2011. február 18., péntek

Hétnapos egyeztetési sorozat mediátori közreműködéssel

Megtört a csend a CBA vitában, hivatalosan is újrakezdődtek az egyeztetések a felek között. Az NFLPA és az NFL együttes beadványban fordult a Federal Mediation and Conciliation Servicehez azzal kapcsolatban, hogy vegyenek részt a felek vitáján mediátori szerepkörben. A mediátor jelenléte nem garancia a megegyezésre, de általa a sértődések, személyes viták száma minimalizálódik, és végre esély lesz tényleges párbeszédre a felek között. A szövetségi szervezetet vezetője, George H. Cohen fogja képviselni a tárgyalásokon. Cohennek nagyon komoly tapasztalat van a területen, korábban tagja volt az MLB és az NBA játékos-szakszervezetének, volt az NHLPA tanácsadója és tavaly pedig felügyelte az MLS CBA vitáját is. Annak ellenére, hogy Cohen főleg játékos oldalon dolgozott a korábbiakban, a tulajdonosok is elfogadják, mint független harmadik felet. Nem sokkal a hírek után bejelentette az NFL és az NFLPA is, hogy a továbbiakban nem kommunikálják az eseményeket a sajtó felé. Ezek után pár órával kiszivárgott, hogy a két fél hét napos egyeztetéssorozatot beszélt meg Washington D.C.-ben, amely ma veszi kezdetét. A hírek bejelentése után már nem néz ki olyan jól a tulajdonosok beadványa az NLRB felé, igaz, az eddig is inkább a decertifikáció megakadályozásáról szólt, nem arról, hogy a játékosok miatt nincsenek egyeztetések. A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a március harmadikára Floridába tervezett "lockoutról döntő" ülésüket előrehozták egy nappal, és a helyszín Washington D.C.-re változott.

Időközben David Doty, a minnesotai kerületi bíróság szövetségi bírója február 24-ére meghallgatásokat hagyott jóvá az NFLPA és az NFL TV szerződésekkel kapcsolatos vitájának rendezésére. Az NFLPA azok után vitte kerületi bíróságra az ügyet, hogy Stephen Burbank Special Master úgy döntött, a tulajdonosok hozzáférhetnek a TV-s pénzmennyiséghez lockout esetén, és csupán 6 millió dolláros kártérítést ítélt meg a szervezetnek arra való tekintettel, hogy kirekesztették őket a szerződésmódosítási folyamatokból. A szakszervezet szeretné elérni ennek a döntésnek a módosítását magasabb szinten, illetve kötelezni az NFL-t arra, hogy nyilvánosságra hozza a Special Master döntésének és a TV szerződéseknek bizonyos elemeit. Az NFLPA azt nehezményezi, hogy nélkülük módosították a kontraktusokat és nem történt meg a bevételek maximalizálása ezek keretében. Márpedig erre kötelezve van az NFL a CBA, illetve a White vs. NFL egyezség értelmében. Emellett utaltak arra is, hogy a szerződések szövegezése egyértelműen utal az NFLPA által "lockout biztosítás" néven emlegetett jelenségre, mégpedig, hogy az NFL szándékosan halmozott fel pénzmennyiséget annak érdekében, hogy a lockout esetén biztosítsa hosszútávú pénzügyi előnyét az NFLPA-vel szemben. Az NFLPA beadványa tartalmaz olyan nyilvánosság előtt kiszivárogtatott részletekről szóló idézeteket is, amelyeket tulajdonosok szájából hangoztak el (pl. Robert Kraft) annak ellenére, hogy a döntés nem publikus dokumentumban került rögzítésre. Az unió azt is bejelentette, hogy szerintük nem jelenti azt a CBA lejárta, hogy David Doty CBA ügyekben való döntési joga véget érne.

A tegnapi nap nem volt egyszerű DeMaurice Smith számára. Az NFLPA első embere előbb az NFL játékosokat hívta össze (nemcsak játékos képviselők, de bármely játékos bekapcsolódhatott a konferenciabeszélgetésbe). A téma az egészségbiztosítás volt. Smith beszámolt mindenkinek a lockout esetén fellépő COBRA biztosításról, amelyért a játékosoknak maguknak kell fizetni. A kiszivárgott hírek szerint két felnőtt és egy gyerek havi biztosítási költsége 1.521,71 dollár lesz hivatalosan. Smith ezek után az újoncokkal beszélt, akiknek felhívta figyelmét arra, hogy a draftra mindenképpen sor kerül, de ő a jelenlegi helyzetben úgy érzi, hogy 100 % a lockout esélye, így kell nekik is készülniük.


Bob Batterman, az NFL tanácsadója beszélt a CBA szituációról a tegnapi nap folyamán. A "lockout lawyer" becenéven emlegetett Batterman főként az NFL csapatok beszámolóinak kérdését érintette. Ennek kapcsán megemlítette, hogy a szakszervezet még mindig szeretné valamilyen úton kivívni azt, hogy beletekinthessen a kimutatásokba. Batterman egyelőre nem valószínűsíti azt, hogy a játékosok az információhoz férés esetén azonnal a csalásokat, a fals információkat kutatnák a beszámolókban, de egyszerűen nem tud arra gondolni, hogy a távlati cél ne az lenne, hogy a tulajdonosokat vélt és téves következtetések alapján csalással vádolják, rágalmazzák. Beszélt arról is, hogy mennyire nem tipikus az NFL CBA problémája. A szokványos vitákban kivétel nélkül a játékosok akarnak többet, a tulajdonosok pedig védik azt, amijük van. Itt pedig éppen fordított a szituáció, de az állapotok változása elengedhetetlen ahhoz, hogy a következő 15 évben is hasonló fejlődésen menjen át a liga, mint az elmúlt 15-ben. Batterman kiemelte, hogy a CBA tárgyalások kezdete óta megváltozott a szemléletük, jelenleg, a játékos-szakszervezet miatt ők is a teljes felosztható nyereséget tekintik alapnak, nem az 1 millió dollárral csökkentett mennyiséget, mint korábban.

A Wall Street Journal egy érdekes cikket közölt, amelynek középpontjában az NFL bevételeinek megrekedése áll. Matthew Futterman írása szerint jól bizonyítható, hogy a trendek a tulajdonosoknak adnak igazat a CBA vitában. A liga csak akkor tud növekedni, ha a revenue is növekszik. Ez a múltban remekül működött, 1997 és 2007 között a jegybevételek megduplázódtak, 1993 és 2005 között az államok átlagosan évi 500 millió dollárral járultak hozzá a stadionok építéséhez. Azonban mára a folyamat megváltozott. 2008 óta a jegybevételek nem növekedtek, stagnálnak, elsősorban a gazdasági válság következményeként. 2006 óta csupán egy stadion projekt, az Arrowhead stadion felújítása kapott jelentős állami hozzájárulást (ez a pont vitára adhat okot). A tendencia a TV-s bevételek terén is hasonló szerinte. 2005-ről 2010-re 46 %-kal emelkedett a befolyó pénzösszeg a TV-s szerződésekből, de a következő három évben csupán 9 %-kal fog.
A növekedés ilyen feltételek mellett nem tartható fenn hosszútávon, ami a tulajdonosok és Roger Goodell komisszár nagyra törő terveivel ellentétes, ezért szükséges a bevételelosztási modell módosítása.


Az írást több fórumon is negatívan fogadták, Daniel Kaplan a Sports Business Journal szerkesztője érthetetlennek és félrevezetőnek nevezte a cikket. A jegybevételek stagnálását a jelenlegi gazdasági helyzetben természetesnek tartja, a TV-s pénzek alacsony növekedését viszont kétségbe vonta, hiszen nem is olyan régen jelentették be az ESPN leendő MNF szerződését, amely minden idők legnagyobb sportszerződése a médiában. A 2023-ig tervezett megállapodás évi 40 %-os emelkedést hoz a jelenlegi MNF kontraktushoz képest. Emellett kiemelte az egyéb forrásból áramló jelentős szponzori bevételek kihagyását a WSJ elemzéséből, akárcsak az NFL Network által generált profitot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése