2011. február 25., péntek

A végleges tag lista és az RFA tenderek ügye

Ma lezárult a franchise és transition tagek kiadásának időszaka. Összesen 15 játékost vontak ki teljesen vagy korlátozottan a jövőben sorra kerülő szabadügynök-piac szabad licitei alól. Nézzük meg, kik kaptak taget csapataiktól.

Franchise tag


exkluzív:

-Peyton Manning (QB, Indianapolis Colts)

-Michael Vick (QB, Philadelphia Eagles)


nem-exkluzív:
-Vincent Jackson (WR, San Diego Chargers)
-Marcedes Lewis (TE, Jacksonville Jaguars)
-Logan Mankins (OG, New England Patriots)
-Ryan Kalil (C, Carolina Panthers)
-Haloti Ngata (DT, Baltimore Ravens)
-Paul Soliai (NT, Miami Dolphins)
-LaMarr Woodley (OLB, Pittsburgh Steelers)

-Tamba Hali (OLB, Kansas City Chiefs)
-Chad Greenway (OLB, Minnesota Vikings)

-Kamerion Wimbley (OLB, Oakland Raiders)
-David Harris (ILB, New York Jets)
-Phil Dawson (K, Cleveland Browns)

Transition tag
-David Akers (K, Philadelphia Eagles)

Többen úgy döntöttek (Kalil, Woodley és Harris), hogy azonnal aláírják a szerződést. Ez azt eredményezi, hogy amennyiben jogfolytonosak lesznek a szerződések az új CBA keretében (ha megegyezés születik március 4-ig, akkor mindenképpen, ha nem, akkor feltehetőleg lesz ez a helyzet), akkor ha nem is tudnának megegyezni csapatukkal hosszútávú szerződésről, a tag értelmében kapott pénz megilleti őket, amint elkezdődik a következő szezon. Ennek az aláírásnak elsősorban akkor van jelentősége, ha az új CBA nem tartalmazza majd a franchise tag fogalmát, és csupán a március 4. előtt aláírt szerződések esetében lesz fenntartva a jogfolytonosság, tehát az új kollektív szerződés nem engedélyezi majd a kiosztott tagek esetén csak a már aláírt szerződések továbbvitelét. Valljuk be, azért ennek elég kicsi az esélye.

Az NFL csapatok egy része a tegnapi nap folyamán elkezdte kiosztani az RFA tendereket is. Mégpedig a salary cap nélküli évre való tekintettel a három, négy és öt év rutinnal rendelkező, lejáró szerződésű játékosok kaptak tendert. Állítólag azért nem tagelte a Panthers DeAngelo Williamst vagy Charles Johnsont (bár ilyen alapon a negyedik éves Ryan Kalilt se kellett volna), mert RFA-ként akarják őket megtartani. Az, hogy a négy szezonnal rendelkező Kalil vagy Soliai taget kapott, azt vetíti előre, hogy nem annyira bíznak az NFL csapatok abban, hogy az RFA tender benne lesz az új CBA-ben, vagy ha benne is lesz, akkor csak rendes évnek megfelelően a három szezonosokra vonatkozik majd, és azok továbbvitelét engedi meg. Nagy viták lesznek még ebből az NFL és NFLPA között.

Ügynököktől származó információk szerint a csapatok legalább fele nem tervez semmilyen komoly mozgást a szabadügynök-piacon, a tulajdonosok többsége ugyanis spórol, ahogy tette az előző FA periódusban is. A Combinet évről évre kísérő, szokásosnak mondható FA érdeklődések száma is visszaesett. Természetesen a dolog hátterében a CBA kérdés problémája áll.

Egyéb hírek:

-A Bears meghosszabbította főedzője, Lovie Smith szerződését két évvel, akinek kontraktusa így 2013-ig él, akárcsak a GM-é, Jerry Angeloé.

-A Raiders tovább folytatta nagy pénzköltését. Azok után, hogy Richard Seymour (DT) kapott történelmi szerződést, franchise taget helyeztek Kamerion Wimbleyre (OLB), Stanford Routt (CB) és John Henderson (DT) is új szerződést kapott. Routt három év alatt 31 millió dollárt kereshet, és az első két évben ebből 20 millió jár, míg Henderson két évre, 8 millió dollárért írt alá.

-A Titans meghosszabbította puntere, Brett Kern szerződését négy évvel. A punter a szerződés időszaka alatt 5,2 millió dollárt kereshet, amiből 2,1 millió garantált.

-A Vikingsnak most már nem is kettő, hanem öt lehetséges stadion építési terve van, amelyek Minneapolisban, Ramsey megyében vagy Anoka megyében valósulhatnak meg. Az alternatívák közül a Ramsey megyei terv a legkidolgozottabb jelenleg. A Pioneers Press térképen is szemléltette a jelenleg elképzelhetőnek tartott öt helyszínt (bal oldalon).

-Santa Clara képviselőtestülete létrehozta a Santa Clara Stadium Authorityt annak érdekében, hogy felgyorsulhasson az évek óta tervezett stadionépítési projekt. Az előzetes tervek szerint a 49ers új stadionja épülne fel Santa Clarában, azonban kisebb-nagyobb nehezítő tényezők állnak/álltak a terv útjában. A legújabb hírek szerint egy privát forrásból származó 40 millió dolláros hozzájárulást vontak meg a projekttől, amit egyelőre a testület nem tud honnan pótolni. Reményeik szerint azonban záros határidőn belül lesz megoldás a problémára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése