2011. március 17., csütörtök

Conyers furcsa ötlete, a csapatok reakciója a lockoutra

John Conyers - Michigan állam demokrata kongresszusi reprezentánsa - furcsa ötlettel állt elő, amely szerint szükséges az NFL megbüntetése azért, mert lockoutot vezetett be. Conyers becslése szerint 5,1 milliárd dolláros negatív hatása van az NFL csapatok városaira és vonzáskörzetére annak, ha elmarad a szezon, és ezt nem szabad karba tett kezekkel nézni. Nem mást terjesztett be, minthogy vonják meg az NFL-től az 1961-ben adományozott trösztellenes mentességet a TV ügyekben. Arra hivatkozott a politikus, hogy nagyon sok profi sportnak és az egyetemi sportoknak sincs adományozva ilyen mentesség (azt persze elfelejtette megemlíteni, hogy az összes major sportligának van (NFL, MLB, NBA, NHL)). A trösztellenes mentesség engedélyezi azt, hogy a 32 csapat egységként, a ligán keresztül tárgyalhatja meg TV-s szerződéseit, nem pedig a 32 csapat egyenként. Gondoljunk bele, hogyha megszüntetik ezt a szabályozást, akkor egyrészt a Justice Department perbe foghatja az NFL-t a TV-s szerződések miatt, ami egy elég csúnya csata lenne, másrészt a későbbiekben a csapatok külön-külön tárgyalnák meg a szerződésüket. Mennyivel nehezebb lenne egy Billsnek értékesítenie a csomagját, mint a Cowboysnak. A rendszer azt vonhatná maga után, hogy a kiscsapatok mérkőzéseinek "ingyenes" nézhetősége megszűnne, valószínűleg fizetős csatornákat lennének kénytelenek üzemeltetni, míg a Dallasnak, a new yorki gárdáknak hatalmas bevételük lenne, a verseny a mérkőzéseikért egészen elképesztő magasságba tornászhatná fel az árakat. Annak idején DeMaurice Smith is felvetette ezt a lehetőséget, azonban nem biztos, hogy kellene ezt forszíroznia az NFLPA-nek, vagy a Kongresszusnak. Egyszerűen azért, mert ha a csapatok külön-külön tárgyalják meg a TV szerződéseiket, még kisebb az esélye, hogy a Jerry Jonesok (DAL) megosszák a bevételeiket a Ralph Wilsonokkal (BUF), és így az egész bevételi modell, és az arra épített fizetési rendszer (főleg a fizetési sapka) megváltozna. A demokrata Conyers a legfrissebb hírek szerint nem tudta keresztülvinni a javaslatát végül a testület republikánus többsége miatt.

A Kongresszussal kapcsolatos hír az is, hogy három politikus írt az NFLPA-nek, hogy vegye fel a kapcsolatot George Martinnal, az NFL Alumni nevű szervezet elnökével amiatt, mert eddig meg se kérdezték semmiről, pedig ő jelentős tapasztalattal rendelkezik a decertifikációt követő bírósági procedúrában, hiszen a White vs. NFL ügyben érintett volt. Ez a levél robbantotta ki a tulajdonosok vs. játékosok vita újabb csatáját, amely a visszavonult játékosok "piacán" zajlik. Érdekes módon két szervezet képviseli a visszavonultak érdekeit. Egyrészt van az NFLPA-nek egy ilyen szervezete évek óta, másrészt Roger Goodell kinevezését követően létrehozta az NFL Alumnit (amelynek felállítása felesleges és érthetetlen volt). Kétszer merült már fel a szervezetek egyesülése, de nem valószínű, hogy erre sor került. Jeff Nixon, az NFL Alumni magas beosztású tisztségviselője ugyanis nyíltan támadta az NFLPA-t, amiért nemet mondtak a volt játékosok számára jó lehetőséget teremtő utolsó tulajdonosi ajánlatra. Az NFLPA szervezete, amit a tárgyalásokon is részt vevő Cornelius Bennett, illetve Nolan Harrison vezet, egyszerűen képtelen felfogni azt, hogy hogyan állhat egy volt játékosokat tömörítő szervezet ebben a vitában az NFL mögé, mintha el is felejtették volna, hogy valaha ők is a pályán szerepeltek.


Roger Goodell komisszár nagyon szorgalmazza, hogy a bírósági csata ellenére folytatódjanak az egyeztetések a felek között az FMCS székházban. Egyelőre azonban semmire sem jutott ezen a téren. Felmerülhet a kérdés, hogyha nincs szakszervezeti státuszú NFLPA, akkor hogyan lehet egyáltalán egyeztetés a két oldal között ezek után. Az ügyvédek által, rajtuk keresztül történhet egyeztetés.


Ha már Goodellt említettem, akkor térjünk vissza kicsit a draft kérdésre. Az NFLPA hivatalosan is cáfolta, hogy arra biztatnák az újoncokat, hogy hagyják ki a draftot, és ne menjenek el személyesen a Radio City Music Hallba. Azért is fontos ennek a cáfolata, mert az eset az unió decertifikációja ellen dolgozna (be lehetne bizonyítani, hogy ezzel a lépéssel továbbra is szakszervezetként működnek, így ez az NFL-nek és a tulajdonosoknak jól jönne az NLRB panasz kapcsán). És hogy miért említettük Goodellt? Én személy szerint neki is tanácsolnám, hogy ne menjen a draft közelébe, ha esetleg akkor még fennáll majd a lockout. Amit kapna a közönségtől a pódiumon való megjelenésekkor, az kész katasztrófa lenne a közvetítés és a liga szempontjából is. Amit az elmúlt napokban a PR-rel visszahoztak, azt egy ilyen helyzet örökre megsemmisítené. Fontos még az, hogy valószínűleg elmarad idén az NFLPA által szervezett kötelező tájékoztató az újoncok számára június végén. Ennek elmaradását egy lockout megszüntető határozat sem tudná elérni, az kellene ehhez, hogy az NFLPA újra szakszervezet legyen.


A tegnapi nap folyamán Jim Trotter, az SI riportere rögtönzött felmérést készített twitteren. Ennek eredményeként kiderült, hogy egyedül a New York Giants nem kötelezte bérleteseit a díjak teljes vagy részleges befizetésére annak ellenére, hogy lockout van. Az összes többi csapat legalább 50 %-ot követelt már bérleteseitől, Trotter felmérése szerint ez több mint 1 milliárd dollár felhalmozását jelenti a csapatoknál összesen. A Giants tulajdonosa - John Mara - lépésével magasan a legszimpatikusabb tulajdonos lehet a külső szemlélők számára, ő volt ott a legtöbb egyeztetésen tulajdonosi oldalon, ráadásul még a szurkolókkal sem szúr ki. A csapatok természetesen visszafizetik a befizetett pénzmennyiséget, ha elmaradna a szezon, és ha pár meccs marad el, akkor az azokra jutó részletet. Illetve lehetőség van arra a liga szabályozása szerint, hogy 1 %-os kamatot is fizessenek erre. A csapatok többsége legalább azt megemlíti a bérleteseknek kiküldött tájékoztatóban, hogy állja a kamatot is, ha elmaradna a szezon.


Trotter beszámolt emellett egy érdekes esetről, amely március 2-án történt meg az egyeztetések folyamán. Mégpedig Jerry Jones, a Dallas Cowboys tulajdonosának különszámáról van szó. Az első alkalommal ezen a napon jelent meg a tíz, CBA ügyekben felelős tulajdonos az FMCS székházban, és a mediátor minden tulajdonosnak szót adott a játékosok jelenlétében. Jones a következőt mondta pár gondolata végén: "Nem hiszem, hogy figyeltek arra, amit mondunk, és nem is értitek, amit javasolunk. Mi sem halljuk, amit ti mondtok nekünk. Úgyhogy azt hiszem, nincs más hátra, meg kell mutatnunk nektek, hogy mire vagyunk képesek..." Jones egyértelműen utalt a lockoutra, és a jelenet után elindult az ajtó felé. Jerry Richardson (CAR) azonnal indult volna utána, de Robert Kraft (NE) nem engedte, hogy elhagyja a termet, miután a karjánál fogva visszahúzta a Panthers tulajdonosát helyére. Az ilyen és ehhez hasonló szituációk semmire sem jók, sajnos ezt a felek nem látják... Jones szavai ellenére sikerült egy hosszabbítást kiharcolni másnap, azonban nem meglepő, hogy mégsem született megegyezés a későbbiekben sem...

Pár csapat esetében kiszivárogtak, hogy milyen lépéseket tettek alkalmazottaikkal kapcsolatban, vagy fognak tenni egy elhúzódó lockout esetén, íme a lista (a játékosok természetesen sehol sem kapnak fizetést, itt a többi beosztottról van szó):
-Az Arizona Cardinals egyelőre nem nyúlt az alkalmazottak béreihez, de ha 30 napnál hosszabb lesz a lockout, akkor 35 %-kal csökkentik fizetéseiket. Amennyiben megegyezés születik a szezonig, akkor a csapat kárpótolja őket, visszafizeti az elvonásokat, ha azonban nem lesz szezon, akkor erre nem kerül sor.
-A Panthersnél nem lesznek megvonások és kényszerszabadságolások.
-A Jetsnél 96 gazdasági osztályon dolgozó alkalmazott kényszerül fizetés nélküli távollétre havi egy héten át, és 25 %-kal csökkentek a bérek általánosan.
-A Ramsnél nincsenek elbocsátások és kényszerszabadságolások, de szinte mindenkinek csökkent a bére.
-A Packers befagyasztotta a fizetéseket, azonban csökkenteni csupán a felsővezetés béreit fogják.
-A Lionsnál minden megy tovább az eddigieknek megfelelően.
-A Steelersnél az alkalmazottak közül csak az edzők lehetnek érintettek, de Art Rooney II. jelezte, hogy bár megvan a lehetősége a megvonásokra, nyárig biztosan nem él vele.
-A Billsnél az adminisztratív személyzet fizetése csökkent, különböző mértékben, de senkié sem lépte túl a 25 %-os mértéket.

Von Millert, a leendő újonc OLB-t, aki az egyetemi foci egyik legjobb pass rushere volt a Texas A&M színeiben, mint ismert, bevonták a Brady vs. NFL perbe. Az elmúlt napokban egyre többen vetik fel annak veszélyét, hogy az NFL esetleg rossz szemmel tekintene az újonc részvételére a perben és emiatt a drafton hátrébb kelhet el, mintha nem kerülne sor erre. Nem lenne meglepetés, ha megtörténne Miller csúszása, ahogy már korábban említettem a fórumon is, sajnos az NFL csapatok vezetése sok játékossal bánt el, akik szembe mentek a ligával. Egyesek soha többet nem játszhattak az NFL-ben, mások csak minimális összegű szerződéseket kaptak rövid távra, és állandó céltáblái lettek a tulajdonosoknak, még akkor is, ha a csapatukban játszottak. Azonban ne feledjük, most kicsit más a helyzet, mint a korábbi NFL elleni perekben, akkor ugyanis nem mertek elit játékosok szembeszállni a ligával, most pedig Brady, Manning és Brees személye kicsit megváltoztatja a történetet. Az kizárt, hogy őket büntetnék, de Miller esetében a csúszás nem elképzelhetetlen. Kiderült az is, hogy hogyan sikerült az OLB-t meggyőzni. Az NFLPA mindenképpen akart a perbe egy potenciális top 5-ös picket, és Miller adta magát, hiszen az NFLPA ügyvédjének, Jeff Kesslernek a fia, Andrew a Millert képviselő Athletes First ügynökségnél dolgozik.

Ha már a bíróság felé kacsintgattunk, onnan is van egy érdemleges friss hírünk. Az NFLPA beadványban fordult David Dotyhoz annak érdekében, hogy hozzon nyilvánosságra a TV-s szerződések ügyében minden érdemleges keletkezett anyagot. Ez körülbelül 800 oldalt jelent összességében. Azonban ez sem jelenti a teljes anyagot, az több mint 12.000 oldal... Köztük szerepelnek vallomások NFL tulajdonosok, Roger Goodell, és más NFL beosztottak részéről a "lockout biztosításról". Az NFL természetesen reagált a kérésre egy saját, jól megfogalmazott beadványban. Doty már egyszer elutasította a kérést, azonban akkor két helyi lap kérte a nyilvánosságra hozatalt. Érzésem szerint itt most a liga javára fog ítélni Doty, hiszen az NFLPA kérése sem másabb, mint a helyi lapoké. Természetesen ez a kérdéskör mentes attól, hogy végül Doty megvonja-e a tulajdonosoktól az összegyűjtött pénzt, vagy sem. Az a döntés a papíroknál sokkal fontosabb lesz a jövő szempontjából...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése