2011. február 7., hétfő

A 100 millió dolláros klub

Összesen tíz játékos volt az NFL történetében, aki olyan szerződést írt alá, amelynek potenciális összege meghaladta a 100 millió dollárt. Az első ilyen szerződést Stephen Davis kötötte a Redskins-szel, az utolsót pedig Eli Manning a Giants-szel. A tíz "klubtagból" nyolc irányító, csak az előző bejegyzésben taglalt Albert Haynesworth és Stephen Davis írt még alá hasonló kontraktust. Nézzük meg egyesével a szerződéseket.

Stephen Davis (RB, Washington Redskins) 2000 - 9 év 135,75 millió dollár
Davis a zseniális 1999-es szezonja után írta alá 9 évre szóló megállapodását Washingtonban. A szerződés 90,75 millió dollárnyi tényleges kifizetést és 45 millió dollárnyi teljesítményfüggő tételt tartalmazott, amiből a valószínűsíthetően lehívható érték elérhette volna a 100 millió dollárt. Davis azonban csak 2003-ig maradt a csapatnál, amikor is a Panthers játékosa lett. Ott három éven át szerepelt, alapvető játékosa volt a 2003-ban Super Bowl részvételig Panthersnek, de egyre sérülékenyebb lett és hamarosan vissza is vonult.
 Brett Favre (QB, Green Bay Packers) 2001 - 10 év 101 millió dollár
A 2001-ben 31 éves Favre "életre szóló" szerződésnek tekintette a Packers ajánlatát annak idején. Azonban már 2006-tól lehetett minden nyáron hallgatni, hogy Favre a visszavonuláson gondolkodik. Ez 2008-ra vált valósággá, amikor a QB előbb bejelentette, hogy visszavonul, majd visszatért, és a Jetshez tradelték. A szerződés a 10-ből 7 évig tartotta Green Bayben Favret.

 Drew Bledsoe (QB, New England Patriots) 2001 - 10 év 103 millió dollár
Minden idők talán legsokkolóbb 100 millió dolláros szerződése ez utólag. Nem azért, mert butaság lett volna, csupán a sors fintora miatt. Bledsoe ligában töltött első nyolc évében remekelt New Englandben, passzrekordokat állított fel. Azonban rögtön a szerződés megkötésének évében megváltozott a világ. Bledsoe a szezon második mérkőzésén ütközött Mo Lewis-szal, a Jets linebackerével, és hosszú időre kiesett. Jött a helyére egy fiatal ex-Michigan QB, aki kiszorította a sztárirányítót. Ő volt Tom Brady. Bledsoet év végén a Buffalo Billshez tradelték, pontosan egy évet töltött ki a Patsnél a szerződéséből.

Donovan McNabb (QB, Philadelphia Eagles) 2002 - 12 év 115 millió dollár

McNabb csúcséveinek közepén kötötte meg 12 éves szerződését az Eagles-szel. A Phily sok-sok sikert ért el az irányítóval, de a Super Bowl győzelem elmaradt. Tavaly döntöttek úgy végleg, hogy itt az idő a váltásra, és így McNabbet egy szerződésmódosítást követően Washingtonba tradelték. McNabb a 12-ből 7 évet töltött ki szerződéséből Philadelphiában.


Daunte Culpepper (QB, Minnesota Vikings) 2003 - 10 év 102 millió dollár

Culpepper egy offenseben Randy Moss-szal hihetetlen játékos volt. Karrierje legjobb szezonja előtt egy évvel született meg a szerződése, amely még akár két évig életben is lehetne... A Vikings QB-jének pályafutása érdekes ívet írt le, hamar berobbant, majd jött egy visszaesés, utána jöttek a legjobb évek, majd 2005-ben egy sérülés, amelyből nem tudott hosszú ideig visszatérni. A sérülés mellett egyre több gond volt vele fejben is ebben az időszakban. Három évet töltött ki a szerződésből Minneapolisban, ahonnan a Dolphinshoz került, majd megjárta a Raiderst és a Lionst is. Ma pedig a UFL-ben játszik.

 
Michael Vick (QB, Atlanta Falcons) 2004 - 10 év 130 millió dollár
Vick éppen a liga egyik szupersztárja volt akkoriban, mikor megkötötték vele a minden idők legmagasabb összegéről szóló szerződést. Játékstílusáért milliók rajongtak, és a Falconst egyre messzebb vezette a playoffban is. Sajnos azonban hamarosan jött a bukás, Vicket kutyaviadalok szervezése miatt 23 hónapnyi börtönbüntetésre ítélték. Visszatért ugyan később, de akkor már Matt Ryannek hívták az Atlanta franchise QB-jét. Ő viszont ismét lehetőséget kapott Philadelphiában, és idén az NFL-ben az év visszatérő játékosa lett. Vick három évet töltött ki a 10 éves megállapodásból a Falconsnál.Carson Palmer (QB, Cincinnati Bengals) 2005 - 9 év 119,75 millió dollár
Palmer remek 2005-ös szezonját rögtön követte a hosszútávú megállapodás. Szokatlan volt, hogy december végén egyeztetett erről a Bengals. Két hét múlva Palmer megsérült a Steelers ellen, Kimo Von Oelhoffen okozott neki súlyos térdsérülést. A 2006-os szezonra visszatért, azóta hol jobb, hol rosszabb időszakai vannak, de közelében sincs régi önmagának. A térdsérüléshez még társult 2008-ban egy könyöksérülés, ami miatt nagyon sok mérkőzést mulasztott. Palmer jelezte tavasszal, hogy elvágyódik a csapattól, tradet is kért. 9 éves szerződéséből 6-ot töltött ki eddig Cincinnatiben. Éveken keresztül volt a liga legjobban kereső játékosa ennek a megállapodásnak köszönhetően.


Ben Roethlisberger (QB, Pittsburgh Steelers) 2008 - 8 év 102 millió dollár
Roethlisberger a második Super Bowl győzelmével végződő szezon előtt írta alá hosszútávú szerződését a Steelers-szel. Neki is megvoltak a problémái, elsősorban pályán kívül, de meglepetés lenne, ha nem a Pittsburghnél fejezné be pályafutását.

Albert Haynesworth (DT, Washington Redskins) 2009 - 7 év 100 millió dollár

Haynesworth szituációját a szerződését vizsgáló cikkünkben elemeztük.

Eli Manning (QB, New York Giants) 2009 - 7 év 106,9 millió dollár

A kisebbik Manning szerződéshosszabbítására érdekes módon nem a veretlen Patriots legyőzésével végződött Super Bowl győzelem után került sor. Egy évet várni kellett rá, de az is igaz, hogy ez jól is jött Elinak. A Giants játékának változása, és az ő javulása is hozzájárult ahhoz, hogy ilyen komoly összegű szerződést köthessen. Manning eddig két évet töltött ki hosszú szerződéséből.

Listánk végére értünk, és egészen biztos, hogy sokan azt kérdezik most, hogy hol vannak olyan irányítók, mint Tom Brady, Peyton Manning vagy éppen Drew Brees?
Brady nem írt alá olyan hosszútávú szerződést, amely átlépte volna a bűvös határt. A Forbes lista publikálása után egy hónappal írt alá négy éves szerződéshosszabbítást a Pats-szel, amelynek értelmében ő jelenleg az NFL harmadik legjobban kereső játékosa átlagos garantált pénzmennyiséget tekintve (12,1 millió dollár/év, a 4 éves szerződés 48,5 millió dollárt garantál és 72 millió dollár a maximális értéke).
Peyton Manning 2004-es szerződésével majdnem klubtag lett, a 7 éves egyezség 99,2 millió dollárról szólt annak idején. Peytonnak idén jár le a szerződése, és valószínűleg megőrzi majd továbbra is legjobban kereső státuszát. Drew Brees 2005-ben súlyos vállsérülést szenvedett és ezek után vált szabadügynökké. A Saints nagyon óvatos volt, mikor megkötötte a szerződést, hiszen nem volt garantálható, hogy Brees visszatér arra a szintre, mint a műtét előtt. Nemhogy visszatért, hanem még jobb is lett... Ez azonban nem változtatott helyzetén szerződés szempontjából, maradt a biztonsági kontraktus, amit még 2006-ban írt alá. 60 millió dollárról szólt a megállapodás annak idején, és csak 10 millió dollár volt garantált (plusz egy 12 milliós opció második évben). Brees valószínűleg csak Manning szerződéshosszabbítása után köt új szerződést, neki csak 2012-ben jár le a kontraktusa.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése