2011. március 29., kedd

Eller vs. NFL: Nagyobb esély a lockout megállítására?

Át lehetne lassan alakítani a blog címét The business of courtroomra, annyit foglalkozunk jogi témákkal a gazdaságiak helyett, de sajnos ezen a jogi csatán múlik az a szabályozás (CBA), ami majd egyszer szabályozza az egész NFL gazdasági rendjét, így nem tudunk mit tenni.

Ha nem lett volna még elég a sok bírósági irat és elemzés, akkor örülhetnek az olvasók, mert még mindig tartogat új pert számunkra Michael Hausfeld. A bonyolult ügyek specialistájának számító ügyvéd csoportos perben képvisel majd négy, már visszavonult játékost az NFL-lel szemben (Eller vs. NFL). A pert
Carl Eller (DE, Hall of Famer, a 70-es évek All-Decade csapatának tagja), Priest Holmes (RB, többszörös All-Pro és Pro Bowler), Obafemi Ayanbadejo (FB) és Ryan Collins (TE) indította a liga ellen. A csoportos perben szerepelnek felperesként - nem nevesítve - továbbá az újonc játékosok és a már visszavonultak. Annyiban különbözik a Brady vs. NFL pertől az Eller vs. NFL anyaga, hogy ez a per csupán a lockoutot és a draftot támadja. A csoport leszűkítésének és az aktív játékosok kihagyásának annyi értelme van, hogy Hausfeld megpróbálja kihagyni az ügyből az NFL védelmének fő pontját a decertifikáció érvényességének kérdését. Ha nincs senki a perben, aki az NFLPA-hez kötődne, akkor nem kérdés, hogy támadható az NFL részükről trösztellenes értelemben. Csupán az a kérdéses, hogy az újoncok esetében mi a helyzet azzal, hogy március 11-e előtt aláírtak olyan ügynökökhöz, akiknek az NFLPA adta a jogot a tevékenység végzésére. Hausfeld szerint csak azokra a játékosokra vonatkozott az előző CBA, akik vagy már leszerződtek a csapatokkal, vagy elkezdtek velük tárgyalni, és ez a mostani újonc classra nem igaz. Ha sikerül a CBA-tól és az NFLPA-től "függetleníteni" az újoncokat, akkor nagyobb az esélyük jelenleg a lockout megállítására, mint a decertifikáció megítélésétől függő Brady pernek. Hausfeld úgy érzi, hogy megtalálta a rést a tulajdonosok védelmén, mivel kikerülik az egész védelem fő pontját, a decertifikáció "csalásként" való beállítását.
A felperesek azért akarják megállítani a lockoutot, mert egyrészt elveszi a lehetőséget a rookiek elől, másrészt az elmaradó potenciális bevételek veszélyeztetik a visszavonultaknak kialakított egészségügyi programok fenntartását, és a nekik járó karrier utáni juttatásokat. Mi több, ha 2012. március 11-éig nem születik meg az új CBA, akkor az összes visszavonultaknak járó juttatás megszűnik. Természetesen a felperesek sikere esetén még nem születne új CBA, de a lockout megállítására sor kerülhetne anélkül, hogy a decertifikációról kellene dönteni, persze, csak ha Hausfeld nem téved érdemi kérdésekben.

A mai napot követően a Brady vs. NFL perben a következő esemény már csak április 6-án várható. Az NLRB nem valószínű, hogy dönteni fog addig, tehát nagy valószínűséggel sor fog kerülni a meghallgatásra Susan R. Nelson bírónő előtt. Egy kis ismétlés viszont sohasem árt. Akik egyszerűen meg akarják érteni a CBA helyzetet, azoknak ajánlom felkészítésnek az NSO-n megjelent írásomat, akik pedig mélyebben át akarják látni a lockout megszüntetése kapcsán benyújtott anyagokat, azoknak pedig a három, blogban közzétett írásra hívnám fel a figyelmét:
-Brady vs. NFL: Indítvány az előzetes végzés kimondása érdekében (benyújtva: 2011.03.11.)
-Brady vs. NFL: A liga memoranduma a lockout megszüntetése ellen (benyújtva: 2011.03.21.)
-Brady vs. NFL: A játékosok válasza a liga beadványára (benyújtva: 2011.03.28.)
Fontos hír, hogy a bíróság gyorsított pályára helyezte a Brady vs. NFL perben az érdemi ügyet, a csoportos pert. Az NFL-nek már április 27-én prezentálnia kell érveit.


Az NFLPA időközben New Yorkban pert nyert az NFL ellen a sérült játékosok fizetésével kapcsolatos ügyben, amelyet még az előző CBA alapján indítottak. A szerződések egy pontját támadta meg a szakszervezet még 2009-ben, amely a tulajdonosok értelmezése szerint lehetővé tette nekik, hogy a sérült játékosokon spóroljanak.


Az NFL üzleti ügyekért felelős alelnöke, Gary Gerczog megkérdőjelezte, hogy az NFLPA élhet-e a játékosok csoportos jogaival. Az előző CBA ugyanis az uniót hatalmazta fel ezekkel a jogokkal, nem a jelenleg más formában fennálló szervezetet. Ezzel a lockout alatti legfontosabb potenciális pénzforrást akarták elvenni a játékosoktól. Ahmad Nassar, az NFLPA egyik fő marketingese erre azonnal reagált egy levélben, amelyben jogi úttal fenyegette meg az NFL-t. Gerczog hamarosan cáfolta, hogy kétségbe akarná vonni az NFLPA jogait.

Az NFLPA a megegyezést szorgalmazó második levelében (egyeztetések helyett a bírósági üggyel kapcsolatos kiegyezésről van szó), amelyet az NFL elutasítására írtak válaszként, nem fair jogi gyakorlattal vádolta meg az NFL ügyvédeit.


Az NFLPA április 15-étől kezdi el utalni a játékosok számláira a szervezet lockout alapjaiban összegyűjtött pénzt. A pénzmennyiséget hat részletben kapják meg a játékosok, arról, hogy kinek mennyi jut, az dönt, hogy mennyi időt töltött az adott játékos az 53-as rosteren az elmúlt két évben az alapszakasz folyamán. A maximális juttatás 60.000 dollár, ami a 34 mérkőzésen rosteren szereplőknek jár. Emellett kiderült, hogy nem kerül majd sor rivális találkozóra a draft alatt, amit a volt szakszervezet tervezne. Lesz egy szinte egész hétvégén át tartó külön NFLPA rendezvény, de az nem ütközik majd a tényleges draft eseményekkel, amelyek időszaka alatt szünetel majd a játékosok összejövetele.

A tulajdonosok találkozóján Daniel Kaplan szerint azt tervezték, hogy a tulajdonosi szerkezettel kapcsolatban új javaslatot terjesztenek be. 2008 óta a fő tulajdonos családjának minimum a csapat 30 %-át birtokolnia kell, mégpedig olyan formában, hogy minimum 10 % jusson egy főre. Az új javaslat szerint az első számot csökkentenék 25 %-ra és az egy főre eső minimum értéke is csökkenne. A tervezet hátterében az állhat, hogy az öröklési illeték igen magas, és ha elhunyna a tényleges tulajdonos, akkor az 5 %-os különbözet értékesítésével fedezhető lenne az "adó" a család többi tagja számára, így nem kerülnének nagyobb gondba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése