2011. január 16., vasárnap

Az alapprobléma

Kétségkívül az Egyesült Államok legnépszerűbb sportja az amerikaifutball, és a legnépszerűbb major liga az NFL. A tv-s szerződések olyan összegekről szólnak, amelyekről más sportok csak álmodhatnak. Az idei alapszakasz időszakában a 20 legnézettebb tv műsor között 18 NFL mérkőzés szerepelt. A reklámok milliókat hoznak, a stadionok megtelnek minden hétvégén. Mégis mi itt a gond, miért ez a vita, miért húzódik, halasztódik a megegyezés, miért fenyeget minket az, hogy elmarad a következő szezon? Természetesen ezúttal is a pénzt kell okolnunk, az egész probléma mögött ez az egyetlen tényező áll. Egészen pontosan az, hogy egyrészt a játékosoknak, másrészt a tulajdonosoknak mennyi jusson belőlük. Érdekes a helyzet, mert a bevételek játékosoknak jutó része, lényegében a tulajdonosoknál a játékosoknak kifizetett bérköltségként jelentkezik. Ezért találkozhatunk két megközelítéssel, egyrészt a jövedelemelosztási problémával, másrészt a költségproblémával.

Az alapok és a kilépés

Az NFL legfontosabb dokumentuma a CBA (Collective Bargaining Agreement), amelyet az NFL alapszerződésének nevezünk. Ebben szinte minden szabályozva van, ami az NFL működéséhez szükséges: a játékosok szerződési feltételei, a salary cap, a draft és a free agency lebonyolítása, az ügynökök tevékenysége, a csapatok és játékosok büntetései, a felmerülő viták kezelése, a commissioner jogai, a sérülések kérdése, a waiver lebonyolítás, a szezon eseményei és szabályozásuk, és még sorolhatnánk. A dokumentumot a csapatok tulajdonosai, és a játékos-szakszervezet (NFLPA) együtt dolgozza ki. A tulajdonosok és játékosok legutóbb 2006-ban írtak alá egy 301 oldalas szerződést egymással, amely 2012-ig garantálta volna az NFL zavartalan működését. Azonban ez a szerződés tartalmazott egy olyan lehetőséget, hogy 2011-gyel bármely fél elállhat a szerződéstől, és ezt legkésőbb 2008. november 8-ig be kellett jelenteni. Az ok természetesen leíratlanul is az lehetett csak, hogy valamelyik fél érdekei túlságosan sérültek a szerződés következtében ahhoz, hogy azt tovább el tudják viselni. Nyereség, pénz, mindig minden erről szól mai modern világunkban, és ha az egyik fél többet tud kivenni a feltételek miatt a kasszából, mint a másik, akkor konfliktushelyzet keletkezik.

A tulajdonosok látták azt, hogy a mérleg nyelve a játékosok felé mutat, és hosszú távon jelentősek a különbségek. Meg nem erősített információk szerint az összbevétel 59%-a jutott a játékosok kezébe (4,7 milliárd dollár), 41% maradt a tulajdonosoknál (3,3 milliárd dollár). Ez vezette utóbbiakat arra, hogy 2008. május 20-án ellenszavazat nélkül, 32-0-s aránnyal elálljanak a jelenlegi CBA-tól 2011-től kezdve. A szerződésből való kihátrálás elsődleges következménye természetesen az, hogy az NFL idény megrendezése 2012 helyett csak 2010-ig lett garantált. 2009-et alig érintette a változás, 2010-ben viszont életbe lépett a CBA-ban szabályozott Final League Year. Ennek legfontosabb következménye az lett, hogy 2010-ben nem alkalmazott a liga salary capet, és sok egyéb, elsősorban free agencyben jelentkező módosulás történt. Lassan három év telt el a CBA-ból való kilépés óta, több mint 1000 nap, és nincs új alapszerződés. Ennek pedig az lehet a következménye, hogyha 2011. március 4-ig nem születik meg az új CBA, akkor lockout következik be és a 2011-es NFL szezon elmarad, vagy esetleges gyors döntés esetén csúszik, rövidebb lesz. Ha azonban átlépjük ezt a dátumot, senki se számítson arra, hogy ami három évig nem sikerült, az most majd pár hét alatt bekövetkezik. Túl nagy a tét a két fél számára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése