2011. február 11., péntek

Abbamaradó egyeztetések, ticketgate, elbocsátások, és a vikingek

Megszakadtak a tárgyalások a tegnapi nap folyamán a szakszervezet és a tulajdonosok között miután utóbbiak kivonultak a teremből az NFLPA egyik javaslatának elhangzása után. A beszélgetés elején még optimista tulajdonosok egy korábban már említett véleménykülönbségen kapták fel a vizet. Az NFLPA éppen a bevételek elosztási modelljét ismertette, amelynek keretében 50-50 %-os javaslattal állt elő a szervezet. Pár pontosítás után azonban kiderült, hogy az NFLPA és a tulajdonosok más-más összegek elosztásáról beszélnek. Előbbiek az összes bevételéről, utóbbiak pedig arról a bevételről, amelyből ők már előre levesznek körülbelül 1 milliárd dollárt. Ennek megfelelően, lényegében az NFLPA javaslata, ha tulajdonosi szemmel nézzük, és ezt az 1 milliárdot már levonjuk, a fennmaradó összeg 60-40 %-os arányban történő megosztását jelenti. Természetesen a játékosoké lenne a 60 %, ami lényegében a jelenlegi helyzet fenntartását, vagy minimális javulását okozná játékosok számára. Ez a javaslat pontosan 20 %-kal kevesebbet juttat a tulajdonosoknak, mint amennyit ők szeretnének. Azt nem lehet tudni, hogy az NFL mit gondolt, de azt, hogy az NFLPA ilyen sokat engedjen, ők sem várhatták. Ráadásul a félreértés is inkább mesterséges itt, hiszen több mint egy éve ismert az, hogy más-más megosztásra váró alapokról beszél a két fél.
Úgy tűnik, a felek nem a megegyezésre törnek jelenleg, így nem is csoda, hogy a jövő heti egyeztetések is törölve lettek, sőt, az NFL és a tulajdonosok sem találkoznak, mert nincs miről beszélniük, nem történt semmi előrelépés. Az NFL közleményben tudatta, hogy a kiszivárgott információk nem feltétlenül felelnek meg a valóságnak, és utaltak arra, hogy nem fogják ezt a vitát a világ szeme előtt folytatni, a további egyeztetéseket igyekeznek majd még jobban a színfalak mögött rendezni, a hasonló, szerintük téves információk kiszivárogtatása miatt.

Emellett kiderült az is, hogy milyen javaslatokat tart elképzelhetőnek az NFL az újonc játékosok fizetésével kapcsolatban. Az NFLPA verzióját már ismertettük januárban, amely szerint visszafognák a fizetéseket, 3 éves szerződések lennének és a jelentkező megspórolt különbözetet egyrészt a visszavonuló, másrészt az alulfizetett játékosok kapnák meg. Az NFL modellje szerint az első körösök kapnának 5 éves szerződést, a többiek pedig 4 éveset. Ennek az az előnye a tulajdonosok számára, hogy viszonylagosan alacsony fizetésen tudják tartani 4 éven át a második-negyedik körből elég jó eséllyel befutó játékosokat. A probléma mindkét fél szerint az első körösök kimagasló keresete, különösen a top 5-top 10 játékos esetében jelentkezik a probléma. Azonban az NFL egyúttal a modell módosítását fel akarja használni arra is, hogy az alacsony körből berobbanó játékosokat ne kelljen megfizetni piaci árak szerint a pályafutásuk ötödik évéig. Mivel említettük, hogy 3,6 év átlagosan egy NFL pályafutás, így nem csoda, hogy ez nem tetszik az NFLPA-nek.

A ticketgate kapcsán egyre többen vonulnak fel az NFL álláspontjával szemben. Már a Dallas Cowboys bérletesei közül is panaszkodtak páran, mert nem kapták meg a szokott elbánást a Super Bowl kapcsán, és a 850, a nem állandó helyek engedélyezésének elmaradása miatt a stadionban elhelyezett néző is tagadja az NFL által állítottakat. A liga azt közölte, hogy a 850 főt hasonló, vagy jobb minőségű helyeken helyezték el, de ezt többen cáfolták. A 400 kívül maradó pedig azt tagadja, hogy kaptak volna ingyen étkezést és ellátást, amit az NFL kommunikált az elmúlt napokban. A liga erre közölte, hogy a 400 károsult mellett további 2000 néző is jogosult kártérítésre. Az ő esetükben vagy visszafizetnék a jegy árát, vagy ingyenes jövőbeli Super Bowl jegyeket juttatnának részükre. Az NFL mindent megtesz a perek számának minimalizálásáért és elkerüléséért, és biztatja a károsultakat, hogy jelezzék problémáikat a következő oldalon: http://www.nfl.com/more/ticket-concerns.

Az elmúlt napokban megkezdődött az elbocsátási hullám. A legnevesebb cutolt játékos kétségkívül Shaun Rogers, a Browns által 3-4-ben NT és DE poszton is használt korábbi többszörös Pro Bowler. Mellette elküldte a csapat Kenyon Colemant (DE), Eric Bartont (ILB), Robert Royalt (TE) és John St.Clairt is (OT). Az Atlanta safetyjét, Erik Colemant engedte el. Colemant idén kiszorított a kezdőcsapatból William Moore, és a Falcons nem engedhette meg magának, hogy kezdő bért fizessen neki a továbbiakban. Will Allen, a Dolphins nickelbackje csak amiatt úszta meg az elbocsátást, mert átstrukturálta szerződését, amely jövőre 5,5 millió dollárral gazdagította volna. A korábban kezdő CB-ként remekül játszó Allen 2010-ben a pálya széléről és otthonról figyelte az eseményeket térdsérülése miatt.
Az elküldött játékosok free agentté válnak (a négy évnél kevesebb rutinnal rendelkezőknek ehhez át kell futniuk a waiver listán először, a négy vagy több évvel rendelkezők azonnal FA-k lesznek), tehát akárki leigazolhatja őket március 4-éig, még akkor is, ha nem születik új CBA. Szintén lehetőség van addig a szerződések átstrukturálására és a szerződéshosszabbításra.

Elkészült a mérnökök tanulmánya a minnesotai Metrodomeról, amelynek teteje decemberben hóvihar következtében szakadt be. A Metrodome vezetősége és a minnesotai sportlétesítményekért felelős testület úgy döntött a vizsgálatok alapján, hogy mindenképpen szükséges a tető újjáépítése. Az 5-6 hónapos projekt körülbelül 18,3 millió dollárba kerül majd, de az összeg 99 %-át fedezi a biztosításból származó kártérítés. Ha sor kerül az NFL idényre, akkor a preseason elején itt biztosan nem játszhat a Vikings, valószínű, hogy első két mérkőzésüket idegenben rendezik majd meg. A minneapolisi NFL franchise bérleti szerződése a 2011-es szezont követően jár lejár a Metrodome-mal, és továbbra is azt szeretnék Zygi Wilfék, hogy új stadion épüljön a városban. Ezt az ötletet Minnesota állam kormányzója is támogatja, de a szükséges pénzmennyiség előteremtése még hosszú vitákat fog generálni. A Vikings mindenesetre igyekszik, sikerült egy kaparós sorsjegy projektből 12 millió dollár bevételre szert tenniük. Az egyenként 10 dollár értékű sorsjegyeket tavaly július végén, a training camp kezdetekor kezdték el árulni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése