2011. január 20., csütörtök

Lockout 2011

Mire idáig elértünk, valószínűleg már sokan bekarikázták naptárukban március 4-ét. Ha addig nem lesz megállapodás, akkor az NFL álláspontja szerint a liga működése leáll, a játékosokat a tulajdonosok kizárják szerződésükből, lockout következik be.

Amennyiben erre sor kerül, akkor valószínűleg kitűz az NFL egy határidőt, ameddig történő esetleges megállapodás esetén még megmenthető a 2011-es szezon, pl. egy nyolc mérkőzéses alapszakasszal. Amit biztosan tudunk, az az, hogy a jelenlegi CBA március 3-án érvényét veszti, onnantól semmi sincs szabályozva. Nem kerül sor free agencyre, minicampre, training campre, preseasonre, semmire, amíg nem lesz elfogadva az új CBA. Ez szabályoz mindent majd a továbbiakkal kapcsolatban, a szerződések továbbvitelét, a free agency lebonyolítást, magát, az NFL működését. Egyetlen kivételt képez a 2011-es draft, amelyet le kell bonyolítani. Ott sem lesz azonban addig szerződéskötés, amíg nincs új CBA. Sokan kétségbe vonták azoknak a döntését, akik másod- vagy harmadévesként visszamentek egyetemükre (elsősorban Andrew Luck kapcsán), mert sok pénztől esnek el. Senki sem mondta viszont azt, hogy a tervezett rookie salary cap nem fog a 2011-es drafton elkelt játékosokra vonatkozni. Ami biztos, az csak az, hogy a draftra jelentkezett underclassmen és senior játékosoknak a jogait lefoglalják majd a csapatok.

Fontos, mindenkit foglalkoztató kérdés, hogy mi lesz a játékosokkal. Mielőtt azonban velük foglalkoznánk, meg kell említeni azokat az alkalmazottakat, akik a csapatoknál tevékenykednek. Bizony sokuknak a lockout egyenlő lenne a munkanélküliséggel, és ők nem is keresnek olyan jól, mint a sportolók...
A játékosok egészen addig, amíg van remény az NFL szezon megtartására, valószínűleg nem fognak lépni. Ha a határidőt átléptük, akkor viszont felmerülhet két lehetőség, egy kevésbé körülményes, és egy kreativitást igénylő. Olyan dolgokra ne nagyon számítsunk, hogy majd Európába jönnek játszani a játékosok, mint az NHL lockoutnál. Sokkal nagyobb esélye van, hogy a kevésbé körülményes utat választva a tavaly alakult UFL-ben játszanak majd. Ugyan kevés a csapat a jelenlegi játékosmennyiség befogadására, de alakulhatnak addig még a helyzetre való tekintettel gárdák. Sokan úgy is gondolják, hogy a UFL létrehozása mögött végső soron az NFL lockoutból való profitálás állt. A másik, kevésbé valószínű, és nagy kreativitást igénylő dolog, hogy a játékosok saját ligát kreáljanak. Az NFLPA ennyi remek játékossal, egy kis képzelőerővel akár meg is teremheti az alapokat. Nagyon sok olyan stadion van az USA-ban, amit fel lehetne használni, és sok tv társaság is, amelynek nem partnere az NFL. Ha sor is kerül UFL-ben való szereplésre vagy saját liga lebonyolítására, akkor is lesznek olyan játékosok, akik megtehetik, hogy egy idényt pihennek, az NHL lockoutkor is sokan voltak, akik azt mondták, hogy végre annyi év hajtás után pihenhetnek kicsit, jobb ez, mintha valahol megsérülnek, vagy éppen olyan pozitív a meggyőződésük a közeljövőbeli megegyezést illetően, hogy nem is gondolnak át ilyesmit. Azt azonban valószínűsíthetjük, hogy az offseasonökhöz hasonlóan, sőt még nagyobb számban találkozunk majd rendőrségi ügybe keveredett játékosokkal... Sajnos, sok profi játékos, ha nem néznek a körmére, ha nincs semmi határidős dolga, ami lekösse, képes akármilyen hülyeséget elkövetni.

Még egy érdemleges kérdésre térnék ki, amely a tulajdonosok lépéseit illeti. 1987-ben, amikor a játékosok sztrájkoltak, az NFL csapatok helyetteseket szerződtettek. Visszatértek visszavonult játékosok, olyanok kaptak szerződést, akiknek korábban esélyük sem volt NFL szintig jutni, szinte bárki, aki elérhető volt, szerepelhetett. Akkor sem volt népszerű intézkedés, ma viszont sokkal eladhatatlanabbnak tűnik. Érdekes lenne elfeledett játékosokat ismét NFL mezben látni, olyanokat, akik kikoptak a ligából, vagy kijátszották magukat (JaMarcus Russell például), UFL játékosokat, de nem hiszem, hogy ez bekövetkezik. Ha mégis felmerülne egy esetleges lockout esetén ilyen, akkor reális esély van arra, hogy egy szezonra felcserélődjenek a ligák, a UFL-ben megjelenjenek közismert NFL játékosok, az NFL-ben pedig a UFL játékosok szerepeljenek. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a UFL már 2009-ben is 150.000 dollárt kért minden egyes idény közbeni átigazolás után az NFL-től. Vajon hogyan változna ez a szám a lockout után?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése