2011. február 25., péntek

Folytatás március 1-jén, Cohen közleménye

Lezárultak az FMCS székházában folyó egyeztetések az NFL és NFLPA között. Az egy hét igen hamar eltelt, és továbbra sem tudtak kicsikarni egyetlen mondatot sem a felektől. A kollektív szerződés március 4-én hatályát veszíti, így nagyon nagy szükség van a felek álláspontjának közeledésére a következő egy hétben, hiszen már csak ennyi idejük maradt. Pozitívum, hogy az egyeztetések március 1-jén folytatódnak majd a felek között, de ne feledjük, hogy onnantól már csak három nap áll rendelkezésükre, és a tulajdonosok március 2-án már megtartják a várhatóan lockoutról döntő találkozójukat. Az egyeztetésekről George Cohen, a felek között közvetítő mediátor egy közleményt bocsátott ki. A közlemény a következőképpen hangzik:

Egy héttel ezelőtt az NFL és NFLPA elfogadták az FMCS meghívását arra vonatkozólag, hogy az egyeztetéseket az én, illetve az igazgatóhelyettes, Scot Beckenbaugh vezetése alatt folytassák. A megoldatlan kérdések száma és fontossága miatt, azt javasoltam a feleknek, hogy múlt péntektől hét napon át folytassanak egyeztetéseket az FMCS égisze alatt, egészen a mai napig. A felek elfogadták ajánlatomat.
Az együtt töltött időt arra szenteltük, hogy kialakítsunk egy érdemleges egyeztetéseket elősegítő közeget, előrelépjünk a folyamat és a tényleges tartalom terén. Az egy hét alatt konstruktív beszélgetéseket folytattak nagyon sok dologról, főleg a gazdasági és a játékosok állapotával összefüggő problémákkal kapcsolatban. A tárgyalóasztal mindkét oldalán a kölcsönös tisztelet volt jellemző. A felek vagy teljes létszámban, vagy kisebb csoportban voltak jelen akadályoztatás esetén. Kisebb előrelépések történtek, de a felek között nagyon erős ellentétek maradtak a legfontosabb témákban, és ezek továbbra is közéjük állnak. Javasoltam és a résztvevők elfogadták, hogy a mediáció folytatódjon az irodámban jövő hét keddtől (Március 1.). A feleket megkértem, hogy a fennálló vitás témákban értékeljék jelenlegi pozíciójukat a köztes hétvégén. A közleményben foglaltakat megosztottam a résztvevőkkel, és feljogosítottak arra, hogy kijelentsem azt, hogy a közlemény a mai napig tartó mediátori folyamat pontos leírása. Az egyeztetések rendkívül érzékeny mivoltára tekintettel az FMCS a továbbiakban tartózkodik a folytatódó mediátori tevékenység nyilvános kommentálásától, és a felek a kérésemnek megfelelően szintén eleget tesznek ennek.

Időközben Minneapolisban David Doty szövetségi bíró meghallgatta az NFL (Gregg Levy) és az NFLPA (Thomas Heiden, Jeffrey Kessler) álláspontját is a TV-s pénzekkel kapcsolatban. Az NFLPA a Special Master, Stephen Burbank döntését támadta meg magasabb szinten, amely arról ítélkezett, hogy az NFL hozzáférhet az elmaradó idény esetén a TV-s szerződésekből származó kifizetéseknek. Amennyiben Doty úgy dönt, hogy egyetért Burbank döntésével, akkor az NFL, ha úgy dönt, hogy nem ért vele egyet, akkor az NFLPA kerül előnybe a CBA tárgyalások folyamán. Akármikor is születik meg a döntés, március 3-ig vagy azután, nagyon komoly befolyása lesz a CBA tárgyalásokra, mert az egyik félt jobb pozícióba juttatja. Mint ismert, Doty korábban egy alkalommal már szembe ment Burbank döntésével, amikor úgy határozott, hogy Michael Vicktől az Atlanta Falcons nem követelheti vissza összes bónuszát. A döntést követően az NFL bírósági úton akarta megszüntetni a szövetségi bíró szerepét a CBA vitákkal kapcsolatban, amelyet nem sikerült kiharcolniuk.

Doty döntött egy másik kérdésben, amelynek értelmében a Special Master döntése és a TV-s szerződéseknek bizonyos részletei nyilvánosságra hozhatóak. A DirecTV próbálta megakadályozni, hogy szerződésük közzétételére sor kerüljön, méghozzá olyan indokkal hogy az megnehezítené a szerződések 2014-es újratárgyalását, így még ezt a kérdést is felül kell vizsgálnia Dotynak. Amint lesz érdemleges információ a dokumentumokról, a legfontosabb részleteket megpróbálom majd közzétenni a blogban.

A Combine-on a 32 csapat vezetőinek, edzőinek részvételével folytatott találkozó során a források szerint nem került sor a CBA szituáció elemzésére, és a résztvevők semmilyen friss információt nem kaptak a tárgyalásokról.

Egy fontos hír azonban nyilvánosságra került. Lockout esetén a csapatok vezetői és az edzők nem tarthatnak fenn semmiféle kapcsolatot a játékosokkal. Ennek megszegése büntetést vonhat maga után, amely lehet pénzbeli szankció, vagy draftpick elvétel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése