2011. január 31., hétfő

700 millió egy nem létező stadion nevéért

A Farmers Insurace 30 évre, 700 millió dollárért megvásárolta a jövendőbeli los angelesi NFL csapat stadionjának névhasználati jogait. Az AEG, amely a stadion építését tervezi, az első évben 20 millió dollárt kap meg, majd az összeg évről évre folyamatosan növekszik. A stadion neve Farmers Field lenne.

A helyzet érdekessége, hogy a stadion még nincs megépítve, a helye sincs elfogadtatva, és még az esetlegesen Los Angelesbe költöző csapat sem ismert. Az AEG-t vezető milliárdos, Philip Anschutz úgy gondolkodik, hogy a pénzösszeg tökéletesen elég ahhoz, hogy a város vezetése és a meggyőzésre annyira rá nem szoruló NFL is végre komolyabban elgondolkodjon egy ilyen projekten. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy egy másik terv is fut ezzel párhuzamosan. Ed Roski, befektető projektje szintén egy NFL csapat odacsábítását tervezi. Az AEG annyival előrébb jár az elnök Tim Leiweke szerint, hogy az összes potenciális NFL csapattal felvette már a kapcsolatot. A legtöbb elemző a következő csapatok mozgását érzi lehetőségnek: San Diego Chargers, Jacksonville Jaguars, Minnesota Vikings, Oakland Raiders, San Francisco 49ers, St. Louis Rams és Buffalo Bills. Az NFL jelezte az AEG-nek, hogy a jelenlegi CBA kérdés rendezéséig minimum várnia kell tervei kivitelezésével.

Az AEG tervezete egy 64000 fő befogadására képes stadion építését tartalmazza, amelyre az I-10 és I-111 sztrádák találkozásánál kerülne sor az LA Convention Center nyugati területén
. Az AEG többek között felelős a Staples Center és az LA Live komplexum építtetéséért. A vállalkozás a várostól 350 millió dolláros segítséget vár, amelyet kötvények kibocsátásával érhetnének el. A leendő stadiont nemcsak amerikaifoci meccsek rendezésére használnák fel, a Famers Insurace-szel kötött egyezség értelmében évi legalább 40 mérkőzésnek adna otthont az épület és az átlagos nézőszámot 40.000 fő feletti létszámban garantálta az AEG. A helyszín területén sokak szerint hátrányban vannak Roskival szemben, aki remekül megközelíthető, a szükséges parkolóhelyek elhelyezésére alkalmasabb területet választott. Ettől függetlenül a legtöbb NFL csapat tulajdonost meggyőzte a 700 millió dolláros szerződés, amely különösen azért nagy dolog, mert az újonnan átadott Cowboys Stadium, és a New Meadowlands Stadium képtelen volt névhasználati jogait értékesíteni, elkészülte és használatba vétele után másfél , illetve egy évvel.

Az AEG reménykedik, hogy a 2015-ös NFL szezonra már áll majd a stadion, amely otthont adhat a 2016-os Super Bowlnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése