pac-10-be, amely nyártól két új taggal Pac-12 néven folytatja működését. Miután a Texas egyetem maradása biztossá vált, a többi csapat is szépen lassan a maradás mellett határozott. Így jutottunk el oda, hogy lesz a jövőben egy tíz csapatos Big 12-ünk és egy 12 csapatos Big Tenünk. Érdekes dolgokat tud néha produkálni az egyetemek világa... A Texas egyetem maradása azonban nem jelentette azt, hogy a Big 12 egységes lenne, kimagaslottak a konferenciából, és külön utakon is kezdtek el járni. Ennek jelentős lépése volt az ESPN-nel megkötött szerződés a saját csatorna indításáról. Természetesen a másik maradó nagynevű egyetem, az Oklahoma is azonnal elkezdte tervezni a saját TV csatornáját, de egyelőre ezzel kapcsolatban még nincsenek konkrétumok. A fennmaradó nyolc együttes viszont kívül rekedt, ezen próbált segíteni a FOX, amely mostanában nagyon igyekszik tovább bővíteni college portfólióját. A fennmaradó nyolc csapatban található például a Kansas Jayhawks, amely évről évre az egyetemi kosárlabda legjobb csapatai közé tartozik, erre pedig lehet építeni.

A FOX amellett, hogy szeretné a konferencia mérkőzéseinek közvetítésére szóló másodlagos jogait hosszútávra bebiztosítani, ennek a nyolc csapatnak is egyedülálló lehetőséget próbál nyújtani. A 2012-ben lejáró "másodlagos szerződés" az elsődleges jogokat birtokló ABC/ESPN évi 60 millió dolláros kontraktusát próbálja kiegyenlíteni. Mivel az ABC/ESPN a jogokat csupán 2016-ig birtokolja, a FOX ezen túlnyúló kontraktust ajánlana, feltehetőleg tíz évest, egészen 2022-ig. A szerződés értelmében az évi 20 millió dolláros juttatás 60 milliósra emelkedne, és a FOX opciót kapna az ABC/ESPN szerződés lejártakor versenyképes ajánlat benyújtására az elsődleges jogokra.


A nagy tervekből kiszoruló nyolc csapat esetében a marketing jogokat a Learfield Sports (Kansas State, Iowa State, Missouri, Oklahoma State, Texas A&M, Texas Tech) és az IMG College (Baylor, Kansas) birtokolja. A FOX elkezdte velük az egyeztetéseket egy TV csatorna felállításáról. Valószínűleg nagyon nehéz lesz a Kansast rábírni erre a megállapodásra, de a többi csapat meggyőzése könnyebb lehet, hiszen egyikük sem kiemelkedő általánosan a két top sportban, a fociban és a kosárlabdában, amely esetleg érdemessé tenné a saját csatorna indításán való elgondolkozást. A tervezett csatorna a két top sportban is kaphatna lehetőségeket a közvetítésre, csapatonként minimum 6-13 férfi kosárlabda mérkőzés, és 3-6 focimeccs jöhet szóba, a többi sportban pedig még jelentősebb lehetőségek kínálkoznak.

Elég jelentős kérdések állnak még azonban a háttérben. Egyrészt az, hogy mennyire tudnak majd ebből az egyetemek profitálni. A csomag, amelyet a TV vinne tovább, jelenleg a marketing jogokat birtokló vállalkozásokhoz van kiszervezve, az egyetemek számára a két cég változó értékű éves díj kifizetését garantálja. Így a jelenlegi modell szerint a TV-ből származó bevételek nem az egyetemeket illetik meg, itt szükséges a szerkezet megváltoztatása ahhoz, hogy az egyetemek maximalizálják bevételeiket, ne csupán toborzás terén, vagy a megjelenések számának növekedése következtében élvezzék a TV felállításának előnyeit. Emellett érdekes kérdés az, hogy ki is birtokolja a jogokat akkor, ha például sor kerül egy mérkőzésre a Texas és a Texas A&M között. Vajon a két "saját" TV közül melyik közvetíthet, közvetíthet-e mindkettő? Illetve lehet-e egyáltalán a csatorna neve Big 12 channel vagy network, ha nem szerepel a Texas és az Oklahoma a kínálatban? Mindezek még válaszra várnak, de a FOX elhivatottságát látva szinte biztos, hogy hamarosan sor kerül a felmerült kérdések tisztázására és a megállapodásra.

Újabb egyetemi botrány kezd kibontakozni, ezúttal Oregonban. Most nem azokról a játékosokról van szó, akik elhagyják az egyetemet a profiliga kedvéért, hanem azokról, akik még nem is jutottak el az egyetemig. A fókusz tehát a recruitingra, vagy magyarul a toborzásra irányul. A középiskolások egyetemre kerülése sokak szerint kéttényezős folyamat. Egyrészt rész vesz benne az egyetem és annak edzői stábja, másrészt maga a játékos és annak családja. Mint kiderült, a történet nem ilyen egyszerű. Vannak külsős, harmadik felek is ebben a folyamatban. Az Amerikában csak "street agent" néven emlegetett személyek kerültek a figyelem középpontjába az Oregon Ducks kapcsán. Egyik reprezentánsukon, Will Lyles-on keresztül mutatjuk be a folyamatot. Lyles a vádak szerint több egyetemnek dolgozik, mégpedig olyan formában, hogy közel kerül a játékosokhoz, pénzt ad nekik, gondoskodik róluk, meggyőzi őket arról, hogy egyik-másik program felé forduljanak. Természetesen jól ki van az is találva, hogy az egyetemek semmi törvénytelent ne tegyenek, Lylesnak azért fizetnek, mert a cége papíron a középiskolás játékosokról készít profilokat, tehetségkutatással foglalkozik. Ilyen címen fizetett az Oregon neki 25.000 dollárt, majd az LSU 6.000 dollárt a kiszivárogtatott információk szerint. Mindeközben Lache Seastrunk, a tavalyi class egyik legtehetségesebb RB-je az Oregonhoz írt alá, Trevon Randle LB pedig az LSU-t választotta pár héttel a kifizetések után. Az NCAA jelenleg vizsgálódik az ügyben, hiszen, ha a vádak igazak, akkor szabályszegés történt. Kiderült az is, hogy szintén köze volt Lylesnak ahhoz, hogy LaMichael James, a tavalyi év legjobb egyetemi RB-je, és Darron Thomas irányító az Oregon egyetemen kötött ki. Az egyetemek természetesen tagadják, hogy bármi lenne a háttérben, ők csak scout dokumentumokat vásároltak, nem is ismerik Lylest. Az Oregon másik "külső agentje", Baron Flenory kapcsán azonban nehéz lesz ezt bebizonyítani, ő ugyanis a főedző, Chip Kelly alatt játszott korábban a New Hampshire csapatában...

Az Ohio State egyetem főedzőjét, Jim Tresselt két mérkőzésre eltiltotta az egyetem vezetősége, és az erre jutó keresetét, 250.000 dollárt (a fizetésének 7%-a) is visszatartják. Tressel tudott a tél folyamán kiderült, több játékos öt mérkőzésre eltiltásával végződött NCAA szabályszegésről már hónapokkal korábban, és azt nem jelezte az egyetem felé, ezért kapta a büntetést. A bejelentés után Tressel úgy határozott, hogy a kettő helyett öt mérkőzést hagy ki a játékosokhoz hasonlóan.

A University of Connecticut 1,8 millió dolláros veszteséggel zárta a januári Fiesta Bowlt, köszönhetően elsősorban annak, hogy a 17.000, számukra kötelezően megvásárolandó jegyből csupán 2.771-et sikerült értékesíteniük. Ne feledjük, a keleti part egyik legészakibb szegletéből (Connecticut) kellett elrepülniük a szurkolóknak a nyugati part déli részébe (Arizona), ami nem túl vonzó lehetőség, pláne, hogy a televízió is közvetíti a meccset. Hiába produkált jelentős kifizetést a Bowl, a jegyek értékesítése, és a magas utazási költségek miatt minden idők egyik legnagyobb Bowlhoz kötődő veszteségét realizálta a UConn.


Életének 60. évében rák következtében elhunyt a neves játékosügynök, Gary Wichard, akit a North Carolina egyetem botránya kapcsán és a Josh Luchs játékosügynök pályafutását végigkövető sorozatban is említettünk. A több NFL sztárt (pl.: Suggs, Freeney, Dumervil, Cooley, Cromartie) képviselő Wichardot lebukását követően 9 hónapra tiltotta el az NFLPA a north carolinai események miatt, és néhány nappal a halálhíre előtt tettek újabb lépéseket a botrány feltárásában, beletekintettek Wichard vállalkozásának, a Pro Tect Managementnek a könyveibe. Wichard felesége jelezte, hogy azért is nem vett részt eddig az egész szituációban nyilvánosan a férje, mert a rákkal küzdött, a kemoterápia sokkal fontosabb volt. A másik kulcsfigurával, John Blake-kel való sok telefonhívást is azzal magyarázta az özvegy, hogy Blake aggódott az egy éve diagnosztizált barát állapotáért, a nyomozók tévednek, ha emögött az összejátszást kutatják.

Ehhez az ügyhöz és a magasan draftolt játékosok illegális fizetéséhez kapcsolódóan kutatást végzett Jack Bechta játékosügynök, aki neves ügynököket kérdezett meg arról, hogy szerintük a draftokon első körben elkelő játékosok hány százalékát fizetik. A felmérés 50 és 60 % közötti átlagot hozott. Az egyik neves, meg nem nevezett kérdezett szerint ahhoz, hogy egy ügynök egy potenciális top 10-es draftpicket megnyerjen magának, körülbelül 100.000 dollárt kell letennie az asztalra a játékos és családja számára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése