2011. március 1., kedd

A C-USA vita és a Rutgers outsourcingja

A Conference-USA januárban kötötte meg megállapodását a Fox-szal, amelynek értelmében az FSN elsődleges közvetítője lesz a jövőben a konferencia mérkőzéseinek. A megegyezés 2011 és 2016 között él és 43 millió dollárt fizet a C-USA-nak. A probléma csak az, hogy az ESPN és a CBS is vitatja a megállapodást. A CBS van jobb helyzetben, hiszen az ő jogaik megmaradnak (a Fox választja az első 10 közvetítendő focimeccset, a második 10 a CBS-é, a harmadik megint a Foxé, akárcsak a konferencia döntője), de az ő vitájuknak is van jogalapja. Azt nehezményezik, hogy a szerződésük értelmében, ha a konferenciának lejár a partneri szerződése az ESPN-nel, nekik kell első körben megadni a lehetőséget a kizárólagosság közvetítési lehetőségekre. Ez azonban nem történt meg.

Az ESPN ezzel szemben azt nehezményezi, hogy kiszorítják őket a C-USA közvetítésekből. Az igaz, hogy a szerződés lejárt a 2010-es szezonnal, de az ESPN-nek megvan a joga, hogy bármely más csatorna legjobb ajánlatára rábólintson, és ugyanazokkal a feltételekkel újrakösse szerződését. Ezt sem tartotta tiszteletben a C-USA, és emiatt lehet, hogy az ESPN bíróságra viszi az ügyet. Különösen problémás az eset amiatt, mert 2010. december 23-án a két fél egyeztetéseket folytatott a hosszabbításról és már csak pár részlet hiányzott az aláíráshoz. Erre január 4-én Britton Banowsky, a C-USA komisszárja felhívta az ESPN-t, azért, hogy bejelentse, hogy az C-USA szeretne másokat is meghallgatni. Egy nappal később pedig be is jelentették a megegyezést a Fox-szal. A C-USA próbálta a helyzetet kezelni, egyeztetett a Fox és ESPN vezetésével is, de megoldani a problémát nem sikerült, mert mindkét fél ragaszkodna az elsődleges jogokhoz. A CBS viszont nem viszi túlzásba a tiltakozást, és ők bírósági úttal sem fenyegetnek.

A Rutgers egyetem a Star-Ledger szerint azt tervezi, hogy a jegyeladásait kiszervezi egy marketinggel foglalkozó vállalkozáshoz. Az outsourcing ezen a téren még nem túlságosan elterjedt dolog a college sportok világában sem. A leendő partner, az atlantai Aspire Group már rendelkezik egy modell értékű példával a területen. A Georgia Tech egyetemtől kaptak megbízást arra korábban, hogy maximalizálják a jegybevételeiket. A cég 2,1 millió dollárral növelte az egyetem bevételeit az elmúlt másfél évben, úgy, hogy 35 %-ot minden értékesített jegy után kap az Aspire. A vállalkozás 15 ügynöke dolgozik a jegyértékesítésen. Segítségül kaptak 150.000 nevet az egyetemtől, amelyek között találhatunk volt hallgatót, támogatót, szülőket, volt bérleteseket, és még sorolhatnánk. A cégnek a Georgia Tech mellett partnere még a University of Colorado at Bouldernek, egy kanadai minor ligás jégkorong csapatnak és két angol soccer együttesnek. A másik ezen a területen próbálkozó vállalkozás az IMG College, amely a Templenél és a South Alabamánál igyekszik csodát tenni.

A Rutgersnek azért jutott eszébe ez a lehetőség, mert a csapat remeklése a focipályákon ugyan emelte a jegyeladásokat, de úgy érzik, hogy nem voltak maximalizálva a lehetőségek. A Rutgers a 2000-es évek elején az NCAA egyik legrosszabb csapata volt, majd Brian Leonard és Ray Rice révén feltört a program és az elmúlt 6 évben 5 alkalommal bowlt játszhatott. A sikeresség a jegybevételek növekedését eredményezte, 2006-ról 2009-re megnégyszereződött a szám (2,7 millióról 10,6 millió dollárra), de tavaly megtorpant a növekedés (7,6 millió dollárral zártak). A terv nem csupán fociban, de kosárlabdában (ahol a legnagyobb bevétel a 2007-es 1,5 millió dollár volt) és más sportokban is a jegybevételek fokozására tör.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése