2011. március 25., péntek

Egyetemek beszámolói és a college football

Az NFL CBA vitájának viszonylagos eseménytelensége miatt térjünk ki egy igen érdekes témára. Magyarországi szemmel nézve meglepődik az amerikai sportokkal még csak ismerkedő szurkoló azon, hogy az egyetemeknek mekkora szerepe van az USA sportéletében, milyen nyilvánosságot kapnak az egyes mérkőzések. Külön ágazatot képvisel a sport, ami sokszor van olyan fontos az egyetem számára, mint az oktatás. A pályán való sikeresség nagyon nagy reklám az egyes intézményeknek, nem utolsósorban profitot is termelhetnek ezáltal. Különösen kiemelkedik a sportok közül az amerikai foci és a férfi kosárlabda, amelyek magasan a legnépszerűbbek, de mellettük nagyon sok sportban megmérettetnek az egyetemek a pályákon. Változó, hogy mely egyetem hány sportban szerepel, de nem ritka a 20 feletti szám sem. Kristi Dosh megpróbálta összegyűjteni az intézmények 2010-ben a US Department of Education számára publikált, 2009 júliusától 2010 júniusáig tartó üzleti évre vonatkozó beszámolóiból, hogy az egyes BCS konferenciák a foci terén hogyan szerepeltek. Kutatása nem mindig tökéletes, sok esetben egyes tételek kérdésesek voltak, mert több sport javára felajánlott pénzmennyiségről volt szó, például a Big Ten Network TV bevételei ilyenek (egyes egyetemek elszámolták az összes sporthoz ezt a bevételt egyenletesen megosztva, mások külön kategóriába helyezték, így a Big Ten leendő adatai kissé torzulnak). Elemzésemhez a Kristi Dosh által összegyűjtött adatokat használtam fel.

Először is nézzük meg az átlagszámokat. A bevételek terén hatalmas különbségek vannak az SEC, a mögöttük tanyázó Big Ten-Big12 duó által produkált számok és a fennmaradó három konferencia között. Érdekes, hogy a ráfordítások terén nincsenek annyira jelentős különbségek. A komolyabb vizsgálódással azonban ezen a téren felesleges vesződnünk, ne feledjük, az eltérések egyes csapatok között hatalmasak lehetnek. Például az SEC-ben is van egy közel 72 millió dollár bevételt realizáló Alabama, és egy 14 millió dollárt felhalmozó Vanderbilt a 49 milliós átlag ellenére. Térjünk át a statisztikákra konferenciák szintjén, ez már kézzelfoghatóbb és érdekesebb következtetésekre vezethet minket.

Ki gondolta volna, hogy a Georgia lesz az SEC fociból legjobban profitáló csapata, talán már sokakat az is meglep, hogy közel annyi bevételt realizáltak, mint az aktuális szezont bajnoki címmel záró Alabama, és többet - ha sokkal nem is - mint a Florida vagy az LSU. Érdekesség, hogy az Alabama messze a legtöbb pénzt, 31 millió dollárt forgatott vissza a futballprogramba, míg a Bulldogs a közel 20 milliós átlag alatt maradt a maga 18,3 milliójával. A Kentucky (még úgy is, hogy az elit kosársuli a fociban a kosárlabdában hozott bevétel dupláját realizálta) és az Ole Miss kissé, a Mississippi State és a Vandy nagyon kilóg a sorból. Azt azonban nem gondoltam volna, hogy utóbbi az előbbi három programnál többet költ futballra. A konferencia csapatai összesítve közel 600 millió dollár bevétellel zártak, és 360 millió dollárnyi profitot halmoztak fel a csapataiknak köszönhetően. A fociból származó bevétel az összes férfi sportból származó bevétel 78,4 %-a, kosárlabdában ehhez képest a konferencia csak 124 millió dollár bevétellel rendelkezett, ami 16,3 %-a az SEC bevételeinek. Ha összeadjuk, a két sport a férfi sportokból származó bevételek 94,7 %-át hozza az egyetemek számára.

Ha a Big Tenre asszociál az olvasó, akkor egyből azt gondolja, hogy az Ohio Statenek nem nagyon lehet versenytársa sem bevételek, sem eredmény terén, hiszen a két top sportban szinte állandó jelleggel a legjobbak között vannak konferenciájukban. Éppen ezért meglepő az, hogy mindkét téren a Penn State viszi a prímet. Jelentősen hozzájárul ehhez az is, hogy az OSU több pénzt forgat vissza a futballcsapatra, mint a korábban említett Alabama, de a bevétel többletet egyszerűen képtelen vagyok megmagyarázni a Penn Statenél. A PSU, hasonlóan a Georgiához viszonylag keveset tesz vissza a csapat működésébe, talán ebből is következik, hogy ők nem tartoznak az állandó konferenciaesélyesek közé, a bevételhez képest meglehetősen keveset költenek. Engem kicsit meglepett az, hogy a Minnesota közelítőleg olyan jól áll, mint a Wisconsin, a pályán ez nem nagyon mutatkozik meg mostanában... A Big Ten összességében 446 millió dollár bevételt halmozott fel a a focinak köszönhetően és 249 milliós profittal zárt. A fociból származó bevétel az összes férfi sportból származó bevétel 71,7 %-a, kosárlabdában jelentkezik az összbevétel 22,2 %-a, így együtt a két top sport a férfi sportbevételek 93,9 %-át produkálja. Érdekesség, hogy az OSU-t kosárlabdában is megelőzik, méghozzá a Wisconcin és az Indiana is.

Magasan a Texas egyetem áll a Big12 élén, a sportot közelebbről figyelők számára ez szerintem nem nagy meglepetés, ahogyan az sem, hogy ők rendelkeznek a legmagasabb bevétellel és a legtöbb profittal is a college footballban. Az viszont engem is meglepett, hogy az Oklahoma ilyen lemaradásban van tőlük. Érdekes, hogy a Texas sportrészlege csupán 29,6 millió dolláros nyereséggel zárt a 68,8 milliós futball nyereség ellenére, ez mutatja tökéletesen azt, hogy bizony a kiemelt sportok mellett a többieket úgymond el kell tartani, a közel 40 millió dollár ennek következtében "tűnt el". Számomra kicsit meglepő az is, hogy a Texas A&M ilyen jól zárt, közel a Nebraska szintjén. Viszont semmi sem sokkolóbb annál, hogy a Kansas legalul kullog. Érdekesség, hogy bár az egyetem a futballban csupán 1,6 milliós többlettel zárt, végül mégis 11,7 millió dolláros plusszal tudta le az évet sport szempontból a kosárlabdának köszönhetően. Hasonló cipőben jár a Kansas State is, amely 11,6 milliós plusszal zárt a foci 6,4 milliója ellenére. A Big12 fociból származó bevétele (424 millió dollár) az összes férfi sportokból származó bevétel 76,6 %-a, kosárlabdában jelentkezik az összbevétel 19,1 %-a, így együtt a két top sport a bevételek 95,7 %-át produkálja.

Ha talán valamihez nincs köze a vizsgált időszakból a Mel Kiper-Todd McShay duó "Jake Locker az 1/1-es" kampányának, akkor az az, hogy a Pac-10-t a Washington vezeti bevételekben és eredményben is. Azonban ne legyünk annyira biztosak, hogy nem Locker félisten mivolta dobta meg a számokat, sose lehet tudni... A USC és az Oregon viszonylagos háttérbe húzódása, ismerve a csapatok sikerességét és sportbeli elit voltát, szerintem eléggé meglepő. A bevételekben és profitban leginkább kiegyenlített konferencia a Pac-10, amelyből csak a pályán kétségbeejtő eredményeket felmutató Washington State lóg ki. A Wazzu a második legkevesebb bevétellel zárt a BCS-ben a vizsgált időszakban. Az athletic departmentek terén az Oregon volt a legsikeresebb csapat, amely 9,7 milliós plusszal zárta az üzleti évet, a többség minimális nyereséggel, vagy nullán végzett. A konferencia fociból származó bevétele (246 millió dollár) az összes férfi sportokból származó bevétel 70,4 %-a, kosárlabdában jelentkezik az összbevétel 22,9 %-a, így együtt a két top sport a bevételek 93,3 %-át adja.

rjünk át a két "kosárkonferenciára", az ACC-re és a Big Eastre. Az ACC csapatai összességében több bevételt realizáltak a vizsgált időszakban, mint a Pac-10 csapatok (250 millió dollár), de mivel kettővel több együttes szerepel itt, így átlagban hátrébb szorultak. A Virginia Tech és a Clemson helyezése a bevételek terén azok számára biztosan nem sokkoló, akik az elmúlt években követik az egyetemi focit. A Miami és a Florida State pozíciója annál meglepőbb, nem tudom utóbbinak például hogy sikerült az a bravúr, hogy a Virginia mögött zártak bevételekben, és majdnem a Duke szintjén. Ennél is érdekesebb azt látni, hogy a Boston College forgatta vissza a legtöbb pénzt a programba a konferenciában. A Wake Forest a BCS csapatok közül a legkevesebb bevétellel zárt, és az egyetlen együttes, amely számottevő veszteséget könyvelt el a futball következtében. Ezt azonban helyrebillentette a kosárlabda, ahol az Demon Deacons 5 millió dolláros plusszal zárt, így az AD 889.000 dolláros nyereséget realizált az évre. A Duke 26,7, a UNC 20,5 millió dollárnyi bevételt produkált kosárlabdában, előbbinél ez jóval felülmúlja a focicsapat bevételeit, utóbbinál pedig közelíti azt. Ennek ellenére egyik egyetem se zárt fél milliós nyereség fölött az összes sportot figyelembe véve. A legnagyobb nyereséget a Virginia produkálta, amely 11 millió dolláros sportprofitot jelentett be. Azonban "kosárkonferencia" ide vagy oda, a foci 20,9 milliós átlagbevétele még így is majdnem duplája a kosárlabdáénak (11,5 milliós átlag). Az arányok azonban számottevően változnak az eddigi konferenciákhoz képest a férfi sportokon belül, ahol a két sport együtt 91,4 %-kal jelenik meg, 59,6 % a foci, 31,8 % a kosár szerepe.

A Big East a kakukktojás a BCS konferenciák között, hiszen az a furcsa helyzet áll fent, hogy míg a kosárlabda 154 millió dollár bevételt hozott a tagoknak, addig a foci csak 150 milliót. Nem szabad azonban elfelejtenünk egy tényt, mégpedig, hogy fociban csupán nyolc tagja van a konferenciának, kosárlabdában és a többi sportban viszont 16. Így míg 18,8 millió az átlagbevétel fociból, kosárlabdában csak 9,9 millió jut az egyetemekre. Olyan intézmények nem szerepelnek a konferenciában fociban, mint például a Marquette, a Georgetown, vagy a Notre Dame. A Louisville, hasonlóan a Dukehoz 10 millióval több bevételt realizál a másik domináns sportban, a Syracuse kosárbevétele (18,3 millió) pedig megközelíti a futballbevételt. Fociban a konferencia legnagyobb nyereségével a WVU zárt, ami nem is meglepő, belegondolva a Pat White éra következményeibe, de hogy ez a Big East nyereségének közel felét teszi ki, az már érdekes. A Rutgers a Wake Forest mellett a másik, futballt veszteséggel záró BCS csapat, amely ráadásul a legtöbbet költötte a konferenciában a focira. Ha már említettük a Notre Dame-et, akkor annyit megosztanék a függetlenként szereplő 66. BCS csapatról, hogy a vizsgált időszakban $64 163 063 bevételünk volt a futballból, ráfordításaik mértéke $29 490 788-ra rúgott, és $34 672 275 profitot értek el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése