2011. február 15., kedd

A két fél rookie modellje

Andrew Brandt a National Football Posttól remekül összefoglalta a tegnapi nap folyamán az NFLPA és az NFL újoncok fizetésproblémájának megoldására szolgáló modelljét, amelyek a korábbi kiszivárogtatások után végre hivatalosnak mondhatóak. Mint már januárban is jeleztem, ez az a pont, ahol a legnagyobb az egyetértés, legalább az irány közös, amerre a felek mennének. A tulajdonosok érdeke, hogy csökkenjen az első körös újoncok bére, a tapasztalt játékosoknak sem tetszik, hogy az NFL 10 garantált pénzmennyiségben legjobban fizetett játékosa között volt az idény előtt a top 3 pick és az előző évi 1/1-es. Mivel a rookieknak nincs egyáltalán érdekképviselete az NFLPA-ben, így maximum az ügynökök hallathatják a hangjukat.

A játékos-szakszervezet októberi javaslatára az NFL
februárban kontrázott rá. Nézzük meg egyesével a Brandt által nyilvánosságra hozott modelleket.

NFLPA hivatalos javaslat 2010/10


-Maximum 4 éves szerződés az 1-3. körökben, maximum 3 éves a 4-7. kör esetében. (Ez a jelenlegi helyzethez képest, amikor az első körben 5 vagy 6 éves szerződés is köthető, később pedig négy, hamarabb engedné ki a játékosokat az FA piacra.)
-Cap a lehívható és beépített bónuszokra (Sokszor a korai pickek fizetése robbanásszerűen megnövekszik, és emiatt a csapatuk komoly gondba kerülhet.)
-A 2011-es újoncokra vonatkozó salary cap (Entering player pool) visszaállítása 2009-es szintre
-A felszabaduló 200 millió dollárt három célra használnák fel: jutna a kiemelkedően teljesítő újoncoknak, az alulfizetett veterán játékosoknak, és az 1993 előtt visszavonult játékosoknak
-Garanciák sérülés esetére, karriert fenyegető sérülések biztosítása (Nincs azonban arra az esetre, ha valaki képességei miatt szorul ki a ligából.)

NFL hivatalos javaslat 2011/02

-5 éves szerződés az első körösöknek, 4 éves a többieknek (Nincs választási lehetőség, mindenki ennyi időre kap szerződést. Az NFLPA szerint ez a szerződéshossz aggályos, de Brandt szerint nem jelentene drasztikus változást a jelenlegi rendszerhez képest.)
-Előre meghatározott, adott pickhez kötött összegek a bónuszok és fizetések terén (Ez a legnehezebben elfogadható pont talán, kiiktatná Brandt szerint az ügynököket az újonc szerződések tárgyalásából (nem lenne miről tárgyalni, hiszen fix számok lennének), csökkenne a cap managerek és a csapat szerződéskötőinek munkája, és nem lennének rookie holdoutok.)
-Egyéb ösztönzők és bónuszok All-conference teljesítmény esetén
-A szerződés harmadik évéig az újratárgyalás tiltása (Jelenlegi szabályozás szerint ez két évig tilos.)
-Az aláírási pénzek nem előre fizetettek, hanem éves bontásban jutnak el a játékosokhoz, illetve visszakövetelhetőek

-Minimum keresetek a 2010-es szint alatt
-A garantált pénzmennyiség megszűnése a rookiek esetében, szerződéseikben nem lenne garantált pénz

Brandt összehasonlításaAz érintett játékosok 2009-ből:
1/9 BJ Raji (NT, GB), 1/19 Jeremy Maclin (WR, PHI), 2/41 Darius Butler (CB, NE)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése