2011. február 11., péntek

Elérkezett a tagek kiosztásának időszaka

Február 10. és február 24. között van lehetősége az NFL csapatoknak arra, hogy egy-egy lejáró szerződésű játékost franchise vagy transition taggel lássanak el. Legalábbis ezt állítja az NFL, az NFLPA pedig annak rendje és módja szerint tagadja ezt, mert szerintük a jelenlegi CBA a 2011-es idényre már nem vonatkozik. Bármi is lesz a két fél vitájának végeredménye, nekünk mindenképpen érdemes a dologgal foglalkoznunk.
A csapatok szemszögéből a tagek egy lehetőséget jelentenek arra, hogy a legértékesebb szabadügynökké váló játékosaikból kettőt kivonjanak a piacról teljesen, vagy limitáltan. Különösen nagy előny ez a mostani FA állomány mellett, amely minden idők legnagyobbja, 490 játékos lesz szabadügynök március 4-én!

Rövid ismertető a tagekről, a 2009-ben a bowl.hu-n megjelent cikkemből:

Minden évben megvan a joga minden csapatnak, hogy egy lejáró szerződésű játékosát franchise vagy transition taggel lássa el, és ezzel részlegesen vagy teljesen kivonja a piacról. Tagelni általában olyan játékosokat szoktak, akik a franchise számára jelentős értéket képviselnek (természetesen ellenpélda mindig van). A tag kiosztása nem kötelező.

A franchise taggel ellátott játékos egy éves szerződés (tender) ajánlatot kap csapatától. Keresete a posztján szereplő top 5 fizetéssel rendelkező játékos átlagbére lesz, vagy az előző évi keresetének 120%-a (amelyik nagyobb összeg).
-Ha egy játékos franchise tage exkluzív, akkor az átlagbér megállapításánál az adott év áprilisi top 5 fizetést kell figyelembe venni posztján (tehát már a nagy FA igazolások által esetlegesen feltornázott átlagbért kap), cserébe ez a játékos nem egyeztethet más csapatokkal.
-Ha egy játékos franchise tage nem exkluzív, akkor az átlagbér megállapításánál az előző év végi top 5 fizetést kell figyelembe venni posztján, de ez a játékos egyeztethet más csapatokkal. Ha a játékos aláír egy szerződést (offer sheet) egy másik csapathoz, akkor a „régi” csapatnak joga van arra, hogy hasonló szerződést adjon a játékosnak (matchelés), és akkor megtartsa. Ha a csapat nem tudja vagy akarja matchelni az ajánlatot, akkor két első körös picket kap az új csapattól kompenzációként.
Amennyiben egy nem exkluzív taggel rendelkező játékos aláírja egy éves szerződését, akkor lemond arról a jogáról, hogy más csapatokkal egyeztessen, cserébe az egy éves szerződés teljes összege garantált lesz számára a következő évben.

A transition taggel ellátott játékos egy éves szerződés (tender) ajánlatot kap csapatától. Keresete a posztján szereplő top 10 fizetéssel rendelkező játékos átlagbére lesz, vagy az előző évi keresetének 120%-a (amelyik nagyobb összeg). A transition taggel ellátott játékos bárkivel tárgyalhat. Ha a játékos aláír egy szerződést (offer sheet) egy másik csapathoz, akkor a „régi” csapatnak joga van arra, hogy hasonló szerződést adjon a játékosnak (matchelés), és akkor megtartsa. Ha a csapat nem tudja vagy akarja matchelni az ajánlatot, akkor a játékos az új csapathoz kerül, és a régi csapat nem kap semmilyen kompenzációt az új egyesülettől.

Salary cappel rendelkező évben csupán egy tag osztható ki, vagy franchise vagy transition. A salary cap nélküli években a speciális szabályozás szerint plusz egy transition tag osztható ki (tehát összesen kettő), hogy ez most is érvényes-e, arról hivatalos álláspont nincs.

Az idei (nem exkluzív) franchise és transition tag számok egyelőre nem ismertek, és hivatalosan még senki sem kapott taget csapatától. A tavalyi, 2010-es tagek alapján járó fizetések, érdekességként:

QB: franchise 16,405 millió $, transition 14,546 millió $
RB (FB is): franchise 8,156 millió $, transition 7,151 millió $
WR: franchise 9,521 millió $, transition 8,651 millió $
TE: franchise 5,908 millió $, transition 5,248 millió $
OL: franchise 10,731 millió $, transition 9,142 millió $
DE: franchise 12,398 millió $, transition 10,193 millió $
DT: franchise 7,003 millió $, transition 6,353 millió $
LB: franchise 9,680 millió $, transition 8,373 millió $
S: franchise 6,455 millió $, transition 6,011 millió $
CB: franchise 9,566 millió $, transition 8,056 millió $
K/P: franchise 2,814 millió $, transition 2,629 millió $

Egy csapat visszavonhatja egy adott játékos franchise vagy transition tagét, ha még nem írt alá szerződést, de abban a pillanatban UFA-vá (korlátlan státuszú szabadügynök) válik, és bárki szabadon egyeztethet vele.
A játékos nem kötelezett arra, ha „régi” csapatánál marad, hogy mindenképpen az egy éves franchise vagy transition szerződést válassza. Lehetősége van arra július közepéig, hogy hosszú távú szerződést kössön, utána azonban már csak az egy éves tendert írhatja alá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése