2011. február 16., szerda

Tulajdonosok, levelek, perek, tagek, és egyéb hírek röviden

A tulajdonosok március 3-ára találkozót terveznek Floridában, amelyen döntenek arról, hogy hogyan is folytatódjon az NFL és NFLPA csatája. Hogy addig lesz-e még egyeztetés a felek között, azt nem tudhatjuk, ugyanis ellentétes hírek látnak napvilágot a dologgal kapcsolatban. Az ESPN tegnap közölte, hogy az NFL lemondott két egyeztetést a jövő hétre vonatkozólag, erre válaszként az NFL jelezte, hogy nem is volt találkozó megbeszélve. Valószínűleg az ilyen, és hasonló hírek uralják majd a hátralevő két hetet.

Az NFL mai sajtótájékoztatóján Roger Goodell és Greg Aiello is kiállt a Panthers figyelem középpontjába kerülő tulajdonosa, Jerry Richardson mellett, akinek eltávolítását a tárgyalóasztal mellől sok külső szemlélő érezte szükségesnek. Richardson marad a helyén a továbbiakban is, a tulajdonosok egyöntetűen támogatják.

A várakozásoknak megfelelően, megindult az államok és a polgármesterek levelezése az NFL felé, amelyben kérik az NFL lockout lehetséges elkerülését, és valamilyen biztosítékot, hogy erre nem kerül sor. Tegnap este Kansas City, ma Houston, Minneapolis és Miami polgármestere küldte el levelét a világ legtekintélyesebb sportligájának. Mindannyian a lockout multiplikatív hatására hívják fel a figyelmet, arra, hogy a lockout nem áll meg a tulajdonosok és játékosok szintjén. Érinti a helyi gazdálkodást, hat a helyi életszínvonalra, és következményei vannak a kisemberek szintjén is (munkanélküliség növekedése).


Jack Bechta, az NFP-nél is alkalmazott ügynök arra hívta fel a figyelmet tegnapi írásában, hogy a játékosok a hitelpiacon máris megérzik a lockout hatásait. A játékosok hitelügyleti feltételeinek módosítása jellemző a lockoutra hivatkozva. Emellett Bechta jelezte azt is, hogy a jelenleg sérülésből felépülő játékosokra lockout esetén már nem a megszokott orvosi stáb fog figyelni. A szerencsésebbek esetében csapataik szerződést kötöttek független klinikákkal, de vannak olyan játékosok is, akiknek fogalmuk sincs, hogy hol és kinek a felügyelete mellett folytatják felépülésüket.


Mindeközben az NFL a másik nyílt frontján, a ticketgate kapcsán is védekezésre szorul. Immár a harmadik opcióval álltak elő a károsultak kárpótlását illetően. Ennek értelmében a 400 legrosszabbul járt szurkoló teljes igazolt költségét megtérítenék, vagy adnának nekik 5000 dollárt, amelyik összeg a magasabb. Ez azonban kevés lesz az egyre több bírósági ügy elhessegetéséhez, egyre bővül ugyanis az NFL-lel szemben valamilyen szinten kárvallottnak számító Super Bowl nézők köre és a perek száma. Egy érdekes vetülete is van ennek a problémának, hiszen Jerry Jones, a Dallas tulajdonosa volt a felelős a Super Bowl kapcsán a helyszín biztosításáért. Ha az NFL-nek fizetnie kell a bírósági csatározások végén a kárvallottaknak, akkor a bevétel megosztása ellen lázadozó Jonesra visszacsaphat saját álláspontja. Ha Jones nem akarja tovább "finanszírozni" az alacsony bevételű csapatokat, akkor azok miért lennének kötelesek hozzájárulni a Jones hibája következtében fellépett kártérítések költségéhez? Természetesen kicsit mesterségesen kreált probléma ez, de ha jól átgondoljuk, van benne logika.


Logan Mankins (OG, NE) tegnapi franchise tag-je beindította a többi csapatot is. Peyton Manning (QB, IND) és Michael Vick (QB, PHI) exkluzív franchise taget (nem mozdítható játékos), David Harris (LB, NYJ), Vincent Jackson (WR, SD) és Haloti Ngata (DE, BAL) nem-exkluzív franchise taget (két 1. körös pickért mozdítható játékos) kapott. Az Eagles kickere, David Akers pedig transition taggel gazdagodott. A tagek kiosztása egy fegyvert ad az NFLPA kezébe, hiszen a tulajdonosok ezek után egészen biztosan ragaszkodni fognak a taghez az új CBA-ban. Ha nem lenne benne a tag az új kollektív szerződésben, akkor Peyton Manning vagy Michael Vick szabad préda lehetne. Ennek eredményeként az NFLPA gyakorlatilag zsarolhatja az NFL-t a franchise tag kihagyásával a hátralevő időszakban...

Január 3-án kezdődött és február 15-én zárult a CFL által foglalkoztatott opciós szerződésű játékosok NFL szerződtetési időszaka, amelyben a kanadai liga játékosai szabadon, mindenféle tranzakciós költség nélkül aláírhatnak az NFL-be. Az idei legnevesebb érkező Phillip Hunt, a Houston Cougars korábbi sztár DE-je, akire a 2009-es drafton nem tartottak igényt. A Kanadában sack hegyeket jegyző Hunt az Eagleshöz írt alá három évre. Mellette érkezett még az NFL-be Andy Fantuz (WR, CHI), Emmanuel Arceneaux (WR, MIN), Garrett McIntyre (LB, NYJ), Tom Johnson (DT, NO), és Mark Restelli (LB, MIA).


A Las Vegas Review-Journal beszámolt arról, hogy 2010-ben a UFL 45-50 millió dolláros veszteséget hozott, és ezt elismerte Michael Huyghue komisszár is. A ligának jelenleg is van 6 millió dollárnyi kielégítetlen kötelezettsége. A kívülállók számára meglepetést jelentő adatok után a komisszár még azt is kijelentette, hogy idén is várhatóan 35 milliós mínuszban zárnak (hacsak az NFL be nem segít pár piacképesebb játékossal...).

Ramsey megye döntéshozó testülete 6-1 arányban megszavazta, hogy megkezdjék a tárgyalásokat az állammal és a Minnesota Vikings-szal egy esetlegesen területükön, Arden Hillsben felépülő új stadion ügyében. A helyszínt, amely a Metrodometól körülbelül 10 mérföldre van, a Vikings tökéletesnek találta az új stadion felépítésére.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése