2011. február 4., péntek

Sajtótájékoztatók, tagek, prezentáció

A hétvégi egyeztetések előtt mind az NFL, mind az NFLPA találkozott a média képviselőivel. Új dolgot nem hallott az, aki követte az elmúlt hónap történéseit. Jeff Pash, NFL főtárgyaló és DeMaurice Smith, NFLPA vezető is kifejtette, hogy a jelenlegi helyzetben pozitív, hogy a két fél megbeszéléseket tud kezdeményezni, de mindketten azt sugallták, hogy ennek ellenére készüljön mindenki a lehető legrosszabbra, mert ők is ezt teszik. Ezen kívül Pash és Smith ismételgette a már mindenki által ismert álláspontokat, a másik félre mutogatás volt a jellemző.

Az egyik legfontosabb téma, ami felmerült az elmúlt héten, a franchise és transition tagek kérdése. Az NFLPA a várakozásoknak megfelelően jelezte, hogy nem ért egyet az NFL-lel és elküldött az ügynököknek egy rövid állásfoglalást a témában, amely a következőképpen szól: "Tudomásunkra jutott, hogy az NFL arra biztatja csapatait, hogy vegyék igénybe a franchise taget azoknak a játékosoknak az esetében, akiknek szerződése 2010-ben lejár. A jelenlegi CBA szabályozása a következőt tartalmazza: "ezen megállapodás időszakába eső minden szezonban, minden NFL csapat Franchise Playernek nevezhet ki egy játékost, aki egyébként UFA (korlátlan státuszú szabadügynök) vagy RFA (korlátozott státuszú szabadügynök) lenne az adott évben". A 2011-es szezon nem esik a megállapodás időszakába, ezért az NFL-nek nincsen megfelelő alapja arra, hogy a franchise taget 2011-ben alkalmazza." Az állásfoglalás további része felhívja az ügynökök figyelmét arra, hogy azonnal jelentsék, ha egy NFL csapat az általuk képviselt játékosra taget szeretne tenni, és ebben az esetben az NFLPA minden tőle telhetőt megtesz, hogy a játékos érdekei ne sérüljenek.
A tagek kérdése azért kap ekkora nyilvánosságot, mert minden idők legnagyobb kínálata alakul majd ki az idei szabadügynök-piacon (akármikor is bonyolítsák azt le), elsősorban amiatt, mert a salary cap nélküli tavalyi év felduzzasztotta a 2010-ben RFA státuszúak számát, akik idén mind UFA-k lesznek. Az NFL csapatok pedig ilyen körülmények között legalább legfontosabb szabadügynökké váló játékosaikat szeretnék távol tartani a piactól.

A franchise tag viszonylatában legtöbbször felmerülő játékosok:
Baltimore Ravens: Haloti Ngata (DE/DT)
Carolina Panthers: DeAngelo Williams (RB)
Dallas Cowboys: Doug Free (OT)
Green Bay Packers: Cullen Jenkins (DE)
Indianapolis Colts: Peyton Manning (QB)
Kansas City Chiefs: Tamba Hali (LB)
Minnesota Vikings: Sidney Rice (WR)/Chad Greenway (LB)
New York Giants: Ahmad Bradshaw (RB)
New York Jets: David Harris (LB)/Santonio Holmes (WR)
Oakland Raiders: Richard Seymour (DT)
Philadelphia Eagles: Michael Vick (QB)

Pittsburgh Steelers: LaMarr Woodley (LB)
San Diego Chargers: Vincent Jackson (WR)
Washington Redskins: Santana Moss (WR)

Az AP értesülései szerint a tegnapi napon volt először lehetősége a Minnesota állam kormányzója, Mark Dayton által a sportlétesítményekért felelős bizottság vezetőjének kinevezett Ted Mondalenek arra, hogy lépéseket tegyen az új Vikings stadion ügyében. Dayton, mint kiderült, hasonlóan a Vikingshoz egy teljesen új stadiont preferálna, amely fedett lenne és egész év során üzemelhetne. Mondalenek elsősorban a Metrodomeról kellett beszélnie beszámolójában, de minden érintett úgy gondolta a meghallgatás előtt, hogy egészen biztosan szóba kerül egy leendő projektben való állami részvétel is. Nem lesz azonban egyszerű Mondale és a Vikings dolga, hiszen kiderült, hogy napirenden van sport szempontból a minneapolisi Target Center (a Minnesota Timberwolves NBA franchise otthona) felújítása is, illetve St. Paulban egy új baseball stadion építésének terve is be van terjesztve. És emellett nem lehet eltekinteni attól sem, hogy az előző évet az állam 6,2 milliárd dolláros deficittel zárta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése