2011. március 2., szerda

A döntés napja - március 3.

Azok után, hogy a legvalószínűbb helyzetet közép- és hosszútávon is kifejtettük, nézzük meg, hogy mi történhet március 3-án éjjel, amikor az egyik fél valamilyen lépése utat mutat számunkra a jövőre nézve. Az egyes eseteket saját véleményem szerint, valószínűség alapján rangsoroltam.

1. Decertifikáció
Az NFLPA kezdeményez, és megszünteti szakszervezeti mivoltát, ezáltal bírósági huzavona veszi kezdetét. Az NFL a korábbi panasza révén az NLRB-nél keres "menedéket", a CBA lejárta után abbamarad a liga működése is, a korábbi cikkben említett idézőjeles lockout következik be.

2. Hosszabbítás
A két fél megegyezik a határidő eltolásában, mert úgy érzik, van értelme a tárgyalások folytatásának, záros időn belül megszülethet az új CBA. Amíg azonban ez nincs meg, nincs free agency, és semmi ehhez hasonló szokásos esemény nem kerül megrendezésre.

3. Működés a 2010-es szabályok alapján
A felek megegyeznek abban, hogy a 2011-es szezon a 2010-es szabályok alapján rendezik meg. Adnak még egy évet az egyeztetéseknek, hátha sikerül... Őszintén szólva nekem ez eszembe sem jutott, Andrew Brandttól loptam az ötletet.

4. Lockout
Mindkét fél tartózkodik a cselekvéstől, miközben a CBA érvényét veszti. A tulajdonosok ezáltal kirekesztik szerződésükből a játékosokat. Ezt követheti decertifikáció az NFLPA részéről.

5. Impasse
Az NFL impasset (jogi patthelyzet) kezdeményez, majd bevezeti legutolsó és legjobb CBA ajánlatát, amely alapján a liga működése folytatódik. Az NFLPA pedig vagy elfogadja ezt, vagy sztrájkot hirdet, vagy decertifikál, és a bíróságon esik neki az NFL-nek. Az előnyök eléggé számottevőek, de a patthelyzet deklarálása a jelenlegi egyeztetések mellett csak nagy nehézségek árán lehet sikeres. Ha nem lenne mediáció jelenleg, a 3. helyre is előrehoznám ezt a verziót.

6. Megegyezés
Megszületik az új CBA, DeMaurice Smith és Roger Goodell együtt pózol és mosolyog a kamerák kereszttűzében.

7. Meglepetés
Sohasem zárhatunk ki valami váratlan, nem ismert szabályt, területet, ezt azt hiszem megtanulhatta már az, aki legalább egy hónapja követi az eseményeket.

A hét lehetőség közül magasan az első kettő az, amit leginkább el tudok képzelni, a többit nem tartom jelenleg számottevő opciónak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése