2011. március 5., szombat

Egy kihasználatlan lehetőség

Nagyon sokan, akik tisztában vannak az NFL működésének modelljével, mondtak elismerő szavakat a rendszerről. Van azonban egy terület, ahol az európai sportligák - amelyek a fizetési sapkát még távolról sem ismerik - előrébb járnak. Ez pedig a mezszponzorok kérdése. Az NFL-ben csupán a mez gyártójának jele van feltüntetve, mellette nincs más értékesített hirdetési felület, márpedig ez egy elég jelentős bevételi forrás kiesését jelenti. Nem csupán az NFL, de az MLB, az NBA és az NHL is ebben a cipőben jár. Ezért kezdett el foglalkozni a témával a Horizon Media, amely tanulmányában az egyes major ligák 20 legnagyobb piacon működő csapatának bevételkiesését próbálta felmérni.

Összesen a cég szerint 370 millió dollártól esnek el a ligák, és ezek közül is élen jár az NFL a maga 231 milliójával, megelőzve az MLB-t (101 millió), az NBA-t (31 millió) és az NHL-t (8 millió). A lehetőségeket vizsgáló tanulmányt az angol Premier League modellje alapján tervezte meg a Horizon. A vizsgált 20 csapat listája egybeesik a Forbes 32 top 20 csapatával. A tanulmány figyelembe veszi az érték megállapításánál a képernyőn való feltűnések számát, idejét, és egy becsült hatástényezőt. Érdekes módon, a kamera helye, és a játék gyorsasága miatt az NFL esetében volt az előfordulások száma a legkisebb. Ez a szám természetesen baseballban a legnagyobb a mérkőzések hossza és a játékosok többi sporthoz képest kevés helyváltoztatása miatt (elsősorban az ütőjátékosra és a pitcherre kell itt gondolni). Az összegeknél érdemes figyelembe venni azt, hogy a Premier League legjobb mezszponzori megállapodásai 32 millió dollárt hoznak a csapat számára (Manchester United, Liverpool), a legrosszabb pedig 1 millió dollár a Blackpoolnak.


Mivel Észak-Amerikában nem elterjedt gyakorlat a mezszponzorként való hirdetés, így egyelőre az sem nyilvánvaló, hogy kié lenne a bevétel, ha elkezdenék a csapatok értékesíteni a felületeket. Szóba jöhetne a csapat, a közvetítő tévétársaság, illetve természetesen a játékosok is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése