2011. február 20., vasárnap

Az ügynök-gate

Az ügynökök az amerikaifutball világának nagyon fontos szereplői, ők azok, akik képviselik a játékosokat a szerződéskötések alkalmával. Fontos azt tudni, hogy ma az NFL a legkevésbé profitáló liga ügynökszemmel. A jelenlegi szabályozások szerint csupán a szerződések összegének 3 %-a illeti meg az ügynököt, sőt, ez még csökken is, ha RFA tendert aláíró vagy franchise vagy transition taggel ellátott játékosról beszélünk (2 %), a másodszor tagelt játékosok esetén csupán 1,5 %, a harmadszor tageltek után pedig csak 1 % jár. Ahhoz, hogy valaki ügynök legyen, legalább diplomával kell rendelkeznie, és egy, az alapvető NFL szabályokkal és tárgyalási technikákkal kapcsolatos vizsgán is részt kell vennie (ezek általában 70 %-ban sikerrel járnak). Emellett be kell fizetni 1650 dollárt az NFLPA-nek, plusz 1200 dollárt kilenc vagy annál kevesebb, és 1700 dollárt tíz vagy annál több kliens esetén. Ehhez jön még az egy évre vonatkozó 1750 dolláros kötelező biztosítás.

A befutott ügynököknek és ügynökségeknek könnyű dolguk van, áramlanak hozzájuk a kliensek. A kevésbé ismert, piacra betörni vágyó szereplők viszont nincsenek könnyű helyzetben. Rutinos, NFL-ben szereplő játékos nem fogja őket választani, nekik ott vannak a nagyobb ügynökségek, például a Rosenhaus Sports (Drew Rosenhaus), a CAA (Tom Condon), vagy
a Maximum Sports Management (Eugene Parker). Azonban hihetetlen sokan tevékenykednek a piacon, összesen 825-en vannak az NFLPA-nél regisztrálva. Ahhoz, hogy egy kezdő, vagy nem túl neves agent előre jusson, be kell vetnie minden eszközt. Általában a leendő újonc játékosok a megfelelő prédák erre. Nem ritka, hogy már egyetemi pályafutásuk elején megpróbálják magukhoz kötni a játékosokat, sokszor illegális ajándékok, szolgáltatások nyújtásával (NCAA szabályszegés). A játékosok sem akármit kockáztatnak ilyen esetben, hiszen egy lebukás akár az egyetemi pályafutásuk végét is jelentheti. Az ügynökökre pedig eltiltás várhat (engedélyt az NFLPA ad tevékenységükre, így ők is szankcionálnak), illetve az államok citálhatják őket bíróság elé (az NCAA nem büntetheti őket, mert nem alkalmazottaik).

Az utóbbi kérdéskör a figyelem középpontjába került a tavalyi év során, több eset derült ki, ahol játékosok nem megengedett juttatásokat kaptak. Ezek közül is kiemelkedik a North Carolina egyetem botránya, amely közvetlenül a 2010-es college szezon előtt robbant ki. Az ügy középpontjában John Blake a Tar Heels védőfalának edzője (korábbi Oklahoma HC), a védőfal sztárja, Marvin Austin, valamint Gary Wichard ügynök álltak. Wichard és Blake barátsága eléggé jól dokumentált, ez a kapcsolat az, amely ahhoz vezetett, hogy a UNC focicsapata darabokra hullott. Július 21-e óta, amikor Elaine Marshall (North Carolina Secretary of State) elkezdte a vizsgálódást, a következő események történtek:
-14, többnyire nagyon tehetséges játékost tiltottak el a 2010-es szezontól kisebb-nagyobb időre, de legalább egy mérkőzésre

-Marvin Austint kirúgták a csapatból

-Greg Little (WR) és Robert Quinn (DE) határozatlan idejű eltiltást kaptak azért, mert 5.000 dollár értékű ajándékot kaptak ügynököktől, elsősorban ékszer formájában

-John Blake lemondott posztjáról
-Több száz telefonhívást vizsgáltak ki Blake és Wichard között
-A Yahoo! Sports pénzmozgásokat dokumentált az edző és az ügynök között

-Gary Wichardot az NFLPA 9 hónapra eltiltotta

És a történetnek még ma sincs vége, elképzelhető, hogy csak akkor zárul le végleg, amikor az említett játékosok már rég ünnepelt NFL sztárok lesznek.
Hasonló események zajlottak South Carolinában is, ahol Weslye Saunders, az NCAA egyik legtehetségesebb TE-je látta kárát az ügynökök tevékenységének, őt is kirúgták csapatából. Azt azonban látnunk kell, hogy hasonló dolog ez, mint a dopping. Itt is csak nagyon kevés embert kapnak el azok közül, akik gyakorlatilag megvásárolják a játékosokat. Fontos azonban azt is kiemelnünk, hogy nem minden esetben az agent a hibás kizárólag, sokszor a játékos kezdeményez és várja el azt, hogy fizessék.

Az államok tesznek azért, hogy ne lehessen csupán eltiltással megúszni a hasonló tevékenységeket. Járta korábban is egy mondás ügynökberkekben Alabamára vonatkozólag, amely most ismét nagyon igaznak mutatkozott. Eszerint, ha kedves az életed, nem képviselsz Alabama államban játszó, vagy ott született játékost! A szigorú alabamai szabályozás az oka ennek, és az állam ügynöküldözése. Az assistant attorney general, Don Valeska például olyan kijelentéseket tesz folyamatosan, amelyeket olvasva az ember azt hinné, hogy egy ügynök rosszabb, mint egy gyilkosság miatt bíróság előtt álló vádlott. Kijelentette többek között, hogy előbb-utóbb valamelyik ügynök beindítja a folyamatot, amelynek következtében egyre többen kerülnek majd rács mögé. Úgy tűnik, elértünk erre a pontra...

A Virginia egyetem volt All-American linebackere, a Savage Sports Management volt CEO-ja és elnöke, Raymond Savage volt az, akin a példastatuálás kezdetét vette. Savage olyan dolog miatt került a börtönbe, amit nem is ő követett el, és egyszerű adminisztrációs hibaként is felfoghatjuk a történést. Savage ügynökségének egyik tagja 2005-ben illegálisan vette fel a kapcsolatot az Alabama egyetem elkapójával Tyrone Prothroval. A játékos neve sokaknak valószínűleg nem ismerős, elsősorban azért, mert a 2005-ös szezon végén olyan súlyos lábtörést szenvedett, hogy soha többé nem tudott sportolni. A probléma az volt, hogy Savage alkalmazottja nem volt regisztrálva, mint olyan személy, aki Alabama államban ügynökként tevékenykedhet. Emiatt pedig a vállalkozás vezetőjét vették elő. Savage nem vette komolyan a vádakat, pedig az első vádpont egy felony* volt (játékosügynök tevékenység végzése engedély nélkül), a második viszont enyhébb misdemeanor** (az illegális kapcsolatfelvétel). Utóbbi vádpontot törölték, előbbit viszont meghagyták, miután a vádlott (egészségügyi okok miatt) nem jelent meg a bíróságon. Nem is kellett több az államnak, szerdán meghozták döntésüket és Savagenek börtönbe kellett vonulnia.


Nem Alabama az egyetlen, ahol hasonló szabályozások vannak. Az ellentétet csak nyolc állam képviseli jelenleg, ahol nincs komolynak mondható jogszabály a sportügynöki tevékenységekkel kapcsolatban. Közülük Arkansas államban folynak jelenleg nagy erővel a jogszabály-változtatások. A beterjesztett javaslat szerint bárki, aki egyetemi játékosoknak pénzt vagy valamilyen ajándékot ad, felonyt követ el az eddigi misdemeanor helyett és maximum hat évig tartó szabadságvesztéssel és 250.000 dollár pénzbüntetéssel sújtható.

A közeljövőben visszatérünk még erre a témára, amikor egy tetteit beismerő ügynök visszaemlékezésein keresztül szemléltetjük az ügynökök világában megjelenő korrupciót.


* Súlyos bűncselekmény
** Kevésbé súlyos bűncselekmény

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése