2011. március 28., hétfő

Egy Browns szurkoló pere, találkozó az NFLPA és az NFLA között

Ken Lanci, a Cleveland Browns szurkolója beperelte a csapatot és a többi 31 franchiset a lockout és a PSL szerződések megszegése miatt. A milliomos, politikában is érdekelt üzletember tíz PSL (Personal Seat Licence) hellyel rendelkezik a Browns stadionjában. A PSL egy adott helyre szóló jogot jelent, vagyis, ha valaki PSL-ért fizet, nem tesz mást, mint a stadion egy fix helyét bérli ki saját maga számára. A PSL helyek ára két részletből tevődik össze, egyrészt létezik egy éves díj a hely fenntartása miatt, ez általában egy öt számjegyű összeg, és ehhez jön mérkőzésenként a több száz dolláros jegyár. A probléma azonban az Lanci beadványában, hogy lényegében még semmiféle kár nem érte. Akkor fogja érni, ha elmaradnak a mérkőzések. Azonban a szerződés a lockout/sztrájk esetére is tartalmaz egy pontot, amelynek értelmében a következő esedékes fizetésnél arányosan csökkentik a PSL árát az elmaradt mérkőzések következtében. A beadvány kitér arra is, hogyha esetleg helyettes játékosok szerepelnének ősszel a csapatokban. Ezen a ponton az a probléma, hogyha annyira elégedetlen a PSL hely tulajdonosa a kapott szolgáltatással, akkor értékesítheti is a PSL-re szóló jogát. Tehát összességében Lanci csupán pénzt dob ki az ablakon, ha nem vonja vissza beadványát, egyszerűen nincs esélye arra, hogy megnyerje a pert.

George Martin az NFL-hez kötődő visszavonult játékosokat tömörítő szervezet, az NFL Alumni (NFLA) vezetője találkozott az NFLPA vezetőségével Floridában. Személyesen azonban nem tudott beszélni DeMaurice Smith-szel, hiába kérte. A találkozó nem hozta a várt pozitívumokat a két szervezet közeledése terén. Az NFLPA egyszerűen nem bízik Martinékban, akik csak a visszavonultakat képviselik, miközben az NFLPA szakszervezetként mind az aktív, mind a visszavonult játékosok pártján állt. Hiába mondja azt Martin, hogy mennyire jó lehetőségekről mondott le az NFLPA a visszavonultakat illetően az utolsó ajánlat visszautasításakor, senki sem fog rá odafigyelni, elfelejti ugyanis azt, hogy a történetben ott vannak a jelenlegi játékosok is. Emellett az NFLPA nem tud amellett sem eltekinteni, hogy az NFL fizeti lényegében az NFLA fenntartását, hogy Martin nem támogatja azt, hogy az NFLPA belenézzen a tulajdonosok könyveibe és nem tudnak attól szabadulni, hogy megvan annak a veszélye, hogy az NFLA hosszútávon egy NFL által biztosított pénzbefektetéssel egy rivális uniót hozhat létre. (Ebbe a potenciális szakszervezetbe belépő játékosok gyakorlatilag megadnák magukat a tulajdonosoknak.) Martin szavaiból az tűnik ki, hogy ténylegesen az NFL-nek is dolgozik a CBA vitában, amennyiben sor került volna a személyes egyeztetésre Smith-szel, azzal a tulajdonosok egy plusz pontot kaptak volna a decertifikáció támadása terén az NLRB-nél.

Egyéb hírek röviden:


-A Wedbush Morgan egyik elemzője szerint az EA akár 165 millió dolláros bevételkieséssel is számolhat, ha elmarad a szezon. A Madden 12 megjelenik augusztusban akkor is, ha nem egyeznének meg a felek, és ebben az esetben az elemző szerint akár 50 %-kal is visszaeshet a játék forgalma.
-A lockoutnak hatása van az NFL szponzori szerződéseire is, ugyanis a cégek nem hirdethetnek a játékosokkal ezentúl. Ez önmagában is érdekes lehet, mert a szponzorok továbbra is fizetnek az NFL-nek, de nem kapják meg a teljes körű elvárt szolgáltatást a ligától. Az NFLPA a lockout ellenére is rendelkezik a játékosok csoportos jogaival, és több potenciális szponzorral egyeztetéseket kezdtek. Az NFL szerint erre nincs joguk. Az NFLPA azonban külön szerződést írt alá a játékosokkal a csoportos jogokra vonatkozóan, és azt nem szünteti meg a CBA lejárta vagy a lockout sem.
-A Jacksonville Jaguars tulajdonosa, Wayne Weaver úgy gondolja, hogy a liga meg fogja nyerni az áprilisi csatát, és a lockout érvényben marad, ha azonban ez mégsem következne be, akkor is a bíróság helyett a felek a tárgyalóasztal mellett lesznek kénytelenek megegyezni, nem látja azt, hogy az NFLPA keresztül tudná vinni azt, amit 1993-ban sikerült nekik.
-Jerry Richardson, a Panthers tulajdonosa egy interjúban elmondta, hogy elismerését fejezi ki Ralph Wilsonnak és Mike Brownnak, a Bills és a Bengals tulajdonosainak, akik 2006-ban a CBA hosszabbítása ellen szavaztak. Richardson beismerte, hogy ő nem látta előre a hosszabbítás negatív következményeit, így ma azok, akiken nevettek annak idején, tűnnek a sokkal de sokkal okosabbaknak.
-Az NFL az új CBA-ba mindenképpen be akarja építeni a HGH (növekedési hormon) tesztek lehetőségét, amelyekre eddig nem került sor. Vizeletet ellenőriztek csak a játékosoknál az előző CBA szabályozásának következtében, a HGH tesztek viszont vérvételt kívánnának. Vélemények szerint nehéz lesz ezt keresztülvinni, de azok a hangok, akik már azonnal tiltakoztak, és a kellemetlenebb procedúrát okolják, bizonyítják, hogy a játékosok félnek egy hasonló teszttől. Komolyabb sérülések utáni rehabilitációkor sokan használnak HGH-t, elég csak Rodney Harrisonra gondolni, aki karrierje utolsó éveiben egy véletlen folytán (interneten és egy orvosnál nyomokat hagyott) bukott le a hormon használatával.
-Roger Goodell utalt arra, hogy a játékosok nagyot kockáztatnak a mostani magatartásukkal, a tulajdonosok ugyanis a jövőben jelentősen rontani fognak majd az ajánlataikon. Természetesen a fenyegetés semmit sem ér, ha a bíróságon a játékosok nyernek.
-A Broncos után a Bears is bejelentette, hogy készek megmutatni a beszámolóikat a volt szakszervezetnek, ha ezen múlik a megegyezés.
-Az NFLPA mai találkozóján várhatóan döntés születik arról, hogy mit tervez a szervezet a drafttal kapcsolatban, emellett ma esedékes a játékosok válaszbeadványa is a múlt heti NFL memorandumra.

-A Gensler készíti majd el az AEG los angelesi potenciális "NFL stadionjának" tervét. A los angelesi cég még sohasem működött közre NFL stadion megtervezésében. A Gensler mellett két finalista volt még a feladatra, a HNTB (Invesco Field, Denver) és a HKS (Lucas Oil Stadium, Indianapolis, Cowboys Stadium, Arlington).

-A Seattle Times szerint elképzelhető, hogy megváltoztatják a Seahawks stadionjának, a Qwest Fieldnek a nevét. A névhasználati jogokat birtokló Qwest ugyanis egyesült a CenturyLinkkel és Omahában már fel is vette utóbbi nevét az eddig Qwest Center néven ismert épület. A Qwest szerződése 2014-ig él a Seahawks-szal.
-A lockouttal kapcsolatban nem említettünk még egy vesztest, a fantasy footballal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásokról van szó. A fantasy sportok, különösen a baseball és a football áttörésen mentek keresztül a 2000-es években, és mára hatalmas üzletté váltak. Nem hiába nyújt már hasonló játéklehetőséget szinte minden valamirevaló amerikai oldal. Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek erre a területre specializálódtak, hamarosan kezdenek majd jelentkezni első elmaradt bevételeik. A szabadügynök-piac mozgását követően már javában szoktak dolgozni magazin formában publikált kiadványaikon és ezt később a drafttal ki szokták egészíteni. Május elején már lehet kapni az éves fantasy foci útmutatókat. Amennyiben nem születik döntés a lockout megszüntetéséről, akkor ezek a cégek is szenvedni fognak.

-Az AP felmérése szerint 17 NFL csapat nem emeli a jegyárait, kilencen általánosan emelik, négyen csökkentik és ketten emelik egyes helyek árait, míg másokat csökkentenek. Az árakat csökkentő franchise-ok, a Chargers, a Browns, a Cardinals és a Buccaneers, utóbbi kategóriába pedig a Chiefs és a 49ers tartozik.

-A New York Times múlt heti írása a lockout hatásait elemezte az NFL legkisebb piacára, Green Bayre nézve. A csapat szurkolói és a közösség nem tudta a lockout miatt teljesen kiélvezni a Super Bowl győzelem gazdasági előnyeit. (És a lockouthoz még jön pluszban a másik wisconsini munkavállalókkal kapcsolatos vita, köszönhetően Scott Walker kormányzónak.) Az, hogy a játékosok nem kaptak még gyűrűt, és nem került sor az elnöki találkozóra a White Houseban csak egy kis dolog ahhoz képest, hogy mit hozhat még a jövő. Az alig 100.000 fő feletti lakossággal rendelkező várost nem úgy érintené meg egy elveszett szezon, mint New Yorkot vagy Chicagot. Itt a futball nélküli szinte megáll az élet. A Packers training campje csak önmagában 7,3 millió dollárt hoz a városnak, hétvégenként mérkőzések alkalmával több mint 50.000 megyén kívüli látogató érkezik a városba, nagy részük hotelekben száll meg, mindannyian pénzt költenek, nagy részben hozzájárulnak a helyi közösség életéhez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése