2011. február 6., vasárnap

Albert Haynesworth 100 millió dolláros szerződése

Ennek a bejegyzésnek a keretében visszatekintünk egy két évvel ezelőtti eseményre, amelyen keresztül bemutathatjuk hogy egy NFL szerződés mennyire komplex lehet.
2009. február 27-én, még el sem kezdődött a free agency,
egyesek máris tudni vélték, hogy a liga talán legdominánsabb védőjátékosának tartott, szabadügynökké váló DT, Albert Haynesworth a Washington Redskinshez igazol. Amint bebizonyosodott a szerződtetés ténye, a médiát ellepték a számok. Haynesworth 7 évre pontosan 100 millió dollárért írt alá Daniel Snyder csapatához. Soha nem írt még alá védőjátékos ilyen összegű szerződést, sőt, nemcsak hogy védő, de senki más irányítókon kívül. A szakértők megkérdőjelezték a Washington igazolását, hiszen a kiváló DT elsősorban akkor volt produktív, amikor egy éves szerződése volt, contract éven kívül mindig kevesebbet nyújtott a pályán. Így az az általános meggyőződés alakult ki a defensive tackle kapcsán, hogy nagyon nehéz motiválni, és pályán kívüli ügyei miatt nehezen is kezelhető. Ez a meglátás be is igazolódott, hiszen két szezon telt el, és Haynesworth-szel tele volt a sajtó, hol az edzőkkel volt problémája, hol a védelem sémaváltásával, hol a pályán nem volt motivált, hol nem bírta teljesíteni a fizikai felmérőket, hol a pályán kívüli ügyei miatt kellett magyarázkodnia a csapatnak... Egy dologban azonban tévedett a média, Albert Haynesworth szerződése ugyanis nem fix 100 millió dollárról szól, a Redskins sok kis tételt épített bele, amelyek megrövidíthetik a szerződést, ha a vezetés úgy dönt, minden jobb lesz, ha a felek búcsút mondanak egymásnak.

A kontraktus két részből épül fel, egyrészt egy 2009 és 2012 között tartó, másrészt egy 2013 és 2015 között húzódó időszakból. Emiatt mondhatjuk azt is, hogy ez a megállapodás két szerződés egyben.

2009-2012

Signing bonus az első 4 évre (aláírási pénz): 5 millió dollár
2009-es garantált fizetés: 6 millió dollár
Option bonus: 21 millió dollár
2010-es garantált fizetés: 3,6 millió dollár
2011-es garantált fizetés: 5,4 millió dollár
Összes garantált pénzmennyiség: 41 millió dollár

2012-es nem garantált fizetés: 6,7 millió dollár
2012-es offseason workout bonus: 500.000 dollár
Összes nem garantált pénzmennyiség: 7,2 millió dollár

A szerződés első felének összértéke: 48,2 millió dollár, amelyból 41 millió garantált.

Eddig viszonylag kevés csavar található. Talán a legérdekesebb az option bonus kérdése, amely az érdekes fogalmazás szerint mint "később járó signing bonus" jelenik meg, és úgy is viselkedik. Az option bonus, hasonlóan a signing bonushoz, a játékosnak egy összegben jár, a 21 millió dollárt Haynesworth meg is kapta 2010. április 1-jén. Azzal azonban, hogy a szövegezés megengedi az option bonus signing bonusként való értelmezését, egy jelentős dolog változik. A csapat a signing bonust visszakövetelheti a játékostól, ha valamilyen ok miatt nem tudna a szerződés egész hosszában a csapata rendelkezésére állni, az option bonust viszont nem.

2013-2015

Signing bonus az utolsó három évre: 20 millió dollár (vagy 35 millió dollár, mint teljesítményarányosan lehívható juttatás)
2013-as roster bonus: 500.000 dollár
2013-as nem garantált fizetés: 8,5 millió dollár

2014-es roster bonus: 500.000 dollár

2014-es nem garantált fizetés: 10,3 millió dollár

2015-ös roster bonus: 500.000 dollár

2015-ös nem garantált fizetés: 11,5 millió dollár


A szerződés második felének összértéke: 51,8 millió dollár vagy 66,8 millió dollár a signing bonus átváltása esetén, de abból vagy csak 20 millió dollár, vagy semmi sem garantált.

2013-ban a csapatnak döntést kell hoznia, hogy Haynesworth játszik-e olyan szinten, hogy a szerződés második felét még érdemes legyen lehívni. Ha sor kerül rá, akkor ezt tehetik egy 20 millió dolláros azonnali kifizetéssel, vagy egy 35 millió dolláros teljesítményfüggő csomag beállításával. Előbbi esetén a 20 millió dollár három évre oszlik el a capben, de szintén áll a visszakövetelési lehetőség, utóbbi esetben viszont nem jelentkezik signing bonusnak megfelelő cap hit a játékos későbbi elengedésekor. Ha nem kerül sor a szerződés második felének igénybevételére, akkor a Redkinsnél 9,4 millió dollár marad bent a salary capben büntetésként, de csupán 2013-ban, tehát a következő két év érintetlen marad. Az egyes roster bonusok (azok kifizetésének elmaradásával) minden év augusztus 31-én lehetőséget adnak a második fél időtartamában arra, hogy Hayneswortht elbocsássák.

Miután áttekintettük a szerződés struktúráját, elég jól látható különbségeket tapasztalunk az első és a második rész között, ha összeadjuk a számokat, meg is kapjuk a 100 millió dollárt (sőt, signing bonus átváltás esetén a maximális érték 115 millió dollár is lehet), de ez a konstrukció nem így működik. A legnagyobb esélye annak van, hogy a Redskins és Haynesworth együttműködése legkésőbb 2012 végén abbamarad.

(Sokakban felmerülhet ennek a végigolvasása után, hogy akkor miért is maradt ki Haynesworth a Forbes top 10-es átlagos garantált béreket rangsoroló listájáról. A válasz erre egyszerű. Papíron a 2013-as döntésig csupán a 41 millió garantálttal lehet számolni, és mivel a szerződés 7 éves, így Haynesworth átlagos garantált keresete 5,86 millió dollár, amivel elmarad a 10. helyezett Gerald McCoy 6,6 milliójától.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése