2011. február 27., vasárnap

TV-s szerződések, ügynökök és decertifikáció március 4. előtt?

Az NFL által megkötött TV-s szerződésmódosítások (a Burbank-féle nyilvánosságra hozott Special Master döntés alapján) több helyen utalnak arra, hogy az NFL tudatosan építette be utólag a szerződésekbe azt a pontot, amelynek alapján a lockout esetén is járnak nekik a TV-s pénzek. A dokumentum tartalmazza Roger Goodell (NFL komisszár) és Steve Bornstein (az NFL Media alelnöke és az NFL Network elnöke) vallomásait az ügyben, amelyek arra céloznak, hogy kitüntetett eleme volt a módosításoknak a "lockout biztosítás". Emellett utalás van egy 2009. márciusában, a módosítás előtt a tulajdonosoknak megmutatott dokumentumra, amely kijelenti, hogy "a jelenlegi TV-s szerződések nem engedik meg az NFL-nek, hogy lockout esetén is pénzhez jussanak". Ez a pont cáfolni látszik az NFL által hangoztatott azon álláspontot, amely szerint évtizedek óta mindig eleme a szerződéseknek a "lockout biztosítás". Bornstein vallomása az ügyben tartalmazza a következő mondatokat: "Az igazat megvallva, az NFL tudta azt, hogy a szerződések lényegesen eltérnek a korábban megszokottaktól. Az unió álláspontja szerint a liga engedett a pénzmennyiségből annak érdekében, hogy a "lockout biztosítást" beépítsék. A CBA rendelkezése szerint a liga feladata azonban az, hogy maximalizálja a bevételt."

Mindezek figyelembevételével nem igazán érthető, hogy Stephen Burbank hogyan adhatott igazat az NFL-nek az NFLPA-vel szemben. Burbank döntése egyrészt utal a gazdasági nehézségekre és arra, hogy "az NFL remek üzleti döntést hozott azzal, hogy feláldozott valamit azért, hogy biztosítsa működését akkor is, amikor lockout folyik". Az NFLPA és Daniel Kaplan, a Sports Business Journal újságírója szerint viszont a döntés figyelmen kívül hagyja a CBA és a Reggie White vs. NFL egyezség rendelkezéseit, és a tényleges, szerződésekben lefektetett kritérium helyett gazdasági, üzemeltetési szintű szemléletet hordoz. Ennek következtében nagy esélye van annak, hogy David Doty ismét szembe menjen a Special Master döntésével, és megvonja az NFL-től a TV-s szerződéseknek megfelelően járó kifizetéseket. Természetesen, várhatóan ez esetben az NFL még magasabb szintre viszi az ügyet. A 48 oldalas, nyilvánosságra hozott döntés megtekinthető
itt, illetve elérhető az ügyben az NFLPA 63 oldalas beadványa is.

DeMaurice Smith az NFLPA vezetője megtartotta az ügynökök előtt beszédét a Combine-on. A találkozóról ellentétes információk szivárogtak ki. Voltak olyanok, akik szerint Smith arra biztatta az ügynököket, hogy készítsék fel játékosaikat a szeptemberig tartó túlélésre, mások szerint Smith később utalt arra, hogy akár az egész szezon is elmaradhat, így nemcsak szeptemberig, hanem egy egész évre kell tekintettel lenniük a játékosoknak. Akármelyik is igaz, a lényeg az, hogy az NFLPA vezetője továbbra is a játékmegszakításra készít, megbeszélések ide vagy oda. A találkozó után négy neves ügynök - Drew Rosenhaus, Joel Segal, Tom Condon és Ben Dogra - a sajtó rendelkezésére állt, és kijelentették, hogy feltétel nélkül támogatják a játékos-szakszervezetet.
Az egység azonban kérdéses. A bizonytalan újonc modell, amely csökkentheti, vagy meg is szüntetheti az ügynökök szerepét az első szerződéskötéseknél komoly érdekkülönbséghez vezethet ügynök fronton. A kisebb vállalkozások, kevésbé neves ügynökök az új modell áldozatai lehetnek, míg a nevesebbek akár jobban is kijöhetnek egy esetleges új rendszerből. Az új modell a piacra való bejutást is nagyon limitálhatja.
Egy nappal később megtartották a legnevesebb ügynökök privát találkozóját is, ami az összes ügynök találkozója előtti napra volt tervezve, de elmaradt a mediáció miatt.

A Combine-on szombaton a tulajdonosok zártkörű egyeztetést tartottak, amelyen csupán Roger Goodell és 9 CBA ügyekben illetékes tulajdonos vett részt (Jerry Richardson (CAR), Mike Brown (CIN), Clark Hunt (KC), Jerry Jones (DAL), Robert Kraft (NE), Mark Murphy (GB), John Mara (NYG), Art Rooney II (PIT), Dean Spanos (SD)). Az egyetlen hiányzó a tizedik tag, a Broncos tulajdonosa, Pat Bowlen volt.


Az NFLPA azt tervezi a legújabb hírek szerint, hogy még a szerződés lejárta, március 4. előtt decertifikál, ezáltal megakadályozza a lockout lehetőségét. Erre a szituációra vonatkozóan, mindenki figyelmébe ajánlom a
Gabriel Feldman féle decertifikációról szóló írás 13. és 14. pontját.

A Washington Post pénteki számában Jay Rockefeller szenátor, a sportügyekért is felelős szenátusi bizottság elnöke emelte fel hangját a CBA szituációval kapcsolatban. Kiemelte, hogy milyen gazdasági hatása lehet egy esetleges lockoutnak a kisemberek világában és az egész gazdaság szintjén. Biztatta a tulajdonosokat arra, hogy mutassák meg kimutatásaikat legalább az érintetteknek, vagy alkalmazzanak külső, harmadik felet, amely csak a kérdéses pontokat értékel ki, és hoz nyilvánosságra. Alapvető problémának nevezte azt, hogy a tulajdonosok oldaláról hiányzik a jóhiszeműség ezen a téren. Érdekesség, hogy a játékosokat nem is említette a szenátor, pedig az NFLPA is elmarasztalható lenne a CBA szituáció jelenlegi állása miatt.


Egyéb hírek:


-Julio Jones a második játékos az idei draft classban, aki hosszútávú szponzori szerződést írt alá az Under Armourral. Az Alabama egyetem WR-e Cam Newtont követi a sorban. Az Under Armour új kliensei közé tartozik mellettük többek között Tom Brady, Miles Austin és Anquan Boldin is.
-Paul Soliai, a Dolphins franchise taggel ellátott NT-je aláírta a tendert.
-A Colts kissé átszervezte a vezetését. Bill Polian, team presidentet vice chairmanné léptették elő, és ennek köszönhető fia, Chris Polian átvette régi posztját. Chris fokozatosan veszi majd át a mindennapi ügyek vitelét apjától.
-Az NBC nyilvánosságra hozta, hogy a 2012-es Super Bowl esetében 30 másodpercnyi reklámért 3,5 millió dollárt kell majd fizetni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése