2011. február 13., vasárnap

Lockout hírek és érdekességek innen-onnan

A PFT pénteken közzétette a 10 dolog, amit tudni kell a lockoutról című írását, amelyben pár új, érdekesnek tűnő meglátást ismertettek. Ezek közül a leglényegesebbek:

A lockout a jelenlegi helyzet alapján szinte biztosra vehető, nem valószínű az impasse vagy a rövidtávú hosszabbítás sem a tárgyalásokra nézve. Erre utal Roger Goodell azon mondata, amelyben azt jelentette ki, hogyha március 4-éig nem lesz megállapodás, akkor nem kerül sor a free agency lebonyolítására (ez pedig a másik két lehetőség esetében nem feltétlenül lenne így). Chris Mortensen, az ESPN szakírója szerint van még egy dolog, ami a lockout mellett szól, márpedig, ha lejár a jelenlegi szerződés, és nincs új, akkor a CBA ügyek nem feltétlenül a játékospártinak titulált David Doty előtt kerülnének megvitatásra. Abban azonban egészen biztosak lehetünk, hogy ez ellen lenne szava az NFLPA-nek is.

Sokak szerint az NFLPA decertifikációja veszélyesebb, mint 1987-ben volt. A jelenlegi szabályozások ugyanis sokkal nehezebben támadhatóak a trösztellenes törvénynek megfelelően, mint a régebbiek. Ha az unió decertifikációja végbemegy és elbukják a bírósági csatát, akkor a játékosok sokkal rosszabb helyzetben lehetnek, mint jelenleg. Ne feledjük azonban, a már említett, American Needle vs. NFL döntés kedvező kilátásokat sejtet az NFLPA számára.

A lockout mellett szól a tulajdonosok szemével nézve az, hogy ebben az esetben lehetőség van arra, hogy a liga szabályozását hosszabb távon elfogadtassák, és így garantálják az NFL hosszabb távú működését. Az impasse útján viszont legalább rövidtávon biztosítva lenne a működés, igaz, nem feltétlenül a tulajdonosok számára legjobb kiharcolható feltételekkel.

A tulajdonosok számítanak arra, hogy Antonio Cromartiehoz hasonlóan egyre több szabadügynökké váló játékos zúgolódik majd az NFLPA ellen, és megbontja a játékosok viszonylagos egységét. Az NFLPA ezzel szemben élhet és sokak szerint élnie is kell a már említett, de eddig kihasználatlan módszerrel, a tulajdonosi ellentétek fokozásával a big-market és small-market csapatok között.

A tulajdonosoknál az új CBA elfogadásához minősített többség kell, tehát a 75 %-uknak rá kell bólintania a megállapodásra. Kilenc tulajdonos elég ahhoz, hogy ne fogadják el a CBA javaslatot.

Az NFL fokozatosan kezdi elveszíteni a PR csatát a játékosokkal szemben. Ennek oka nem az, hogy a játékosok nyernék meg az embereket, hanem az NFL kommunikációja. A mai világ médianyilvánossága mellett nem engedhető meg, hogy egyszerűen kivonuljon az egyik fél a tárgyalásokról, majd arról adjon ki kommentet, hogy zárt ajtók mögött kell ezeket a dolgokat lerendezni, nem a világ előtt. Ehhez még hozzájön a Super Bowl fiaskó, illetve az is, hogy az NFL hangoztatja a 18 mérkőzéses alapszakasz szükségességét a szurkolókra hivatkozva, mikor az kiderült már több fórumon, hogy a többség maradna 16 meccsnél.

Egyéb hírek:

-Az NFLPA szerint lockout esetén az NFL csapatok piacai 160 millió dolláros veszteséget szenvednek el egy év alatt, és közelítőleg összesen 150.000 munkahely szűnik meg a lockoutnak köszönhetően.

-A UFL bejelentette, hogy marad az öt csapatnál 2011-ben, nem terveznek bővítést. Ez természetesen még könnyen megváltozhat egy lockout esetén, de jelenleg ez a liga álláspontja. Egy fontos döntést hoztak ezen kívül, augusztusra előrehozták a szezont, amely egyrészt azért érdekes, mert egy kompetitív profi liga könnyen fölé kerekedhet az NFL preseason mérkőzéseinek ebben az időszakban, viszont így a játék kezdete az NFL csapatok roster szűkítése előtt történik majd meg (a UFL nagy felvevőpiaca azoknak a játékosoknak, akiket augusztus végén, szeptember elején engednek el az NFL csapatok, és nem kapnak practice squad helyet az NFL csapatoknál).

-Ted Thompsont, a Packers GM-jét egy hosszútávú megállapodással jutalmazta a Green Bay, de érdekesség, hogy nem ő, hanem Thomas Dimitroff, Falcons GM lett az év csapatvezetője a Sporting Newsnál.

-Johnny Jolly, a Packers DE-je, aki kihagyta az egész szezont eltiltása miatt, beadta a kérvényét az NFL-hez, hogy engedélyezzék határozatlan idejű eltiltása felfüggesztését. Jolly még 2008-ban került egy drogügylet kapcsán a rendőrség látókörébe, de végül elkerülte a börtönbüntetést. Kooperációjának köszönhetően megúszta próbaidővel és közmunkával az alapvetően felonynak minősülő tettét. Jolly 2,521 millió dollárt bukott azzal, hogy eltiltották. Ha visszahelyezik, könnyen lehet, hogy a Packers kevésbé forszírozza majd legfontosabb free agentjének, Cullen Jenkinsnek az újraigazolását.

-Albert Haynesworthre a tegnapi letartóztatása újra ráirányította a figyelmet. A Redskins szurkolók többsége reméli, hogy az eset lehetőséget teremt a csapatnak arra, hogy felmondja a problémás játékos szerződését. Mint kiderült a napokban, amikor Haynesworth tavaly megkapta a 21 millió dolláros option bonust, egy új pontot építettek be a kontraktusba, amelynek megfelelően a játékos kiléphet a 2010-es szezon után az FA piacra, ha visszafizet 16,8 milliót a Skinsnek. Erre nem fog sor kerülni, de az elképzelhető, hogy távozik a Redskinstől valamilyen formában (trade vagy cut). A szurkolók reménykedése mögött az áll, hogy elképzelhető, hogy a Washington törvényszegéssel kapcsolatos problémák esetére is bebiztosította a szerződést. Erről hivatalos információink azonban nincsenek.

-Az NBC, amely birtokolja a jövő évi Super Bowl XLVI. közvetítési jogait, bejelentette, hogy mindenképpen 3 millió dollár feletti árra kell számítania egy 30 másodperces reklámspotért a hirdetőknek. Az elmúlt 10 év reklámárairól korábban írtunk már részletesen.

-A franchise és transition tagekkel kapcsolatos bejelentések egyelőre hiányoznak, ez arra vezethető vissza, hogy az NFL még nem állapította meg az összeghatárokat, amelyeket általában már január végén publikálni szoktak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése