2011. február 8., kedd

Egyeztetések, a ticketgate és a Falcons leendő befektetője

A szombati NFL és NFLPA közötti CBA egyeztetéssel kapcsolatban kiszivárgott, hogy két kiváló irányító, Peyton Manning és Drew Brees is részt vett a megbeszéléseken. Brees jelenléte annyira nem meglepő, hiszen ő a "cseréje" a Saints által NFLPA játékos képviselőnek választott Jon Stinchcombnak, illetve végrehajtó bizottsági tag is. Manning ezzel szemben eddig meglehetősen kivonta magát a folyamatokból, és Jeff Saturdayre hagyta a Colts játékosok képviseletét. A két sztár jelenléte azért jelzésértékű, mert az NFLPA-nek csak úgy van esélye egy hosszútávú csatában, ha legalább a legtöbbre tartott, és csapatukban hangadónak számító játékosokat maga mellé tudja állítani hosszútávon. Egy hosszú lockout esetén legalább a nagy sztárok "megtartása" erősíti az NFLPA alkupozícióját. A tulajdonosok részéről Robert Kraft (Patriots), Clark Hunt (Chiefs), John Mara (Giants), Dean Spanos (Chargers) és Jerry Richardson (Panthers) volt jelen a találkozón, ők csatlakoztak Goodellhez és Jeff Pashhez, az NFL főtárgyalójához. Emellett megtudtuk azt is, hogy a 18 mérkőzéses alapszakasz ügyét senki sem érzi olyan pontnak, amelyen áll vagy bukik a megállapodás. Furcsa ezt olvasni azok után, hogy a médiában szinte ez a pont tűnik a legjelentősebb összetevőnek. Játékosok szólalnak fel ellene, egyes tulajdonosok fejezik ki nemtetszésüket, feltételrendszerek vannak, a szurkolók is ellene szavaztak az AP közvélemény-kutatásán, és Roger Goodell kommunikációjának is ez az elsődleges pontja az elmúlt napokban.


Bob Batterman, az NHL lockout korábbi főtárgyalója és az NFL tanácsadója megerősítette, hogy három lehetősége van az NFL-nek március 4-én, ha nincs új megállapodás. Egyrészt bekövetkezhet a lockout, ahogy arról már január végén beszámoltunk. Lehetőség van az impasse út követésére, David Cornwell álláspontjának megfelelően, és ezáltal az utolsó tulajdonosi ajánlat életbeléptetésére, valamint a néhány napja említett, rövid távra szóló hosszabbítás is bekövetkezhet, ebben az esetben kitolódnak az egyeztetések március 4-én túl. Végre hivatalos helyről is jelezték, hogy nemcsak a lockout a lehetséges opció, mint amit a sajtó és az NFL prédikál.
Batterman szerint a lehetőségek közül csupán a lockout az, amely kizárja a free agency lebonyolítását. Impasse esetén a szabadügynök-piac megnyitását elősegítheti az utolsó ajánlat érvénybe állítása, de természetesen ebben az esetben is számolni kell az NFLPA válaszreakciójával. Ha pedig a megállapodás határidejének meghosszabbítására kerül sor, akkor annak feltételei között szerepelhet az új határidőig tartó, március 4-én lejáró CBA alapján való további működés, amely szintén eredményezheti azt, hogy a free agency lebonyolódik. Természetesen ez utóbbi is egy NFL szemlélet, nem biztos, hogy ebben partner lenne az NFLPA.

A Fox nyilvánosságra hozta a Super Bowl XLV nézettségi adatait. A tegnap esti eseményt 111 millióan nézték az Egyesült Államokban, ezzel egyrészt megdőlt a tavalyi 106 milliós rekord, másrészt a Packers és a Steelers összecsapása lett minden idők legnézettebb amerikai televíziós műsora. A számokat azonban elhomályosítja a ticketgate, amelyről tegnapi blogbejegyzésünkben már beszámoltunk. Az NFL úgy döntött, hogy a 400, Super Bowlról lemaradó szurkolót 2400 dolláros pénzbeli kártérítéssel és a következő Super Bowlra szóló jegyekkel próbálja kárpótolni. Egészen biztos, hogy nem elégedettek a kárvallottak, hiszen közülük sokan Packers vagy Steelers szurkolók, és bizony a 2400 dollár sem feltétlenül elég arra, hogy a felmerült költségeiket fedezze. Ezeknek a jegyeknek a nagy része valószínűleg eladásra kerül majd másodlagos piacon, ha sor kerül erre a "kompenzációra". Viszont a jelenlegi hírek szerint az NFL felkészülhet arra, hogy a károsultak bírósági útra terelik az ügyet, érik a class action lawsuit (csoportos per) a liga ellen. Mindeközben Roger Goodell bejelentette, hogy komolyan ki kell vizsgálni az ügyet, miközben vállalta a felelősséget is az NFL nevében. Azonban nem volt mindenki ilyen visszafogott. Eric Grubman, aki az NFL üzleti tevékenységekkel kapcsolatos alelnöke, nem riadt vissza attól, hogy részben a Dallas Cowboyst és a csapat tulajdonosát, Jerry Jonest okolja a probléma felmerüléséért. A Super Bowllal kapcsolatos hír még, hogy a las vegasi fogadóirodák bejelentették, hogy az elmúlt 10 évben másodszor szenvedtek el veszteségeket az NFL döntőn.

Az Atlanta Falcons tulajdonosa, Arthur Blank bejelentette, hogy Jon Bon Jovival kezdeményezett tárgyalásokat. A rock zenész Bon Jovi 2004 és 2009 között a Philadelphia Soul AFL csapat többségi tulajdonosa volt, de az AFL lockoutot követően csökkentette részesedését, utat engedve új résztulajdonosok belépésének. Továbbra is van valamilyen szintű beleszólása a Soul irányításába, de a 2009-es szezon óta az NFL felé kacsintgat. A Bill Belichickkel kiváló viszonyt ápoló zenész saját NFL csapatot szeretne magának hosszútávon, rövid távon pedig kisebbségi részesedést egy franchiseban. Utóbbi miatt kereste meg őt Blank, aki szeretné növelni a kisebbségi tulajdonosok arányát a Falcons csapatában. A realizált bevétel elősegíthetné rövid és hosszútávú infrastrukturális beruházások jövendőbeli lebonyolítását. Bon Jovi remek viszonyban van a Falcons GM-jével, Thomas Dimitroffal, akit még a Patriotsnál ismert meg. A tárgyalások még csak most kezdődtek, de a források szerint a zenész a Falcons 15 %-át vásárolná meg 150 millió dollárért.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése