2011. február 5., szombat

Az újonc fizetések ügye és a bojkott pletyka

Eléggé jól dokumentált a draft elején elkelt, NFL-ben még nem bizonyított újonc játékosok magas fizetése, és ennek a problémának a rendezésére évek óta újabb és újabb rookie salary cap ötletek kelnek szárnyra. Talán ez az egyetlen olyan pont, amelyet mind az NFL, mind az NFLPA egyoldalúan bele szeretne foglalni az új collective bargaining agreementbe. Különböző megközelítésükről, a probléma megoldásának verzióiról már írtunk, most csak egy Forbes által tavaly augusztusban publikált statisztikát mutatunk be ezzel kapcsolatban érdekességként. A lista azután született, hogy a 2010-es draft legnevesebb játékosai is aláírták szerződésüket. A statisztika a játékosok szerződésének hátralevő éveiben megkeresett átlagos garantált pénzmennyiségre vonatkozik. Azért épít erre, mert a teljesítmény, részvétel, stb. alapú feltételek teljesülése egy játékos esetében nem biztos, ami 100 %-osan bekövetkezik, az csupán a szerződésben garantált pénz realizálása.

A 10 legjobban kereső játékos az NFL-ben az átlagos garantált pénzmennyiség figyelembevételével a 2010-es szezon előtt:


1. Peyton Manning (QB, IND) 15,8 millió dollár - hátralevő idő a szerződésből: 1 év
2. Nnamdi Asomugha (CB, OAK) 14,3 millió dollár -
hátralevő idő a szerződésből: 2 év (1 év+1 opciós év)
3. Donovan McNabb (QB, WAS) 11,5 millió dollár -
hátralevő idő a szerződésből: 2 év
4. Champ Bailey (CB, DEN) 9,5 millió dollár - hátralevő idő a szerződésből: 1 év
5. Sam Bradford (QB, STL) 8,3 millió dollár -
hátralevő idő a szerződésből: 6 év (2010 1/1)
6. Ndamukong Suh (DT, DET) 8 millió dollár -
hátralevő idő a szerződésből: 5 év (2010 1/2)
7. Elvis Dumervil (OLB, DEN) 7,2 millió dollár -
hátralevő idő a szerződésből: 6 év
8. Julius Peppers (DE, CHI) 7 millió dollár -
hátralevő idő a szerződésből: 6 év
9. Matthew Stafford (QB, DET) 6,9 millió dollár -
hátralevő idő a szerződésből: 5 év (2009 1/1)
10. Gerald McCoy (DT, TB) 6,6 millió dollár - hátralevő idő a szerződésből: 5 év (2010 1/3)

Jól láthatjuk, hogy négy olyan játékos is beférkőzött a listába, akik az elmúlt két évben keltek el a drafton, és magas draftpozíciójuknak köszönhetően sikerült ügynökeiknek ilyen kedvező szerződéseket kiharcolniuk.
Kétségtelen az, hogy Bradford és Suh (különösen utóbbi) esetében utólag akár bólogathatunk is, hogy igen, ezek a játékosok megértek ennyit, azonban realizálnunk kell azt, hogy a draft szerencsejáték, sohasem tudhatjuk, hogy melyik elit tehetség bukik hatalmasat. Gondolhatunk itt többek között JaMarcus Russellre, Ryan Leafre, Tony Mandarichra, Akili Smithre, Lawrence Phillipsre, vagy a fél tucat elől elkelt Penn State futójátékosra, és ezek csupán a legnagyobb draft bukások...

A sajtóban immár második alkalommal jelent meg egy olyan pletyka, amely szerint az NFLPA és az ügynökök a drafton résztvevő játékosokat a combine és a draft bojkottálására kérik. A pletykát fenntartásokkal kell fogadnunk, mert ha végiggondoljuk a dolgot, abszolút semmi értelmét nem látjuk egy ilyen kezdeményezésnek. Először is fontos tényező, hogy a combine februárban van, amikor még meg lehet egyezni a CBA-ról, és elméletben mindkét fél számára az lenne a legjobb, ha az új CBA időben megszületne. Másrészt mi értelme lenne annak, hogy a leendő újoncok életük legfontosabb állásinterjújáról lemondjanak? Ha távol maradnak, az a draft értékük csökkenéséhez vezethet, ahhoz, hogy megbélyegezik őket a csapatok. És ráadásul tényleg nem nyerhetnek semmit az újoncok. Jelenleg még nem is tagjai az NFLPA-nek, és az NFLPA is azon dolgozik, hogy a rookiek keresetét visszafogják, akárcsak az NFL. Miért szimpatizálna akárcsak egy újonc is velük jelen helyzetben? Egy esetleges bojkott ráadásul nem gyorsítaná meg a CBA egyeztetéseket, éppen ellenkezőleg hatna, csak frusztráltabbá tenné a tulajdonosokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése