2011. február 3., csütörtök

A Super Bowl és Snyder pere

Nagyon sok emberrel találkozunk, akik azt mondják, hogy a Super Bowlokkal kapcsolatban a legjobb dolog a mérkőzés, de ha az nem köt le, ott vannak a reklámok számodra, amelyek majd kikapcsolnak és ott tartanak a képernyő előtt. Sokakat ezek is serkentenek az esemény megnézésére. A különböző nagyvállalatok marketing részlegei mindig munkában vannak a Super Bowlok előtt, az egyik legfontosabb hirdetési eseményük ez az év során. A nagy nyilvánosság, és más vállalatokkal való verseny teszi a mérkőzést egy igazi marketing csatatérré, ahol az a cég, amely a legjobb, legkreatívabb szüleménnyel rukkol elő, hatalmas sikert érhet el, mind reklámjának kiválósága, mind a későbbiekben tapasztalható értékesítések terén (még ha nem is állt helyre az amerikai gazdaság a válság után, de vannak már pozitív jelek, úgyhogy ez sem áll annyira útjában a dolgoknak). Ennek megfelelően a reklámok elképesztően drágák, idén 30 másodpercnyi reklámidőért 2,8-3 millió dollárt kell fizetnie egy hirdetőnek.

Az elmúlt 10 Super Bowl reklám árai (30 másodperc):

2001 (Baltimore Ravens-New York Giants) 1,9-2 millió dollár
2002 (New England Patriots-St. Louis Rams) 1,9-2 millió dollár
2003 (Tampa Bay Buccaneers-Oakland Raiders) 2,1 millió dollár
2004 (New England Patriots-Carolina Panthers) 2,2 millió dollár
2005 (New England Patriots-Philadelphia Eagles) 2,4 millió dollár
2006 (Pittsburgh Steelers-Seattle Seahawks) 2,5 millió dollár
2007 (Indianapolis Colts-Chicago Bears) 2,4 millió dollár
2008 (New York Giants-New England Patriots) 2,7 millió dollár
2009 (Pittsburgh Steelers-Arizona Cardinals) 3 millió dollár
2010 (New Orleans Saints-Indianapolis Colts) 2,5-2,7 millió dollár

Jól látható, hogy az idei esemény árai közelítik a csúcsot jelentő 2009. januári 3 millió dolláros értéket. A történelem során összesen két alkalommal esett meg, hogy az árak csökkentek évről évre, és ez pont az elmúlt 5 évben fordult elő. Először 2006-ról 2007-re, majd nyilvánvalóan a gazdasági válság miatt, 2009-ről 2010-re zuhantak nagyot az árak.

A Super Bowlra való készülődést mint minden évben, idén is áthatja a nagy médiafigyelem. Ezúttal a Steelers játékosok hangját hallani jobban, de nem is igazán a mérkőzéssel kapcsolatosan. A Pittsburgh kisebb Roger Goodell és NFL elleni kampányra használja fel a médiafelhajtást. A napokban James Harrison, korábban pedig Hines Ward hívta fel a figyelmet az NFL és a tulajdonosok álláspontjának egyik gyengeségére. Az NFL papíron nagyon szeretne mindent megtenni a játékosok épségének, egészségének védelmében, ezért szigorítja fokozatosan a szabályokat és szab ki büntetéseket (itt elsősorban a helmet-to-helmet hitekre kell gondolni). A Steelers játékosok szerint viszont az, hogy a 18 mérkőzéses alapszakaszt is szeretnék egyúttal - amely nyilvánvalóan fokozná a sérülések számát, és az egyes játékosok testének gyorsabb "elhasználódásához" is vezetne - tökéletesen mutatja, hogy a plusz mérkőzésekből származó pénz ezerszer fontosabb, mint a játékosok épsége. Harrison odáig ment, hogy üres fecsegésnek, képmutatásnak nevezte azt, amit az NFL művel. Érdekes módon az AP ma nyilvánosságra hozott felmérésének eredménye azt mutatja, hogy igencsak alacsony a 18 mérkőzéses alapszakasz támogatottsága szurkolói körökben is. USA szinten bonyolították le a közvéleménykutatást, és mindössze 27 %-a támogatta a megkérdezetteknek a hosszabb szezont (5,5 %-os hibahatár mellett).


Miközben Wardék szóban perelnek az NFL-lel, Dan Snyder, a Redskins tulajdonosa a bíróságon teszi ugyanezt. Snyder rágalmazás/hitelrontás és kép formájában megjelenő antiszemita utalások miatt beperelte a Washington City Paper nevű hetilapot, amely felszólítása ellenére nem bocsátotta el Dave McKenna újságírót, aki egy szurkolói szemléletű cikket írt Snyderről. Snyder a két "vádpontban" 1-1 millió dolláros kártérítést követel a laptól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése